Alles over zwemles, leren zwemmen & zwemveiligheid

Synchroonzwemmen

Synchroonzwemmen

Samen synchroon zwemmenDeze sierlijke watersport wordt ook wel kunstzwemmen of waterballet genoemd en kenmerkt zich in gelijke bewegingen. Samen met de andere deelnemers, worden er op muziek verschillende figuren onder water uitgevoerd en probeer je zoveel mogelijk punten van de jury te krijgen. Aangezien dit volledig synchroon zal moeten worden uitgevoerd, is dit zeker geen gemakkelijke opgave.

Want naast het beheersen van de zwemslagen als school- en rugslag, moet de synchroonzwemmer ook veel gevoel hebben voor ritme. Op de muziek worden dan ook drijfoefeningen en formaties als een kunstwerk uitgevoerd. Om niet te zinken voert men met de handen een wrikbeweging uit. Door deze stuwing blijft het lichaam op de gewenste plek of zal het hoofd- of voetwaarts verplaatsen.

 

 

Synchroon zwemmen in een team 

 


De wedstrijden synchroonzwemmen

Het synchroonzwemmen wordt vaak in competitie verband uitgevoerd, waarbij men uitgaat van 2 delen: Enerzijds moeten de deelnemers een viertal figuren uitvoeren voor de jury. Hiervan zijn 2 figuren elke wedstrijd verplicht en zijn er 2 figuren waarmee gevarieerd moet worden. Welke dit zijn verschilt per wedstrijd.
Anderzijds zijn er routines, waarmee wedstrijden worden uitgevoerd in je eentje (solo), per 2-tal (een duet) of in teamverband (8 personen).

De competitiewedstrijden worden ingedeeld naar leeftijd; we onderscheiden de volgende categorieën:

♦  Master: ouder dan 20 jaar die niet met de competitie meedoen

♦  Senioren: 18 jaar en ouder

♦  Junioren: 17 jaar en jonger

♦  Age 2: 15 jaar en jonger

♦  Age 1: 12 jaar en jonger

 

 

 

Waar is synchroonzwemmen te beoefenen?

Oefeningen bij het synchroon zwemmenSynchroonzwemmen kun je meestal bij een zwemvereniging gaan beoefenen. Deze hebben vaak een vaste locatie en huren zwemwater van het plaatselijke zwembad. In een bad van 25 of 50 meter ga je onder begeleiding van een ervaren trainer aan de slag met het verbeteren van de zwemslagen, het bewegen op muziek en het uitvoeren van de verschillende figuren.


Bent u op zoek naar een zwemvereniging bij u in de buurt? Gebruik dan de website van de KNZB.

 

 

Naar top