Schoonspringen
Kinderen houden van springen en experimenteren hier dan ook vaak mee tijdens het recreatieve zwemmen.
Ze springen alle mogelijke kanten op en doen dit vanaf de kant, het startblok, de duikplank of gewoon van een muurtje.
Natuurlijk worden deze sprongen extra mooi gemaakt door bijvoorbeeld te duiken, een schroef te maken of door achterwaarts te springen.
Een rechtstandige sprong, een salto of simpelweg bommetjes maken, het kan tijdens de zwemsport ‘schoonspringen’.
Want bij deze sport moeten de deelnemers, vanaf een (duik) plank van verschillende hoogtes, zo netjes en mooi mogelijk springen.
Uiteindelijk met de bedoeling om de jury met de sprong te imponeren en hierdoor zoveel mogelijk punten te scoren.
De wedstrijden schoonspringen
Bij het schoonspringen kan er in verschillende richtingen worden gesprongen, zoals voorwaarts, achterwaarts, binnenwaarts en contra. Bij deze laatste richting spring je naar voren, maar draai je achterover.
Tijdens het schoonspringen spring je van verschillende hoogtes: zo kun je de sprongen vanaf de 1-
De puntentelling bij schoonspringen is niet gemakkelijk. Zo worden de sprongen aangegeven met bepaalde codes; dit kunnen bijvoorbeeld zijn:
1=voorwaarts
2=achterwaarts
3=contra
4=binnenwaarts
5=schroefsprongen
6=handstand (alleen van de toren)
De houdingen waarmee de sprong wordt uitgevoerd, wordt weergegeven in letters. Zoals:
A=gestrekt
B=gehoekt
C=gehurkt
D=vrije houding (alleen bij schroefsprongen)
Voor een combinatie van cijfers en letters geeft de jury een aantal punten. Daarnaast wordt er bij elke sprong uitgegaan van een moeilijksgraad. Hoe moeilijker de sprong hoe hoger men hiermee scoort.
De punten van de jury worden vermenigvuldigd met de moeilijkheidsgraad, waarna de uiteindelijke score bekend wordt. Uiteraard moeten dit er wel meer zijn dan die van de tegenstanders. Want zo kan de wedstrijd worden gewonnen.
Waar is schoonspringen te beoefenen?
Het beoefenen van deze sport kan helaas niet op alle locaties. Het schoonspringen is namelijk afhankelijk van een zwembad, waarbij er verschillende duikplank hoogtes zijn.
En vooral bij officiële wedstrijden moeten deze verschillende voorzieningen gewoon aanwezig zijn.
Wel kan het schoonspringen als onderdeel van het zwemcertificaten worden beoefend. Aangezien de hoogte van de plank hierbij niet uitmaakt, worden de sprongen meestal van een duikplank uitgevoerd.
Kijk voor meer informatie hierover bij het onderdeel zwemcertificaten.
Ben je op zoek naar meer informatie over schoonspringen? Kijk dan de op website van de KNZB.
Materialen voor het schoonspringen
Schoonspringen is spannend, maar zeker een aanrader om te beoefenen. Je hebt hier natuurlijk wel goede materialen voor nodig. Allereerst heb je goede badkleding nodig en het liefst ook een neusklem. Niet iedere schoonspringer vind het fijn, maar (bij last van de ogen) je kunt ook een zwembrilletje aanschaffen.
Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com. Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!