Alles over zwemles, leren zwemmen & zwemveiligheid

De zweminstructeur

Handige tips bij het zwemmen

De zweminstructeur

Een prachtig beroep

Veiligheid, kennis en positief motiveren; een zweminstructeur heeft geen gemakkelijk beroep en draagt een grote verantwoording t.o.v. de groep met kinderen.

En alhoewel zweminstructeur een vrij beroep is, waar geen diploma voor nodig is, werken bijna alle zwembaden en zwemscholen in Nederland met gediplomeerde zweminstructeurs. Deze instructeurs hebben een opleiding hebben genoten bij één van de erkende opleidingsinstantie’s.

De grootste opleiders in Nederland zijn:
 

♦  Nationale beroepsopleiding zwemonderwijzer (NBZ)

♦  Beroepsopleiding Allround Zwemonderwijzer (via NPZ-NRZ)

♦  Zwemonderwijzer (ENVOZ)

♦  Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB)

♦  Sportopleidingen als ROC, CIOS en Academie Lichamelijke Opvoeding

 


Daarnaast zijn de meeste zweminstructeurs in het bezig van een EHBO- en BHV-diploma. Ook houden alle zwembaden jaarlijks een zwemtest, waarbij hun reddingsvaardigheden worden getoetst.

Tegenwoordig dienen bijna alle zweminstructeurs ook in het bezit te zijn van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

AllRound Zweminstructeurs

Een zwemonderwijzer mag zwemlessen geven voor het A-, B- en C-diploma. Voor de hogere diploma’s en certificaten, zoals reddingsvaardigheden of waterpolo, moet de lesgever zich specialiseren. Men is, na het behalen van een mondeling- en praktijkexamen, een senior zwemonderwijzer geworden.

Maar zwembaden en zwemscholen bieden vaak meer activiteiten aan: de zogenaamde doelgroepen. Een lesgever kan zich bijvoorbeeld specialiseren in het geven van Aquasporten of Meer Bewegen Voor Ouderen. Is de zwemonderwijzer bevoegd om verschillende doelgroepen te geven, dan mag hij of zij zichzelf AllRound Zwemonderwijzer noemen.