Alles over zwemles, leren zwemmen & zwemveiligheid

Waterpolo

Waterpolo

waterpolo voor kinderenEen balspel in het water is een leuke variant op zwemmen. Waterpolo is dan ook een populaire sport onder de jeugd en is geschikt voor alle leeftijden.

Samen met je teamgenoten probeer je de tegenstander te slim af te zijn en te winnen door een zo groot mogelijk aantal doelpunten te scoren.

Maar al zwemmend een bal in het doel gooien, is zo makkelijk nog niet.

Bij waterpolo strijden 2 teams tegen elkaar en proberen de bal in elkaars doel te gooien. Bij deze ‘natte’ sport ben je erg actief bezig en ontwikkel je verschillende (zwem)vaardigheden.

Daarnaast leer je ook nog eens met je teamgenoten samen te spelen en worden jullie gezamenlijk steeds beter. Totdat jullie echte kampioenen worden!

Bij Waterpolo zijn er 2 onderdelen te onderscheiden, enerzijds het aanleren van nieuwe (zwem) technieken en anderzijds het wedstrijdelement

Aanleren waterpolo technieken

Bij waterpolo leer je nieuwe zwemslagen zoal de polocrawl, maar leer je ook goed omgaan met de bal. Want het oppakken, gooien en vangen van een bal in het water vereist nogal wat vaardigheden.

Door veel te oefenen met je medespelers, wordt je hier steeds beter in en zul je je tegenstander in de toekomst te snel af zijn. Een waterpolotraining is dus een goede en leuke manier om met een sport bezig te zijn.

Wedstrijdelementen bij waterpolo

Een waterpoloteam bestaat uit 6 spelers en een keeper. Met een gebitsbeschermer en toque, gaan de spelers het water in en zijn herkenbaar door hun witte (thuisteam) en blauwe (uitteam) caps.

De tijdsduur van de wedstrijden hangt af van de leeftijd van de spelers. Hoe jonger deze zijn, des te korter zullen de wedstrijden duur. Over het algemeen spelen volwassenen de maximale tijd van 8 ‘zuivere’ minuten per periode. In 4 periodes zal er dus zoveel mogelijk gescoord moeten worden.

Waar is waterpolo te beoefenen?

Wedstrijd waterpoloWaterpolo kun je meestal bij een zwem- en waterpoloverenigingen gaan beoefenen. Deze hebben vaak een vaste locatie en huren zwemwater van het plaatselijke zwembad.

Het kan dus best zijn dat de vereniging ook een eigen kantine heeft, waar men na de wedstrijd kan nagenieten van een lekker drankje.

Ook voor volwassenen is Waterpolo een leuke sport om te beoefenen. Deze sport is geschikt voor alle leeftijden en kan op hoog niveau, maar ook op recreatief niveau, worden gedaan.

 

Heb je interesse in Waterpolo en wil je weten waar de dichtstbijzijnde vereniging is; neem dan een kijkje op de website van de Koninklijke Nederlandse ZwemBond.

Materialen voor waterpolo

Waterpolo is een prachtige zwemsport en zeker een aanrader om te beoefenen. Je hebt hier natuurlijk wel goede materialen voor nodig. Allereerst heb je goede badkleding nodig en het liefst ook een zwembrilletje. En wil je alvast zelf gaan oefenen, dan kun je ook een speciale waterpolo bal of zelf een sterk doeltje aanschaffen.

Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com.  Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!