Instanties

Instanties die zwemdiploma's uitgevenZwemdiploma's mogen in Nederland door iedereen worden uitgegeven. Om het Nederlandse zwemdiploma toch hoogwaardig en eenduidig te houden, zijn er verschillende instanties ontstaan. Door vooraf bepaalde eisen voor de zwemdiploma’s op te stellen, is de afzwemmer beter toetsbaar tijdens het afzwemmoment. De zwemonderwijzer's kunnen hierdoor beter beoordelen of een kind voldoende vaardigheden beheerst (en dus aan de norm voldoet) en dus geslaagd is.

We bespreken de 2 grootste aanbieders van zwemdiploma's in Nederland. De eisen voor de verschillende diploma's beschrijven we in de volgende artikelen.

 

 

NRZ: nationale raad zwemdiploma's

De nationale raad zwemdiploma's (NRZ) geeft de meeste zwemdiploma's in Nederland uit. Veel zwembaden gebruiken deze diploma's om eenzelfde norm te hanteren en de kwaliteit van de afzwemmers op een goed niveau te houden. Daarnaast biedt het NRZ ondersteuning aan de zwembaden op het gebied van het zwemonderwijs en het diplomazwemmen. Om de kwaliteit van de NRZ diploma's te waarborgen, wordt er tijdens het afzwemmen zogenoemde kwaliteitscontroleurs (gecommitteerde) langs gestuurd om het niveau van de afzwemmers te controleren.

Ook stelt de NRZ een aantal eisen aan de omstandigheden van het afzwemmen. Zo kan er alleen een diploma worden behaald als het zwembad aan de juiste afmetingen voldoet. Kleinere zwemscholen (zoals in een revalidatiecentrum) zullen het afzwemmen dus altijd plaats moeten laten vinden in het wedstrijdbad van grotere zwembaden.

De eerder besproken grote exploitanten, zoals Sportfondsen, Optisport en Laco, gebruiken de diploma's van het NRZ. Aangezien deze exploitanten de meeste zwembaden in Nederland beheren, hebben de meeste kinderen een diploma van de NRZ behaald.

 

 

ENVOZ

Een alternatief voor het zwemdiploma van de NRZ, zijn de diploma's van de stichting ENVOZ. Deze diploma's zijn internationaal erkend volgens de Internationale Federatie van Swimming Teachers Association.

De doelstelling van stichting ENVOZ luidt: zo goedkoop mogelijk een breeddragend zwemdiploma op de markt brengen. Deze diploma's zijn gericht op een goede zwemveiligheid met beheersing van een goede zwemtechniek. De eisen voor de verschillende zwemdiploma's verschillen in enkele opzichten van die van de NRZ. Uiteindelijk zijn de slagen hetzelfde en zal er bij beide organisatie gestreefd worden naar een goede introductie op de vrijetijdsbesteding en een hoge mate van zwemveiligheid.

Weinig grote zwembaden geven dit diploma echter uit; De zwemdiploma's van het ENVOZ worden vooral bij zwemverenigingen en zwemscholen uitgegeven.

 

 

KNZB

Vanaf 2014 heeft de Koninklijke Nederlandse Zwembond ook een zwemdiploma gelanceerd. Onder de naam ‘SuperSpetters’ gaat hun zwemlesmethode meer uit naar het starten met de borst- en rugcrawl. Pas later leren de kinderen de Enkelvoudige rugslag en de Schoolslag aan. Uiteindelijk met het doel om meer kinderen te laten doorstromen naar de verschillende wedstrijdvormen van de KNZB.

Deze nieuwe zwemlesmethode wordt door steeds meer zwemlesaanbieders aangeboden en raakt hierdoor meer bekend bij ouders. We blijven erg benieuwd hoe deze ‘nieuwe manier’ van zwemles zich de komende jaren zal ontwikkelen en wat de ervaringen van ouders hierbij zijn.

 


Zwemdiploma van Zed & Sop

Optisport, een grote aanbieder van zwemlessen, gaf altijd de zwemdiploma’s van de NRZ uit. In 2014 heeft een verschil van mening ertoe geleid dat Optisport geen label van de NRZ meer op de zwemdiploma’s heeft. De eisen voor het zwemdiploma van Zed & Sop zijn wel hetzelfde als de diploma’s van de NRZ, welke gericht zijn op de BREZ 2.0 norm. De controles van de afzwemkwaliteit wordt niet meer door gecommitteerden van de NRZ gedaan, maar door het onderzoeksbureau KIWA. Zo probeert Optisport wel aan de eisen van de BREZ te voldoen en daarmee de kwaliteit van de zwemlessen zo hoog mogelijk te houden.

 

 

Welk zwemdiploma?

