Alles over zwemles, leren zwemmen & zwemveiligheid

Recreatief zwemmen

Veilig zwemmen met een zwemdiploma

Recreatief zwemmen

Iedereen heeft wel iets met zwemmen. De ene een beetje, de ander heel veel…

Zo komen er elke week vele mensen hun banen trekken om aan de gezondheid te werken. Maar zwemmen kan ook erg leuk zijn en vooral als vrijetijdsbesteding worden gedaan.

Want tijdens het recreatief (vrij) zwemmen, gaan veel kinderen het water in en beleven veel plezier aan de glijbaan, stroomversnelling of duikplank. Ook kan er vaak met extra materialen als duikvoorwerpen, matten of ander speelgoed worden gezwommen.

Maar vrij zwemmen heeft ook nog een andere functie dan alleen maar lol maken. Ongemerkt blijf je de zwemvaardigheden trainen en zorg je dat je zwemveilig blijft.

Want bij zowel kinderen als volwassenen, kunnen deze waardevolle vaardigheden steeds minder worden. En wat doe je als je onverwacht in een noodsituatie terecht komt?

Waar en wanneer kun je recreatief zwemmen?

Volwassenen die hun banen willen zwemmen, hebben deze mogelijkheid vaak meerdere malen per dag. Afhankelijk per zwembad kan er zowel s’ochtends, tussen de middag als s’avonds worden gezwommen. Kijk voor meer informatie over banen zwemmen bij het onderdeel Zwemmen  voor volwassenen.

Kinderen hebben te maken met schooltijden en kunnen alleen zwemmen als ze niet in de klas zitten. Recreatief zwemmen is voor kinderen vaak mogelijk op woensdag en in het weekend.

Op vrijdagavond vinden er bij veel zwembaden een discofeest plaats voor kinderen van de basisscholen. Uiteraard worden de openingstijden ook verruimd wanneer er een schoolvakantie is.

Oefenuurtje zwemmen

Om de onderdelen van een zwemles, zoals afstandzwemmen of het zwemgat, te oefenen, kun je vaak gebruik maken van een oefenuurtje.

Gedurende deze tijd mogen de zwembandjes af en oefenen kinderen de vaardigheden met hun ouders. Meestal onder begeleiding van een ervaren zweminstructeur, kun je zelf aan de slag met gaan met het geven van zwemles aan uw kind.

De oefenuurtje’s vinden meestal plaats op zondagmorgen maar worden niet door elk zwembad aangeboden. Na het oefenuurtje moeten de zwembandjes weer om, maar kun je nog steeds blijven oefenen.

Uiteindelijk komt dit zelf zwemles geven uw kind, maar ook je eigen zwemskills ten goede.

Veiligheid bij (recreatief) zwemmen

Bij het recreatief zwemmen – of dit nu binnen of buiten gebeurt – is veiligheid van het allergrootste belang. Volg de aanwijzingen van het zwempersoneel of de reddingsbrigade altijd op en houdt altijd toezicht op elkaar. Wanneer kinderen nog geen zwemdiploma hebben, raden wij het gebruik van goede zwembandjes altijd aan.

Kijk voor meer informatie over de veiligheid op zwemveiligheid voor kinderen of volwassenen

Materialen voor bij het recreatieve zwemmen

Recreatief zwemmen oftewel vrij zwemmen is om meerdere redenen ontzettend goed om te doen. Met goede zwemmaterialen is dit natuurlijk net iets makkelijker en leuker. Allereerst heb je goede badkleding nodig en misschien ook wel een zwembrilletje.

Is je kind wat jonger of wil je zelf gaan oefenen met je kind, dan zijn de bekende zwembandjes, drijfpakjes om te oefenen en zwemzitjes voor de allerkleinste natuurlijk een must. En het is zelf mogelijk om met een speciale staart te zwemmen als een zeemeermin,

Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com.  Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!