Alles over zwemles, leren zwemmen & zwemveiligheid

Verleerde zwemmertjes

Verleerde zwemmertjes

Een kind dat zwemmen is verleerdDe meeste kinderen in Nederland hebben in de kleutertijd wel een aantal zwemdiploma’s behaald. Zo haalt het ene kind alleen het A-diploma, terwijl andere kinderen nog vaardiger worden door ook het B- en/of C-diploma te halen.

Als ouder zul je daarmee denken dat het met de zwemveiligheid wel goed zit. ‘Want mijn kind heeft maanden (soms wel jaren) over het zwemtraject gedaan, dus kan nu zwemmen’, lijkt de gedachte.

Maar dan gaat u in het weekend eens met uw kind naar het zwembad en schrikt van zijn of haar zwemniveau. Uw kind komt niet meer voorruit in het water, durft opeens niet meer van de glijbaan of heeft moeite om naar de kant te zwemmen. Terwijl u dacht dat het met de zwemveiligheid wel goed zat, blijkt uw kind de vaardigheden te zijn verleerd. Hebben al die zwemlessen dan wel zin gehad?

 

 

Zwemmen verleer je niet

Uiteraard hebben zwemlessen zeker zin! Want uw kind leert de vaardigheden om te kunnen overleven in en rondom water. Tijdens het zwemtraject leert uw kind technieken aan en bouwt stuwing en conditie op. En alhoewel uw kind de vaardigheden niet zal verleren, zo kan de stuwing uiteindelijk wel verdwijnen. Uw kind weet nog wel hoe hij of zij moet zwemmen, maar komt nauwelijks meer voorruit in het water. U zult begrijpen dat daarmee ook de zelfredzaamheid en zwemveiligheid van uw kind zal afnemen.

Natuurlijk kan het ook zijn dat er iets met uw kind gebeurt is, waardoor hij of zij niet meer durft te zwemmen. Want misschien heeft uw kind het hoofd tegen de kant gestoten, is het onder water gehouden door een ander kind of geschrokken is van een opstopping in de glijbaan. Het zijn allemaal negatieve ervaringen, waardoor uw kind angstig kan zijn geworden en geen zin meer heeft om te gaan zwemmen.

 

 

Verkeerde zwemlesaanbieder?

Verkeerde zwemlesaanbiederNederland telt honderden zwemlesaanbieders en niet elke aanbieder heeft kwaliteit hoog in het vaandel staan. Het kan dan ook zijn dat u denkt dat uw kind zwemveilig is, aangezien het meerdere zwemdiploma’s heeft behaald. Maar tijdens het vrij zwemmen ziet u totaal iets anders! Uw kind durft niet van de kant te springen, gaat met moeite een paar centimeter onder water of heeft totaal geen vertrouwen in zijn of haar eigen vaardigheden.

Ondanks dat het grotendeel van de zwemlesaanbieders probeert uw kind zo zwemvaardig en zwemveilig mogelijk te maken, zijn er altijd beunhazen die snel geld willen verdienen. Wanneer u dit opmerkt is het van groot belang om de vaardigheden van uw kind weer op peil te krijgen. Want ook al is het balen en voelt u zich opgelicht door de aanbieder, uw kind mag hier niet de dupe van zijn.

 

 

Nog een keer op zwemles?

Niet meer gaan zwemmen betekent dat de stuwkracht (waarmee uw kind vooruit komt) grotendeels kan verdwijnen. Daarnaast zal ook het zelfvertrouwen minder worden en kan de angst voor water steeds erger worden. Het is dus belangrijk dat uw kind weer gaat zwemmen en zwemlessen kunnen daarbij helpen.

Gelukkig hoeft uw kind niet het gehele zwemtraject te doorlopen. Aangezien de zwemvaardigheden nog wel in het geheugen zitten, zal de stuwkracht ook snel weer verbeteren. Het volgen van een aantal zwemlessen, een vakantiecursus of een turbocursus, kan ervoor zorgen dat uw kind weer snel zwemvaardig wordt.

 

Tip: Leg uw vraag dus bij een (andere) zwemlesaanbieder neer. Deze heeft vaak meerdere mogelijkheden om u te helpen.

 

 

Zelf gaan oefenen

Zelf zwemles geven

Het mooiste zou zijn als zwembaden een opfriscursus of zwem-APK zouden aanbieden. Zo kunnen niet alleen kinderen weer zwemveilig worden, maar ook verleerde volwassen zwemmers. Aangezien dit in Nederland nog te weinig wordt aangeboden, kunt u natuurlijk ook zelf gaan zwemmen met uw kind. En door samen verschillende oefeningen te doen, profiteert u hier beide hiervan.

Om de vaardigheden weer op te bouwen, kunt u dus zelf al veel doen! Vanuit onze jarenlange ervaring binnen het zwemonderwijs, laten wij u graag zien hoe u op een gemakkelijke en overzichtelijk manier zelf kunt gaan oefenen met uw kind.

 

 

Naar top