Voor de zwemlesouders kan het best lastig zijn om een goede zwemlesaanbieder te kiezen. Welke keuze u het beste kunt maken, kunnen wij u ook niet vertellen. Dit hangt van verschillende factoren af, zoals het opleidingsniveau van de zweminstructeurs, het type en de grootte van het zwembad en bijvoorbeeld de leeftijd van de doelgroep. Ook is het nog wel eens zo dat kinderen die in een klein zwembad les hebben gehad, moeite hebben om in het grote zwembad (het wedstrijdbad) te zwemmen. Maar ook dit verschilt per bad en per kind.

Laat u dus goed adviseren bij het zwembad naar keuze. Vraag aan andere ouders hoe de zwemlessen bij de verschillende zwembaden, zwemverenigingen en zwemscholen gaan of ga een keertje kijken wanneer er diplomazwemmen plaatsvindt. Zo ziet u hoe vaardig de kinderen zijn wanneer ze op mogen voor het zwemdiploma.

Uiteraard is het ook altijd mogelijk om ons om advies te vragen!

Naar top

Leer uw kind zelf zwemmen

 

  

 

Advies per email
Lid worden
Contact

 

Zwemles specialist Home

Alles over de uitgevers van de zwemdiploma’s

De Zwemles specialist is onderdeel van EerlijkSportAdvies

Zwemles voor kinderen
Geschiedenis zwemonderwijs
Waar op zwemles?
Type zwemlessen
Informatie zwemles
Niveau-eisen
Zwemdiploma’s
Zwemveiligheid bij kinderen

Hoofdpagina
Over ons
Social media

Aqua-consult
Zwemlessen
Zwem- en Aquatraining
Zweminstructeur huren?

Na de zwemdiploma’s
Zwemcertificaten
Recreatief zwemmen
Wedstrijdzwemmen
Waterpolo
Schoonspringen
Synchroonzwemmen
Snorkelen
Vinzwemmen
Reddingsbrigade

Zwemmen voor volwassenen
Voordelen van zwemmen
Waar leren zwemmen?

Zwemles voor volwassenen
Zwemmen voor gevorderden
Tips bij het zwemmen
Genieten na het zwemmen
Bijzondere doelgroepen
Zwemveiligheid volwassenen

Zelf aan de slag met zwemmen
Leer uw kind zelf zwemmen
Leren zwemmen voor volwassenen
Zwemslagen verbeteren
Hulp van EerlijkSportAdvies


 

Advies per email

Lid worden

Contact
   

Zwemveiligheid
Zwemveiligheid bij kinderen
Veilig naar het zwembad
In de buitenlucht
Veilig op vakantie
Hulpmiddelen

EerlijkSportAdvies.nl
Sportbibliotheek
Sport & advies
Gezonde bedrijven
Sportieve kinderfeestjes
Sportinitiatieven
Webshop
 

EerlijkSportAdvies   maakt van gezond leven iets persoonlijks
Copyright © 2017 EerlijkSportAdvies en zijn licentiepartners - Alle rechten voorbehouden -
- Voorwaarden - Privacy Policy - Copyright - Links - Adverteren -
Trefwoordenbox

Zwemles, zwemdiploma,
EerlijkSportAdvies, zwembad,
zelf aan de slag, zwemproblemen,
Zwemmen, afvallen, aquasporten,
waterpolo, zwemveiligheid

Vind een zwemlocatie
 in uw buurt
Naar top
Voor zwemlessen, zwemmen,
zwem- & aquasporten
en de overige watersporten
Interesse gewekt?

Wilt u meer interessante informatie over (leren) zwemmen voor kinderen, maar ook over andere sporten, facts over voeding en leuke tips voor uw leefstijl, wordt dan snel (en gratis) abonnee van EerlijkSportAdvies.

Uw Emailadres:

Misschien interessant
 

 

E-book “leer uw kind zelf zwemmen

Problemen oplossen met een persoonlijk Aqua-consult

Begeleiding via advies per email

Wist u dat...

 

•  Zwemmen de beste sport voor opgroeiende kinderen is

•  Een positief zwemtraject zorgt voor een levenlang plezierig zwemmen

•  Problemen als zwemangst wel degelijk te verhelpen zijn

•  Er naast de gewone zwemles ook snel- en vakantiecursussen zijn.

?

Snel naar

Zwemdiploma’s

Waarom een zwemdiploma?
Instanties
Kledingeisen zwemdiploma’s
Zwemdiploma A
Zwemdiploma B
Zwemdiploma C
Zwemcertificaten A-B-C

*De Sportbibliotheek is nu online! Geef zelf zwemles, verbeter uw zwemslagen, ga afvallen, verbeter de conditie of bouw meer spiermassa op met onze tips, lesschema’s, oefeningen, logboeken, tools en nog veel meer. Ga dus snel aan de slag!