Alles over zwemles, leren zwemmen & zwemveiligheid

Wedstrijdzwemmen

Wedstrijdzwemmen

Wedstrijden zwemmenKinderen en volwassenen die graag zwemmen, willen dit misschien ook wel in competitief verband doen. Wedstrijdzwemmen is voor deze enthousiaste sporters dan ook een uitstekende mogelijkheid om te beoefenen. Want wie wil er nu niet zo goed kunnen zwemmen als een Ranomi Kromowidjojo, een Marleen Veldhuis of een Nick Driebergen? Allemaal zijn het talenten die hun levenlang met (wedstrijd) zwemmen bezig zijn.

Wedstrijdzwemmen kan met verschillende zwemslagen worden uitgevoerd, zoals de schoolslag, borstcrawl en vlinderslag; Daarnaast verschillen de afstanden per wedstrijd, maar is het altijd de bedoeling om zo snel mogelijk, en voor de tegenstanders, binnen te zijn. Aangezien er vele goede wedstrijdzwemmers rondlopen, zul je dus goed moeten trainen onder begeleiding van een ervaren zwemtrainer.

 

 

De wedstrijden

Bij het wedstrijdzwemmen verschillen de afstanden en de zwemslagen. Bij deze wedstrijden zijn er dan ook verschillende categorieën, zoals:

♦  Vrije slag

♦  Vlinderslag

♦  Rugslag

♦  Schoolslag

♦  Borstcrawl


De gebruikelijke zwemafstanden zijn 50, 100 en 200 meter; maar bij de vrije slag (waar men zelf mag weten welke slag er gezwommen wordt) kan ook 400, 800 en 1500 meter worden gezwommen.

Daarnaast is het mogelijk om in open water te (wedstrijd) zwemmen. De afstanden zijn hierbij groter en kunnen 2 km bedragen, maar zijn ook mogelijk in een marathonvariant van meer dan 80 km.  

 


Waar is wedstrijdzwemmen te beoefenen?

Wedstrijdzwemmen kun je meestal bij een zwemvereniging gaan beoefenen. Deze hebben vaak een vaste locatie en huren zwemwater van het plaatselijke zwembad. In een bad van 25 of 50 meter ga je onder begeleiding van een ervaren zwemtrainer aan de slag met het verbeteren van de zwemslagen en de hiervoor benodigde tijd.

Ook voor volwassenen is wedstrijdzwemmen een leuke sport om te beoefenen. Deze sport is geschikt voor alle leeftijden en kan op hoog niveau, maar ook op recreatief niveau, worden gedaan. Vraag bij een vereniging in uw buurt naar de mogelijkheden.


Bent u op zoek naar een zwemvereniging bij u in de buurt? Gebruik dan de website van de KNZB.

Naar top