Alles over zwemles, leren zwemmen & zwemveiligheid

Baby- & peuter zwemmen

Baby en peuter zwemmen

Zwemmen met je baby of peuter

Zo leuk en met zoveel voordelen

Zwemmen met je baby of peuter is in één woord ‘geweldig’. Want samen zwemmen vergroot niet alleen de band tussen jou en de kleine; het bevordert ook de motorische vaardigheden van je kind en samen werken jullie (onbewust) aan de zwemveiligheid.

Zo leert je kindje tijdens het baby-peuter zwemmen door het water te varen, te blazen, spugen, grijpen, draaien en zelfs stukjes zwemmen. Allemaal vaardigheden die jouw kindje meer watervrij maken, meer zelfvertrouwen geven en meer laten genieten van het water.

Voor het baby & peuterzwemmen heb je nauwelijks materialen nodig. Een zwemluier, zwemkleding en een handdoek zijn natuurlijk handig, maar daar houdt het eigenlijk wel bij op. Bij sommige zwemlesaanbieders worden er wel zwembandjes gebruikt, maar het is geen probleem als je deze de eerste les niet bij je hebt.

Gaan zwemmen met je baby of peuter is dus een ideaal beginpunt voor een levenlang zwemmen. Of je dit nu tijdens een speciale ouder & kind les doet of tijdens het recreatieve zwemmen, dat maakt niet zoveel uit.

Meedoen met een baby- en peuter zwemles

Wanneer je het liefst een zwemles met je kindje volgt, heb je genoeg keuze. Want bijna alle zwembaden bieden wel baby- en peuter lessen aan, welke meestal in de ochtenduren plaatsvinden. Tijdens deze les krijgen jij en de kleine instructies van een ervaren en gediplomeerde instructeur of instructrice.

De groep bestaat meestal uit 6 tot 12 deelnemers, zodat er genoeg aandacht naar elke ouder en kind gaat. Omdat de temperatuur in het zwembad soms wat koud voor baby’s kan aanvoelen, duren de lessen meestal maar 30 minuten. In veel zwembaden heb je daarna nog wel de tijd om zelf met de kleine te gaan zwemmen.

Om mee te doen met een baby of peuter zwemles hoef je eigenlijk niet veel te doen. Je moet je zwemspullen en zwemluier natuurlijk meenemen, maar verder eigenlijk niets. Bij sommige zwembaden doe je bepaalde onderdelen met plastic zwemvleugels, maar het is geen probleem als je deze de eerste keer niet bij je hebt.

Jullie melden je dus gewoon op het juiste tijdstip aan de kassa van het zwembad en kunnen gelijk met de les beginnen. Wat jullie verder gaan doen, horen jullie vanzelf. En uiteraard is er voldoende tijd om vragen de stellen aan de lesgever.

Zelf gaan oefenen met je baby of peuter

Een baby peuter zwemles gaat altijd op een gemoedelijke manier. Maar het kan natuurlijk zijn dat je tijdens deze lessen niet aanwezig kunt zijn. Of dat je liever zelf gaat zwemmen met de kleine. Ook dat is geen probleem!

Zelf gaan oefenen met je kindje kan eigenlijk altijd op de momenten dat er recreatief zwemmen wordt aangeboden. Maar hoe je dat het beste kunt doen en welke dingen je allemaal zelf kunt oefenen, dat kan soms best ingewikkeld zijn.

Alhoewel simpelweg gaan zwemmen met de kleine al een geweldige ervaring is, zo helpen wij u ook graag vanuit onze praktijkervaring. Want tijdens het oefenen met je baby, peuter en zelfs je kleuter oefen je de 8 basiselementen van het (leren) zwemmen. Dit zijn:

 

1. Te water gaan, bijvoorbeeld springen en duiken

2. Ademhalen

3. Draaien

4. Onder water zwemmen en oriënteren

5. Drijven op buik en rug

6. Watertrappen

7. Survival / overleven

8. Voortbewegen, zoals de schoolslag en borstcrawl

 

Bovenstaande basiselementen moeten wel vertaald worden naar oefeningen. En dan vooral gericht op het niveau van jouw kindje. Want je zult begrijpen dat een baby andere oefeningen moet dan dan een kleuter van 4 jaar.

Met de online training Baby-peuter zwemmen geven wij je een aantal lessen en hebben we de belangrijkste oefeningen voor je uitgeschreven. Zo duren de schema’s en oefeningen maar een half uurtje per keer en kunnen meerdere malen gebruikt worden. Want herhaling werkt goed bij de allerkleinste!

Klaar voor een baby- en peuter zwemles?

Of je nu gaat meedoen met een speciale baby- en peuter zwemles of liever zelf gaat oefenen met de kleine…. Het is gewoon geweldig om te doen! Om je te helpen met een goede start, kun je de volgende materialen gebruiken.

In samenwerking met Zwemshop.com bieden we je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je goed van start met het oefenen met je baby of peuter.