Alles over de zwemles en het (leren) zwemmen

Starten met zwemles

Starten met zwemles

Jongen gaat starten met zwemlesHet is zover: U heeft een oproep ontvangen en uw kind mag (binnenkort) starten met zwemlessen. Voor nieuwe zwemouders een heuglijke gebeurtenis, want eindelijk mag er begonnen worden met het zwemtraject. Maar voor ouders die al bekend zijn met de zwemlessen, breekt er weer een drukke tijd aan. Weer de kinderen elke week naar zwemles brengen, weer die drukke kleedkamer en hopelijk niet weer die nare zwemproblemen.

Met welk type zwemles, zoals de reguliere lessen, een snelcursus of zelfs het schoolzwemmen, uw kind ook gaat meedoen; het starten is altijd weer een uitdaging. Maar zoals menig zwemouder wel weet; ben je eenmaal voorbereid, dan valt het meestal wel mee. Want als je weet wat je te wachten staat, dan kun je alvast zelf gaan oefenen, problemen al snel signaleren en zijn de instructeurs ook geen vreemden meer. Bij het starten met zwemles is het dus handig om al van bepaalde informatie voorzien te zijn.

 

 

Met welke leeftijd op zwemles?

Menig ouder schrijft de kinderen al met 4 jaar in voor de zwemlessen. Bij de meeste zwembaden is er vaak een wachtlijst, waardoor de kinderen dan met 5 jaar kunnen starten. Maar eigenlijk is dit nog best jong en het is dan voor veel kinderen nog te moeilijk om de zwemslagen effectief te kunnen aanleren. Gaan de kinderen 1x per week zwemmen, dan groeien hun vaardigheden met hun leeftijd mee. Maar beginnen kinderen van net 5 jaar met een snelcursus, dan is dit voor de meeste kinderen vaak te moeilijk. Want een kind van deze leeftijd zal in een tijdsbestek van 3 tot 5 maanden de zwemslagen nauwelijks onder de knie kunnen krijgen. Het is dan dus beter om nog even te wachten met het starten met de zwemlessen. Want op 6 jarige leeftijd zijn de motorische vaardigheden gewoon beter ontwikkeld en zal uw kind met minder moeite het zwemtraject doorlopen.

 

 

De eerste zwemlessen

Nadat uw kind is opgeroepen voor de zwemlessen, gaat het echt beginnen! Sommige kinderen kunnen dan ook niet wachten, terwijl andere liever rustig de kat uit de boom kijken. Maar ook voor u als zwemouder kan het spannend zijn; want u vertrouwt uw dierbaarste bezit immers aan onbekenden toe en weet niet wat u allemaal te wachten staat. Gelukkig weten de meeste zwemlesaanbieders dit en informeren u over de gang van zaken gedurende het zwemtraject. Zo krijgt u te horen wat de kinderen allemaal gaan leren, hoe lang ze over het zwemtraject doen, wie de instructeurs zijn en waar u met vragen terecht kunt. En soms is het zelfs mogelijk om de eerste lessen bij uw kind te kijken of mee te doen in het water.

Tijdens de eerste lessen wordt uw kind watervrij gemaakt. Het leert omgaan met water en doet dit door middel van leuke spelletjes. Zo gaan de kinderen leren bellen blazen, fonteintjes maken, klimmen, springen en zelfs onder water gaan. Uiteindelijk is het doel van de watergewenning om uw kind vertrouwd met het water te maken en een basis te leggen om de zwemslagen aan te leren.

 

 

Ga goed van start

Er wordt weleens gezegd dat een goede voorbereiding het halve werk is; En zeker met zwemmen is dit het geval. Want een kind dat nooit met water te maken heeft gehad, zal veel meer moeite hebben met de watergewenning en hier langer over doen. En ontstaat er angst tijdens deze fase, dan kan er maanden overheen gaan voordat deze weer verdwijnt,

Maar een kind dat al regelmatig met de ouders gaat zwemmen en de basisvaardigheden als springen, klimmen, onder water gaan etc. (zonder het te weten) beheerst, zal snel met de watergewenningsfase klaar zijn. Er is door het zelf gaan oefenen / spelen tijdens recreatief zwemmen dan ook een goede basis ontwikkeld om de zwemslagen aan te leren.

 

 

Zelf zwemles geven in een e-bookWees goed voorbereid met onze hulp

Natuurlijk willen wij ook dat uw kind zonder problemen door het zwemtraject heen gaat. Want ieder kind verdient immers een positief zwemtraject, waarbij een basis wordt gelegd voor een levenlang zwemmen. Wij helpen u graag met de informatie op deze website, maar ook met onze handige e-books. Want zo kunt u alvast zelf met uw kind aan de slag gaan en is hij of zij goed voorbereid wanneer er gestart wordt met de zwemlessen.

Lees meer over het bestellen van ons handig e-book ‘Leer uw kind zelf zwemmen’ bij het onderdeel zelf aan de slag.

 

 

Naar top