Alles over de zwemles en het (leren) zwemmen

Instanties

Instanties

Instanties die zwemdiploma's uitgevenZwemdiploma’s mogen in Nederland door iedereen worden uitgegeven. Om het Nederlandse zwemdiploma toch hoogwaardig en eenduidig te houden, zijn er verschillende instanties ontstaan. Door vooraf bepaalde eisen voor de zwemdiploma’s op te stellen, is de afzwemmer beter toetsbaar tijdens het afzwemmoment. De zwemonderwijzer’s kunnen hierdoor beter beoordelen of een kind voldoende vaardigheden beheerst (en dus aan de norm voldoet) en dus geslaagd is.

We bespreken de 3 grootste aanbieders van zwemdiploma’s in Nederland. De eisen voor de verschillende diploma’s beschrijven we in de volgende artikelen.

 

 

NRZ: nationale raad zwemdiploma’s

De nationale raad zwemdiploma’s (NRZ) geeft de meeste zwemdiploma’s in Nederland uit. Veel zwembaden gebruiken deze diploma’s om eenzelfde norm te hanteren en de kwaliteit van de afzwemmers op een goed niveau te houden. Daarnaast biedt het NRZ ondersteuning aan de zwembaden op het gebied van het zwemonderwijs en het diplomazwemmen. Om de kwaliteit van de NRZ diploma’s te waarborgen, wordt er tijdens het afzwemmen zogenoemde kwaliteitscontroleurs (gecommitteerde) langs gestuurd om het niveau van de afzwemmers te controleren.

Ook stelt de NRZ een aantal eisen aan de omstandigheden van het afzwemmen. Zo kan er alleen een diploma worden behaald als het zwembad aan de juiste afmetingen voldoet. Kleinere zwemscholen (zoals in een revalidatiecentrum) zullen het afzwemmen dus altijd plaats moeten laten vinden in het wedstrijdbad van grotere zwembaden.

De eerder besproken grote exploitanten, zoals Sportfondsen, Optisport en Laco, gebruiken de diploma’s van het NRZ. Aangezien deze exploitanten de meeste zwembaden in Nederland beheren, hebben de meeste kinderen een diploma van de NRZ behaald.

 

 

ENVOZ

Een alternatief voor het zwemdiploma van de NRZ, zijn de diploma’s van de stichting ENVOZ. Deze diploma’s zijn internationaal erkend volgens de Internationale Federatie van Swimming Teachers Association.

De doelstelling van stichting ENVOZ luidt: zo goedkoop mogelijk een breeddragend zwemdiploma op de markt brengen. Deze diploma’s zijn gericht op een goede zwemveiligheid met beheersing van een goede zwemtechniek. De eisen voor de verschillende zwemdiploma’s verschillen in enkele opzichten van die van de NRZ. Uiteindelijk zijn de slagen hetzelfde en zal er bij beide organisatie gestreefd worden naar een goede introductie op de vrijetijdsbesteding en een hoge mate van zwemveiligheid.

Weinig grote zwembaden geven dit diploma echter uit; De zwemdiploma’s van het ENVOZ worden vooral bij zwemverenigingen en zwemscholen uitgegeven.

 

 

KNZB

Vanaf 2014 heeft de Koninklijke Nederlandse Zwembond ook een zwemdiploma gelanceerd. Onder de naam ‘SuperSpetters’ gaat hun zwemlesmethode meer uit naar het starten met de borst- en rugcrawl. Pas later leren de kinderen de Enkelvoudige rugslag en de Schoolslag aan. Uiteindelijk met het doel om meer kinderen te laten doorstromen naar de verschillende wedstrijdvormen van de KNZB.

Deze nieuwe zwemlesmethode wordt door steeds meer zwemlesaanbieders aangeboden en raakt hierdoor meer bekend bij ouders. We blijven erg benieuwd hoe deze ‘nieuwe manier’ van zwemles zich de komende jaren zal ontwikkelen en wat de ervaringen van ouders hierbij zijn.

 

 


Zwemdiploma van Zed & Sop

Optisport, een grote aanbieder van zwemlessen, gaf altijd de zwemdiploma’s van de NRZ uit. In 2014 heeft een verschil van mening ertoe geleid dat Optisport geen label van de NRZ meer op de zwemdiploma’s heeft. De eisen voor het zwemdiploma van Zed & Sop zijn wel hetzelfde als de diploma’s van de NRZ, welke gericht zijn op de BREZ 2.0 norm. De controles van de afzwemkwaliteit wordt niet meer door gecommitteerden van de NRZ gedaan, maar door het onderzoeksbureau KIWA. Zo probeert Optisport wel aan de eisen van de BREZ te voldoen en daarmee de kwaliteit van de zwemlessen zo hoog mogelijk te houden.

 

 

Welk zwemdiploma?

Voor de zwemlesouders kan het best lastig zijn om een goede zwemlesaanbieder te kiezen. Welke keuze u het beste kunt maken, kunnen wij u ook niet vertellen. Dit hangt van verschillende factoren af, zoals het opleidingsniveau van de zweminstructeurs, het type en de grootte van het zwembad en bijvoorbeeld de leeftijd van de doelgroep. Ook is het nog wel eens zo dat kinderen die in een klein zwembad les hebben gehad, moeite hebben om in het grote zwembad (het wedstrijdbad) te zwemmen. Maar ook dit verschilt per bad en per kind.

Laat u dus goed adviseren bij het zwembad naar keuze. Vraag aan andere ouders hoe de zwemlessen bij de verschillende zwembaden, zwemverenigingen en zwemscholen gaan of ga een keertje kijken wanneer er diplomazwemmen plaatsvindt. Zo ziet u hoe vaardig de kinderen zijn wanneer ze op mogen voor het zwemdiploma.

Uiteraard is het ook altijd mogelijk om contact met ons op te nemen en ons om advies te vragen!

Naar top