Alles over de zwemles en het (leren) zwemmen

Turbo zwemlessen

Turbo zwemlessen

Turbo zwemles of cursusNieuw in de Nederlandse zwembaden is de spoedcursus zwemmen; ook wel Snelcursus of Turbo zwemlessen genoemd.
Kinderen kunnen bij deze vorm van zwemles het A-diploma behalen binnen 3 tot 6 maanden. Dit is aanzienlijk korter dan het normale A-traject, wat meestal een jaar duurt. Maar sneller betekent ook niet altijd beter en vooral voor minder sportieve (of bange) kinderen is deze vorm van zwemles minder geschikt.

Tijdens sommige spoedcursussen wordt er meerdere keren per week gezwommen. Ook is mogelijk dat kinderen maar 1 keer per week zwemmen, maar dit wel meerdere uren achter elkaar doen. Er wordt bijvoorbeeld op zondag 3 uur lesgeven, waarbij kinderen in spoedtempo het zwemdiploma kunnen behalen. Welke vorm van Turbo zwemlessen u ook kiest, u bent beduidend minder tijd kwijt dan bij de Particuliere zwemlessen.

 

 

Leren zwemmen in snel tempo

Tijdens de snelcursus begint de hele groep met watergewenning: het vertrouwd laten raken met het zwembad, het water en de zweminstructeur. In snel tempo zal men overgaan op de verschillende zwemslagen en het vergroten van de stuwing (zwemkracht). Daarnaast zullen de vaardigheden, die nodig zijn om aan de eisen van het zwemdiploma te voldoen, in snel tempo worden behandeld. De hele zwemgroep doet dus eigenlijk hetzelfde en zal gedurende de cursus met elkaar het zwemtraject afleggen. Ook de zweminstructeur zal bij de groep blijven en de kinderen richting het diploma begeleiden.

Turbo zwemlessen zijn vaak erg zwaar en daarom niet voor alle kinderen geschikt. Vooral kinderen onder de 6 jaar zullen moeite hebben met het, in zeer korte tijd, opnemen van de oefenstof. Het tempo gaat in sommige gevallen gewoon te snel en kan voor kinderen een ware ergernis worden.

 

 

Turbo zwemmen is niet voor iedereen

Het nadeel van deze snelcursus is, dat er weinig tijd is voor ontspanning of individuele problemen. Tijdens de snelcursus wordt er veel gewerkt om op tijd klaar te zijn voor de opgestelde afzwemdatum. Aangezien niet ieder kind met deze zware cursus mee kan komen, zal ook niet ieder op tijd zijn diploma halen. Hoe met deze kinderen verder wordt gegaan verschilt per zwembad.

Een ander nadeel is de snelheid van het zwemtraject. Een persoon heeft tijd nodig om de geleerde vaardigheden in zijn systeem te krijgen. Wanneer een kind tijdens de snelcursus zijn diploma heeft behaald is het erg belangrijk om te blijven zwemmen. Anders zullen de geleerde vaardigheden snel weer verdwijnen en zal de zwemveiligheid weer verminderen.

Voor de snelcursus geldt vooral: iets wat snel stijgt, zal ook weer snel dalen. Bespreek dus met het zwembad de mogelijkheden tot het volgen van een snelcursus en het traject hierna (het B- en C-diploma).

Naar top