Alles over de zwemles en het (leren) zwemmen

Zwemcertificaten A-B-C

Zwemcertificaten A-B-C

Certificaat zwemlesMet het behalen van een zwemdiploma, en vooral het volledige Zwem-ABC, wordt de zwemvaardigheid en zwemveiligheid op hoog niveau getoetst. Uw kind kan zich voldoende redden in een zwembad of een buitenlocatie, en dat is dan ook 1 van de hoofddoelstellingen van het zwemonderwijs. Maar in de praktijk gaat het niet altijd goed, en een zwemdiploma halen is niet altijd (direct) mogelijk.  

In de praktijk zien we dan ook schrijnende voorbeelden. Kinderen die wel zwemveilig zijn en bijvoorbeeld een goede zwemconditie hebben, kunnen verschrikkelijk angstig worden voor het bekende zwemgat. Door teveel druk van ouders of de zweminstructeur, kan het gat een ware hel worden en het zwemmende kind volledig blokkeren. Maanden wordt er aan gespendeerd en uiteindelijk wil het kind nooit meer zwemmen.

Uiteraard kan dit nooit de bedoeling zijn van het zwemtraject. Probeer dit probleem dus altijd met de zweminstructeur te bespreken en probeer het kind positief te stimuleren. Hoe u dit kunt doen, kunt u lezen in zelf aan de slag.

 

 

Geen zwemdiploma, maar een certificaat

Het behalen van een zwemdiploma is natuurlijk leuk, maar wat kan er gedaan worden als een kind een (tijdelijke) beperking heeft en niet aan de eisen kan voldoen? De Nationale Raad Zwemdiploma’s (NRZ) heeft hier natuurlijk over nagedacht en voor deze problemen verschillende zwemcertificaten ontwikkeld.
Voor elk zwemdiploma is er een certificaat uitgebracht, waarbij elk onderdeel kan worden afgevinkt. Zo wordt bij deze certificaten dan ook uitgegaan van wat het kind wél kan, zodat het kind het plezier in zwemmen blijft behouden.  

De certificaten kunnen worden uitgedeeld wanneer een kind:
 

Door een (tijdelijke) beperking 1 of meer onderdelen van het zwemdiploma niet kan uitvoeren.

Door omstandigheden veel tijd nodig heeft om het zwemdiploma A, B of C te kunnen halen. Het certificaat kan dan als tussenstap dienen.

 

 

Verplicht en open onderdelen

Aangezien er zicht moet zijn op enkele zwemvaardigheden, moet er bij een zwemcertificaat wel aan een aantal verplichte onderdelen worden voldaan. Voor meer informatie over het verplichte en het open gedeelte, kunt u contact opnemen met uw zwemlesaanbieder; of een kijkje nemen op de website van de Nationale Raad Zwemdiploma. Klik hier voor meer informatie.

Naar top