Overige watersporten
Voor zowel kinderen als volwassenen zijn er vele andere mogelijkheden om te blijven bewegen in het water. Want bewegen in, op of onder water gaat niet alleen maar over zwemmen, maar ook over andere sporten.
Zo kunt u op een uitstekende manier uw lichaam trainen met de verschillende Aquasporten en veel voor uw gezondheid doen. Maar u kunt ook kanalen, meren en zeeën gaan ontdekken door te gaan duiken. Daarnaast zijn er tal van sporten die niet in, maar juist op het water te beoefenen zijn zoals het roeien, zeilen of surfen.
Kortom: in, op en onder water zijn er nog genoeg sporten om te proberen. Met de overige watersporten laten wij u kennismaken met de rest van de zwem-
Het belang van een zwemdiploma
We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken; maar het behalen van een zwemdiploma is van groot belang! Want zowel op, als onder of zelf rondom water bestaat er altijd een mogelijkheid tot verdrinking. Het is dan ook zeer belangrijk dat u de zwemveiligheid serieus neemt en beschikt over een goede zwemvaardigheid. Behaal dus alsnog uw zwemdiploma, onderschat de kracht van het water niet en blijf een levenlang zwemmen; Zo blijft u uw hele leven een vriend van het water.
Meer informatie over de zwemveiligheid van kinderen of volwassenen vindt u hier.
Enkele watersporten zijn:
Naast de eerder beschreven watersporten, zoals Aquasporten, Duiken of Vinzwemmen, zijn er nog een aantal anderen sporten die u kunt proberen. Deze overige watersporten zijn minder bekend, maar wel erg leuk om te beoefenen. Vaak zijn ze afgeleid van andere sport-
Aquasporten
Aquasporten zijn groepslessen waarbij bewegen in het water centraal staat. De gezellige muziek en de vaak leuke choreografie, bepalen het tempo van de verschillende oefeningen en daarmee ook een deel van de intensiteit. De meeste oefeningen die bij de aquasporten worden uitgevoerd, komen sterk overeen met de aerobic-
Tijdens een Aquasport, zoals Aquarobics, Aquajogging, Aquacycling of Aquasteps, wordt er veel aandacht besteed aan het uithoudingsvermogen, de spierkracht, de coördinatie, de lenigheid en de vetverbranding. Meer informatie hierover vindt u op onze speciale website over Zwem-
Surfen
Surfen (met of zonder zeil) is een uitdagende watersport waarbij men moet beschikken over stalen zenuwen, een goed evenwicht en een flinke dosis kracht. Zo moet de surfer de vaak hoge golven, kunnen temmen en is het vooral de bedoeling dat men niet van de surfplank afvalt. De surfer ‘rijdt’ dus eigenlijk op de golven en wordt daarbij meegevoerd naar het strand of de kustlijn.
Zowel het golfsurfen als het windsurfen zijn op verschillende manieren te beoefenen; zo kunt u deze watersporten op recreatief niveau gaan uitproberen, maar kunt u ook mee gaan doen op wedstrijdniveau. Wel is het aan te raden om eerst een aantal lessen te nemen bij een erkende surfschool.Bij veel surfscholen kunnen niet alleen volwassenen, een aantal lessen nemen; maar vaak zijn er ook speciale groepen voor kinderen. De minimale leeftijd is ongeveer 6 jaar en kinderen dienen in het bezit van een zwemdiploma te zijn.
Lees meer over surfen op de website van de Zwem & Aquaspecialist.
Duiken
Duiken is een geweldige (onder) watersport en kan steeds verder worden uitgebreid. Want wie wil nu geen grotten verkennen, koraal bekijken, de bodem van het meer afspeuren of op zoek gaan naar echte scheepswrakken? Het kan allemaal door te gaan duiken.
Duiken kan ontzettend leuk zijn, maar is niet altijd zonder gevaar. Het is dus belangrijk dat u goed bent opgeleid om te duiken en dit kan met een erkend duikbrevet. Ook voor kinderen is het mogelijk om een duikbrevet te halen. Om kinderen kennis te laten maken met de duiksport kunnen ze lid worden van ScubaDoe. Deze jeugdopleiding van de onderwatersport bond, is speciaal voor kinderen van 8 tot 14 jaar. Bij ScubaDoe leren kinderen op een veilige manier omgaan met snorkelen of het duiken met perslucht.
