Alles over zwemles, leren zwemmen & zwemveiligheid

Zwemles met een beperking

Zwemles en zwemmen met een handicap of ziekte

Zwemles met een beperking of ziekte

Want iedereen kan leren zwemmen

Nederland is rijk aan water en iedereen zou dan ook zo zwemveilig mogelijk moeten zijn. Maar helaas is het volgen van zwemles niet voor ieder kind weggelegd.

Want sommige kinderen kampen met een beperking of ziekte en kunnen daardoor niet met de reguliere zwemlessen meedoen.

Ook hun ouders kunnen hierdoor met hun handen in het haar zitten. Want elke ouder wil het beste voor hun kind en het is pijnlijk wanneer kinderen deze vaardigheid moeten missen in hun leven.

En dan hebben we het nog niet eens over de zwemveiligheid van hun kroost; want het zou maar gebeuren als hun zoon of dochter in het water valt en zichzelf niet kan redden.

Maar gelukkig is daar wel wat aan te doen! Want ook deze bijzondere kids kunnen gaan genieten van het leren zwemmen en van de vele mogelijkheden die het water kan bieden.

Het is alleen wel belangrijk om niet te richten op want niet kan; maar juist wat wel kan! Dat er meerdere mogelijkheden zijn voor je zoon of dochter laten we je graag zien.

Teveel moeite of juist niet?

Veel ouders denken dat het volgen van zwemlessen voor hun kind niet te doen is. Ze weten namelijk niet welke mogelijkheden er allemaal zijn en of hun kind überhaupt ooit een zwemdiploma kan halen.

Daarnaast voelen ze zich misschien een last aangezien ze ook veel van de zwemlesaanbieder en de zweminstructeur vragen. Deze gedachten zijn gelukkig onjuist, want er zijn veel bedrijven en personen die hen graag willen helpen.

Het doel van een zwemlesaanbieder is namelijk om kinderen zo zwemveilig mogelijk te maken en vaak maakt het hen niet uit of kinderen een handicap of ziekte hebben.

Daarnaast zal ook de zweminstructeur hier geen probleem mee hebben. Want de meeste van hen laten zich hierdoor niet tegenhouden en vaak is dat dan ook de reden waarom ze zweminstructeur zijn geworden. Ze willen elk kind leren zwemmen en genieten van de vorderingen die ze maken.

Het belangrijkste is dus dat ouders positief blijven denken, hoe moeilijk dat soms ook is. Leg je vraag neer bij een zwembad naar keuze en overleg welke mogelijkheden er zijn.

Helaas kan niet elk zwembad jullie helpen, maar laat je daardoor niet tegenhouden! Want er zijn ook zwemverenigingen, particuliere zwemscholen en instructeurs die privé zwemlessen aanbieden.

Privé zwemles of kleine groepjes

Zwemles met handicap of ziekteHet is begrijpelijk dat je kind door zijn ziekte of handicap waarschijnlijk niet mee kan komen met de gewone zwemlessen.

Vaak zitten hier 12 kinderen in een groep en heeft de instructeur niet veel tijd om op een goede manier met uw zoon of dochter bezig te zijn. Ook is het tijdens de zwemlessen vaak erg druk in kleedruimtes en misschien kan je kind helemaal niet tegen deze drukte.

Waarschijnlijk is het dan ook verstandiger om je kind aan een small group training (zwemles in kleine groepjes) te laten meedoen. Vaak zitten hier maar een paar kinderen in, waardoor er meer rust in het zwembad is en de zweminstructeur meer tijd voor je kind heeft.

Een nadeel is wel dat er meestal een langere wachtlijst is en de kosten waarschijnlijk ook hoger zijn.

Heeft jouw kind nog meer persoonlijke aandacht nodig, dan is er vaak ook een mogelijkheid tot het volgen van privé zwemlessen. Niet op elke website van een zwemlesaanbieder zul je deze vorm tegenkomen, maar dat wil niet zeggen dat het voor je kind niet mogelijk is.

Ook hiervoor is het raadzaam om je vraag bij de aanbieder neer te leggen, want ze kijken graag naar de mogelijkheden die ze jouw kind wél kunnen bieden.

 

Tip: Kinderen met een rugzakje en zorgkinderen, hebben soms recht op bepaalde subsidies van de gemeente of overheid. Zo kunnen ook deze kids op een zo normaal mogelijke manier deelnemen aan de maatschappij.

Zwemcertificaten en diploma’s

Certificaat zwemles

Welke handicap of ziekte een kind ook heeft, er zijn dus altijd mogelijkheden. Het is wel belangrijk om je te richten op het verhogen van de zwemveiligheid en niet zo zeer op het behalen van een zwemdiploma.

En alhoewel het lijkt dat kinderen dan geen beloningen krijgen, gaat het zwemonderwijs ook met zijn tijd mee. Zo hebben meerdere betrouwbare organisaties zwemcertificaten ontwikkeld speciaal voor kinderen die niet met de normale zwemlessen mee kunnen komen.

Elke zwemlesaanbieder kan aangesloten zijn bij een andere organisatie, maar dit doet niet af van de kwaliteit van het desbetreffende certificaat. Zo hebben organisaties als:

 

♦  Nationale raad zwemveiligheid: Zwemcertificaten A-B-C

♦  Stichting ENVOZ: Vissen serie & zeepaardje

♦  Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB): Superspetters (special)

♦  EasySwim: Geen certificaat, maar het zwempakje kan heel handig zijn.

 

Kijk voor meer informatie over deze organisaties en certificaten op de pagina zwemcertificaten.

Zelf gaan oefenen met je kind

Zelf zwemles gevenAlhoewel er verschillende mogelijkheden zijn om je kind met een vorm van zwemles mee te laten doen, is ook dit niet voor iedereen weggelegd.

Aangezien jij je kind het beste kent, kun je ook zelf gaan zwemmen en daarmee de zwemveiligheid verhogen. Kijk hiervoor eens op de het onderdeel ‘Zelf zwemles geven‘.

Hier geven wij je tips en manieren om je kind zwemvaardiger en zwemveiliger te maken. Zo kan ook jouw kind gaan genieten van de vele voordelen die water kan bieden.

Natuurlijk helpen wij jullie ook graag bij het leren zwemmen. Je kunt ons dus altijd een email sturen voor advies en tips. Neem hiervoor contact op met info@zwemlesspecialist.nl of vul het contactformulier in.