Alles over zwemles, leren zwemmen & zwemveiligheid

Zwemles materialen

Meisje zwemt met zwemplank

Zwemmaterialen

Materialen voor het (leren) zwemmen en andere zwemactiviteiten

Als echte zwemmer kun je eigenlijk niet zonder goede materialen… En moet je het zwemmen nog leren, dan kun je best wat hulpmiddelen gebruiken. Welk zwemniveau jij of je kind ook heeft, uiteindelijk wil je natuurlijk steeds een stapje verder.

Met zwemmaterialen kan er heel specifieker geoefend worden. Want door bepaalde materialen te gebruiken kan het accent bijvoorbeeld op het trainen de benen of het ‘onder water gaan’ worden gelegd. Ideaal dus als je een zwemprobleem wilt aanpakken.

De meeste zwemmaterialen kun je in bijna alle gevallen gemakkelijk op internet bestellen. Hierbij adviseren je om te kijken bij betrouwbare aanbieders zoals onze affiliate partners Zwemshop.com en Decathlon. Zo bestel je net is makkelijker en veiliger.

Voor de beginnende zwemmer

Zwembandjes

Het meeste bekende hulpmiddel zijn deze plastic zwembandjes (zwemvleugels). De bandjes zijn ideaal om te gebruiken tijdens het vrij zwemmen, maar kunnen ook gebruik worden ter ondersteuning van de zwemlessen.

Zwembandjes

Zwemvestjes

Deze vestjes zitten veel lekkerder dan de zwembandjes, maar zijn vooral ter ondersteuning van de zwemlessen. Je kunt met dit vestje dus heel goed oefenen en zo sneller door het zwemtraject gaan.

zwemvest-kinderen

Zwemzitje voor baby’s

Dit zitje zorgt ervoor dat je baby veilig van het water kan genieten van het water. Hiermee maak je het zwemmen met je kleintje een stuk makkelijker en fijner.

Drijfband-baby

Zwemkurkje

De kurkjes worden veel gebruikt tijdens de zwemlessen. Ze helpen je kind bij het leren zwemmen totdat deze niet meer nodig is. Gebruik deze vooral voor het extra oefenen en niet tijdens het vrij zwemmen.

Zwemkurkje voor zwemles

Opduik voorwerpen

De meeste kinderen vinden het leuk om onder water bezig te zijn; en niets is leuker dan het opduiken van verschillende voorwerpen. Deze ringen, dieren,bordjes etc. zijn dan ook verzwaard zodat ze naar de bodem zinken. Door de leuke voorwerpen is dit type materiaal ideaal om het onder water gaan te oefenen en daarbij de ogen open te houden.

Opduikset-zwemmen

Zwemplankje
Voor de meeste mensen wel bekend: het zwemlesplankje. Dit schuimrubberen plankje word nog steeds veel tijdens de zwemles gebruikt om de verschillende beenslagen te oefenen

Zwemplankje-meisje

Flexibeam
Deze buis van ongeveer 160 cm zijn ideale drijf- en hulpmiddelen tijdens de zwemles. Met dit type materiaal kan zowel het drijven, als het aanleren van de verschillende zwemslagen, gemakkelijk worden geoefend. Daarnaast kan de flexibeam worden gebruikt voor leuke zwemspelletjes

Flexibeams

Zeemeerminstaart

Wil jij jezelf een echte zeemeermin voelen? Dat kan met deze verschillende zeemeerminstaarten! Kies een leuke staart en ontdek hoe het is om als een zeemeermin door het water te gaan.

Zeemeerminstaart voor kinderen
Schoolslag zwemmen

Voor de iets meer ervaren zwemmer

Kinderen en volwassenen die al wat zwemvaardiger zijn

Zwembril
Het zwembrilletje is voor de meeste zwemmers een belangrijk hulpmiddel. Zeker voor degene die veel zwemslagen met hun gezicht in het water uitvoeren.

Want het verminderd niet alleen irritaties aan de ogen, maar zorgt ook voor een goed zicht onder water. En dit is weer handig om botsingen te voorkomen of wanneer er een keerpunt moet worden gemaakt.

Zwembril voor volwassenen

Zwemflippers
De zwemvliezen worden vooral door volwassenen gebuikt bij het zwemmen met een hoge snelheid, het duiken met perslucht of het snorkelen. Ook kun je ze tijdens het zwemmen van de borst- en rugcrawl gebruiken om de enkels flexibeler te krijgen.

Zwemvliezen

Handschoenen (paddles)

Deze materialen zien er verschillend uit, maar dienen wel hetzelfde doel. Want beide zorgen niet alleen voor extra weerstand en maken een zwembeweging zwaarder; ze zorgen er ook nog eens voor dat er optimaal gebruik wordt gemaakt van het water. 

Handpaddles voor bij het zwemmen

Snorkel
De snorkel wordt niet alleen gebruikt door ervaren diepzee duikers of professionele snorkelaars, maar ook door gewone zwemmers. Het is namelijk erg prettig als je gewoon door kunt zwemmen zonder constant adem te hoeven halen.

Snorkelset

Pull-Buoy
De Pull-Buoy word vooral door de gevorderde zwemmers gebruikt om het accent op de verschillende armslagen te leggen. Deze drijver wordt namelijk tussen de onder- of bovenbenen geplaatst, zodat het onderlichaam omhoog komt.

Hierdoor blijft het lichaam horizontaal, zakken de benen niet en kan er volledig worden geconcentreerd op het maken van de armslag.

Pull buoy voor het zwemmen

Opblaasbare zwemboei
De zwemmersboei zorgt voor net dat beetje meer veiligheid als je zwemt in open water. De zwemmersboei blaas je gemakkelijk op en bevestig je met een koord om je middel.

Tijdens het open water zwemmen trek je de zwemmersboei achter je aan door het water. Daarnaast kun je er ook nog eens je kostbare persoonlijke spullen droog in opbergen.

Opblaasbare reddingsboei

Weerstandstraining
Zwemmen met een flinke snelheid is heerlijk, maar wat als je het andersom zou doen? Dus juist met veel weerstand zwemmen (zoals een zwemparachute), zodat je alles uit je lichaam moet halen. Een hele andere training dan je gewend bent en ideaal voor sporten als Power Swimming.

Zwemparachute voor extra weerstand