Lees meer over duiken op de website van de Zwem & Aquaspecialist.
Roeien
Roeien is een echte watersport en ideaal om te beoefenen in ons waterrijke land. Want de vele meren, kanalen, grachten en plassen in ons land, bieden een ideale mogelijkheid om te gaan roeien. Roeien doet u meestal bij een roeivereniging, maar het is ook mogelijk om dit bij een losse verhuurder te doen. Wel is het aan te raden om eerst een aantal lessen te nemen, zodat u weet hoe u op een veilige manier en met een goede techniek aan het roeien bent.
Lees meer over roeien op de website van de Zwem & Aquaspecialist.
Onderwaterhockey
Een zeer onbekende watersport is onderwaterhockey. U begrijpt vast wat deze sport inhoudt, maar niet hoe deze vorm van hockey wordt beoefend. Onderwaterhockey vindt plaats op de bodem van het zwembad, waarbij 2 teams proberen van elkaar te winnen door in elkaars doel te scoren. Hiervoor gebruiken de spelers een stick, zodat ze de puck in het doel van de tegenstander kunnen krijgen.
Onderwaterhockey wordt gespeeld met 2 teams van elk 10 spelers, waarbij er 6 spelers met het spel bezig zijn. Het spel wordt geleid door 2 scheidsrechters onder water en 1 hoofdscheidsrechter op de kant. Deze vorm van begeleiding is ook wel nodig door het bewegelijke spel (men moet immers ook regelmatig ademhalen) en de spelers die van verschillende kanten kunnen komen. Want Onderwaterhockey is bijna een 3D spel, waarbij de tegenstanders niet alleen van voor of achter kunnen komen; Maar ook van de zijkanten en zelf van boven en onderen.
Wilt u weten waar u Onderwaterhockey kunt beoefenen, klik dan hier.
Waterskiën
Deze watersport is wel bekend bij groot publiek, maar wordt helaas nog weinig beoefend. Want voor Waterskiën is meestal een speedboot nodig en niet iedereen heeft deze in het bezit. Gelukkig is deze watersport wel steeds meer in opkomst door de komst van een geautomatiseerd treksysteem. Door bij bepaalde plassen en meren een kabelbaan te aan te leggen, kan er op vrijwel elk moment van het jaar en zonder gebruik van een boot, aan Waterskiën worden gedaan.
Bij Waterskiën is het de bedoeling om voortgesleept te worden over het water. De skiër wordt door een boot of een kabelbaan voortgetrokken en doet dit op blote voeten of door gebruik te maken van waterski’s.
Uiteraard is de bedoeling dat de skiër niet in het water valt, maar probeert te skiën over het water. Heeft men dit onder de knie, dan kunnen er verschillende trucs worden uitgevoerd om de ski-
Wakeboarding
Deze watersport lijkt op veel punten op het Waterskiën, maar verschilt in enkele opzichten. Ook bij Wakeboarding wordt men voortgetrokken door een boot of kabelbaan, maar vooral bij deze sport zijn de trucs en stunts erg belangrijk. Daarnaast glijdt men niet met waterski’s over het water, maar gebruikt men een Wakeboard als materiaal. Met deze board aan de voeten, kan men verschillende opdrachten uitvoeren, zoals het maken van een spin, een front flip of een backroll.
Waterbasketbal
Waterbasketbal is een teamsport in het water speciaal voor mensen met een beperking. Het is een combinatie van verschillende sporten, zoals korfbal, waterpolo en basketbal en is geschikt voor zowel jong als oud. Daarnaast kan iedereen met een lichamelijke beperking meedoen, mits hij of zij wel kan zwemmen.
Bij Waterbasketbal proberen 2 teams van 5 (gemengde) spelers van elkaar te winnen. Dit doen ze door de bal in het ‘drijvende’ net van de tegenstander te gooien en hier punten mee te verdienen.
Tijdens de meeste officiële wedstrijden vindt Waterbasketbal plaats in diep water, zodat iedereen zich vrij kan bewegen. Bij de recreatieve variant van Waterbasketbal kan er ook worden uitgeweken naar een minder diep bassin.
Meer informatie:
Wilt u meer informatie over de overige watersporten, neem dan een kijkje op de volgende websites:
- Nederlandse Onderwatersport Bond
- Nederlandse Waterski Bond
- Konijklijke Nederlandse Zwembond (Waterbasketbal)
- Wakeboard Startpagina