Alles over zwemles, leren zwemmen & zwemveiligheid

Duur van het zwemtraject

Duur van het zwemtraject

Tijdsduur behalen diplomaEen veelgestelde vraag van zwemlesouders gaat over de duur van het zwemtraject. Want misschien is uw kind al een tijd aan het zwemmen en vraagt u zich af wanneer hij of zij mag afzwemmen. De tijdsduur kan zowel voor kinderen als ouders dan ook een belangrijke factor zijn voor de tevredenheid over het zwemtraject. Maar aangezien elk kind anders is, kan de tijdsduur ook per kind verschillen. 

In 2016 heeft het Mulier instituut onderzoek gedaan onder 360 zwemlesaanbieders in Nederland, waarbij het aantal klokuren werden gemeten. Hierbij kwamen ze tot de volgende conclusie:

 

Gemiddeld Mediaan Middelste 80%
Zwemdiploma A 51 uur 48 uur 34 – 65 uur
Zwemdiploma B 16 uur 12 uur 11 – 30 uur
Zwemdiploma C 17 uur 12uur 14 – 25 uur

 

Deze cijfers zijn ook nader onderzocht, waarbij is gebleken dat het voor het A-diploma niet uitmaakt of uw kind zwemt bij een zwembad, zwemschool of zwemvereniging. Daarnaast zou het ook niet moeten uitmaken hoe groot de zwemlesaanbieder is. Wel is het belangrijk dat kinderen zo consequent mogelijk de lessen volgen en zo min mogelijk afwezig zijn.

Bij de zwemdiploma’s B en C waren wel verschillen op te merken. Zo duurt het zwemtraject bij de vervolgdiploma’s langer bij zwemverenigingen en kleinere zwemlesaanbieders. Om meer te weten te komen over de zwemlesduur, vindt u het gehele document hier.

 

 

Zwemdiploma A = 51 klokuren (gemiddeld)

Het behalen van het zwemdiploma A duurt het langst. Binnen dit traject leert het kind de basisbeginselen van het zwemmen en leert vertrouwt te raken met het water. Om het A-diploma te halen, is er ongeveer 40 á 50 uur aan zwemles nodig. Als vuistregel kunt u aanhouden dat een gemiddeld kind (die 1x per week zwemt) iets meer dan een jaar doet over het behalen van zijn zwemdiploma A. Hierbij wordt er dan vanuit gegaan dat er in vakanties geen zwemlessen worden gegeven en ongeveer 45 tot 60 minuten zwemles heeft per keer.

Alhoewel een kind bij diploma A zwemveilig is, is het zeker aan te raden om ver te gaan met het B- en C-diploma. Hierbij worden de basisbeginselen van het zwemmen verder uitgebreid en zal uw kind nog sterker en zwemveiliger worden. Gelukkig bent u inmiddels gewend aan de wekelijkse trip naar het zwembad.

 

 

Zwemdiploma B = 16 klokuren

Het behalen van het zwemdiploma B duurt gelukkig een stuk korter. Het B-traject duurt meestal 3 – 4 maanden en is niet veel meer dan een vervolgtraject op het A-diploma. De afstanden van de verschillende zwemslagen wordt uitgebreid, waardoor de kracht en het uithoudingsvermogen worden verbetert. Ook door de afstand van het gat te verleggen, het verplicht maken van het duiken en de verschillende draai bewegingen, zorgen ervoor dat de zwemveiligheid verder wordt verhoogd.

Helaas stoppen veel kinderen na het behalen van het B-diploma. Dit is zonde, aangezien u toch al gewend bent geraakt aan uw wekelijkse trip naar het zwembad. Probeer nog even vol te houden en zorg dat uw kind zeer behendig wordt in het water: een echte waterrat.

 

 

Zwemdiploma  = 17 klokuren

Tijdens het zwemtraject voor het zwemdiploma C, leren de kinderen extra onderdelen om de zelfredzaamheid te vergroten. De afstanden voor de verschillende zwemdiploma’s zijn weer vergroot, wat tot een sterke conditie en voortstuwing in het water leidt. Maar vooral de extra onderdelen als een koprol, hoekduik of het gat zijn erg geschikt om de oriëntatie onder water te verbeteren. Daarnaast zorgen de uitgebreide kleding-eisen ervoor dat de zelfredzaamheid verbetert en uw kind zich in verschillende watervormen kan redden.

Het zwem ABC is dus een traject van ongeveer 1,5 jaar en zorgt ervoor dat uw kind op een zeer goede manier zwemveilig wordt.

 

 

Maar let op:  Het aantal klokuren gaat over het gemiddelde kind. Zo’n 80% van de kinderen behaald binnen dit aantal uren zijn of haar zwemdiploma. 10% van de kinderen zal het diploma sneller halen en de overige 10% haalt dit aantal niet.

 

 


 

‘Het leed dat zwemles heet’

Zelf zwemles gevenLast van zwemangst, nauwelijks vorderingen maken en eindeloos de zwemlessen volgen… Ook ú kunt te maken krijgen met het ‘leed dat zwemles heet’. Vanuit de praktijk weten maar al te goed dat het zwemtraject voor ouders zeer frustrerend kan zijn; maar dat er ook zeker wat aan toe doen is! Want wat zou het fijn zijn als uw kind met plezier en vertrouwen de zwemlessen zou volgen.

Om het zwemtraject veel prettiger, met minder problemen en vaak sneller te doorlopen, kunt u zelf al veel doen! Vanuit onze jarenlange ervaring binnen het zwemonderwijs, laten wij u graag zien hoe u op een gemakkelijke en overzichtelijk manier zelf kunt gaan oefenen met uw kind.

 

 

Naar top