Alles over zwemles, leren zwemmen & zwemveiligheid

Vinzwemmen

Vinzwemmen

Vinzwemmen onder waterAls een dolfijn door het water heen schieten en pas na een tijd weer boven water komen, is voor veel mensen een echte droom.

Alhoewel zwemmen zich hiervoor uitermate goed leent, zo heeft deze sport ook bepaalde beperkingen.

Want met het gewone zwemmen moet er toch geregeld naar adem worden gehapt en ligt de zwemsnelheid niet altijd even hoog; maar bij het Vinzwemmen is dit wel het geval.

Tijdens het Vinzwemmen wordt er gebruik gemaakt van zwemvliezen of een mono-vin. Met deze ‘vin’ heeft men een hoge mate van stuwing, zodat er in een snel tempo een bepaalde afstand kan worden afgelegd.

Daarnaast heeft de vinzwemmer de beschikking over een snorkel, waarbij er aan de oppervlakte moet worden gezwommen. Wil men dieper onder water, dan kan er gebruik worden gemaakt van een flesje met perslucht.

Uiteraard kan de vinzwemmer deze watersport nog moeilijker maken, door het onder water te zwemmen alleen op basis van de eigen adem uit te voeren.

Vinzwemmen als recreatieve bezigheid

Met Vinzwemmen voel je jezelf als een vis in het water en zul je een prettig gevoel van vrijheid ervaren. Vinzwemmen is dan ook geschikt voor alle leeftijden en kan naar eigen wensen worden ingevuld.

Zo vindt de ene zwemmer het heerlijk om geruime tijd onder water te blijven, terwijl de andere zijn of haar snelheid wil verbeteren. In overleg met de vereniging kun je dus zelf jouw programma samenstellen.

Vinzwemmen is dus geschikt om op recreatief niveau te beoefenen en kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je van onder water zwemmen houd.

Vinzwemmen en wedstrijden

Vinzwemmen is de snelste zwemsport die men kan beoefenen. Een logisch gevolg hiervan is dat er ook een wedstrijdelement binnen het Vinzwemmen kan plaatsvinden.

Alhoewel het Vinzwemmen niet erg bekend is in Nederland, worden er wel verschillende wedstrijden gehouden. Zo zijn er wedstrijden waarbij er 50 meter moet worden gezwommen, maar ook zijn er wedstrijden van meer dan een kilometer.

Bijna altijd vindt het wedstrijdzwemmen plaats in een 25 of 50 meter bad en moet men lid zijn van een onder water sport vereniging.

Naast het zwemmen in het verwarmde zwembad worden er ook in de buitenlucht wedstrijden gehouden. Deze wedstrijden vinden vaak plaats in Noord- en Zuid-Europa, waarbij gebruik wordt gemaakt van de vele meren, kanalen en zeeën die de wereld rijk is.

De afstanden die hierbij worden gezwommen, liggen tussen de 3 en 12 kilometer. Uiteraard mag hier, om afkoeling te voorkomen, gebruik worden gemaakt van een wetsuit.

Materialen bij het Vinzwemmen:

Vinzwemmen is dus relatief onbekend, maar zeker de moeite waard om te proberen! Hiervoor heb je natuurlijk wel wat materialen nodig. Allereerst heb je natuurlijk een monovin nodig en het liefst ook een snorkelset. En om je lichaamstemperatuur niet teveel te laten zakken, kun je gebruik maken van een wetsuit

Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com.  Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!

Meer informatie over Vinzwemmen:

Wil je meer informatie over Vinzwemmen, neem dan een kijkje op de volgende websites:

Vinzwemmen Wikipedia

Vinzwemmen.nl

Vinzwemmen Utrecht

Onder watersport bond