Duur van het zwemtraject

Een veelgestelde vraag van zwemlesouders gaat over de duur van het zwemtraject. Want misschien is je kind al een tijd aan het zwemmen en vraagt je jezelf af wanneer hij of zij mag afzwemmen. De tijdsduur kan zowel voor kinderen als ouders dan ook een belangrijke factor zijn voor de tevredenheid over het zwemtraject. Maar aangezien elk kind anders is, kan de tijdsduur ook per kind verschillen.
In 2016 heeft het Mulier instituut onderzoek gedaan onder 360 zwemlesaanbieders in Nederland, waarbij het aantal klokuren werden gemeten. Hierbij kwamen ze tot de volgende conclusie:
Gemiddeld | Mediaan | Middelste 80% | |
Zwemdiploma A | 51 uur | 48 uur | 34 – 65 uur |
Zwemdiploma B | 16 uur | 12 uur | 11 – 30 uur |
Zwemdiploma C | 17 uur | 12uur | 14 – 25 uur |
Deze cijfers zijn ook nader onderzocht, waarbij is gebleken dat het voor het A-diploma niet uitmaakt of je kind zwemt bij een zwembad, zwemschool of zwemvereniging. Daarnaast zou het ook niet moeten uitmaken hoe groot de zwemlesaanbieder is. Wel is het belangrijk dat kinderen zo consequent mogelijk de lessen volgen en zo min mogelijk afwezig zijn.
Bij de zwemdiploma’s B en C waren wel verschillen op te merken. Zo duurt het zwemtraject bij de vervolgdiploma’s langer bij zwemverenigingen en kleinere zwemlesaanbieders. Om meer te weten te komen over de zwemlesduur, vindt je het gehele document hier.
Zwemdiploma A = 51 klokuren (gemiddeld)
Het behalen van het zwemdiploma A duurt het langst. Binnen dit traject leert het kind de basisbeginselen van het zwemmen en leert vertrouwt te raken met het water. Om het A-
Alhoewel een kind bij diploma A zwemveilig is, is het zeker aan te raden om ver te gaan met het B-
Zwemdiploma B = 16 klokuren
Het behalen van het zwemdiploma B duurt gelukkig een stuk korter. Het B-
Helaas stoppen veel kinderen na het behalen van het B-
Zwemdiploma = 17 klokuren
Tijdens het zwemtraject voor het zwemdiploma C, leren de kinderen extra onderdelen om de zelfredzaamheid te vergroten. De afstanden voor de verschillende zwemdiploma’s zijn weer vergroot, wat tot een sterke conditie en voortstuwing in het water leidt. Maar vooral de extra onderdelen als een koprol, hoekduik of het gat zijn erg geschikt om de oriëntatie onder water te verbeteren. Daarnaast zorgen de uitgebreide kleding-
Het zwem ABC is dus een traject van ongeveer 1,5 jaar en zorgt ervoor dat je kind op een zeer goede manier zwemveilig wordt.
Maar let op: Het aantal klokuren gaat over het gemiddelde kind. Zo’n 80% van de kinderen behaald binnen dit aantal uren zijn of haar zwemdiploma. 10% van de kinderen zal het diploma sneller halen en de overige 10% haalt dit aantal niet.
Extra winst met onze supertips
Een steuntje in de rug bij het leren en blijven zwemmen is altijd prettig. En wij geven je dat steuntje graag! Want door je in te schrijven voor de wekelijkse Supertips van EerlijkSportAdvies wordt je niet alleen geïnspireerd door onze persoonlijke blog, maar krijg je ook handige informatie, tips en nog veel meer. Daarnaast krijg je ook nog eens helemaal gratis het speciale E-book “20 handige zwemlesoefeningen voor kinderen of volwassenen”.

* Je ontvangt de link naar het e-book direct in je mailbox!
'Het leed dat zwemles heet'
Last van zwemangst, nauwelijks vorderingen maken en eindeloos de zwemlessen volgen… Ook jij kunt te maken krijgen met het ‘leed dat zwemles heet’. Vanuit de praktijk weten maar al te goed dat het zwemtraject voor ouders zeer frustrerend kan zijn; maar dat er ook zeker wat aan toe doen is! Want wat zou het fijn zijn als je kind met plezier en vertrouwen de zwemlessen zou volgen.
Om het zwemtraject veel prettiger, met minder problemen en vaak sneller te doorlopen, kun je zelf al veel doen! Vanuit onze jarenlange ervaring binnen het zwemonderwijs, laten wij je graag zien hoe u op een gemakkelijke en overzichtelijk manier zelf kunt gaan oefenen met je kind.
Wellicht interessant voor jou
Of je nu zelf wilt leren zwemmen, zwemproblemen wil aanpakken of de tijdsduur richting het zwemdiploma je kind wil verkorten… het kan allemaal met onze speciale zwemproducten! Denk hierbij aan ons Kennisplatform, e-books, speciale programma of met andere producten uit de Sportbibliotheek.