Alles over de zwemles en het (leren) zwemmen

De zweminstructeur

De zweminstructeur

Zwemles van een zweminstructeurVeiligheid, kennis en positief motiveren; een zweminstructeur heeft geen gemakkelijk beroep en draagt een grote verantwoording t.o.v. de groep met kinderen. Bijna alle zwembaden en zwemscholen in Nederland werken met gediplomeerde zweminstructeurs, die een opleiding hebben genoten bij erkende opleidingsinstantie’s. De grootste opleiders in Nederland zijn:
 

  • Nationale beroepsopleiding zwemonderwijzer (NBZ)
  • Beroepsopleiding Allround Zwemonderwijzer (via NPZ-NRZ)
  • Zwemonderwijzer (ENVOZ)
  • Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB)
  • Sportopleidingen als ROC, CIOS en Academie Lichamelijke Opvoeding


Daarnaast zijn de meeste zweminstructeurs in het bezig van een EHBO- en BHV-diploma. Ook houden alle zwembaden jaarlijks een zwemtest, waarbij hun reddingsvaardigheden worden getoetst.

 

 

All Round Zweminstructeurs

Een zwemonderwijzer mag zwemlessen geven voor het A-, B- en C-diploma. Voor de hogere diploma’s en certificaten, zoals reddingsvaardigheden of waterpolo, moet de lesgever zich specialiseren. Men is, na het behalen van een mondeling- en praktijkexamen, een senior zwemonderwijzer geworden.

Maar zwembaden en zwemscholen bieden vaak meer activiteiten aan: de zogenaamde doelgroepen. Een lesgever kan zich bijvoorbeeld specialiseren in het geven van Aquasporten of Meer Bewegen Voor Ouderen. Is de zwemonderwijzer bevoegd om verschillende doelgroepen te geven, dan mag hij of zij zichzelf All Round Zwemonderwijzer noemen.

Naar top