Alles over zwemles, leren zwemmen & zwemveiligheid

Grote zwemlesaanbieders

Andere zwemlesaanbieders

Grote zwemlesaanbieders

Ook wel exploitanten genoemd

Het volgen van zwemlessen is in vrijwel alle plaatsen in Nederland mogelijk. In een aantal gevallen volgt je kind dan zwemlessen bij een gemeentelijk zwembad of zwemschool, maar het is ook mogelijk dat je te maken krijgt met een exploitant.

Deze organisaties exploiteren (een deel van) het zwembad en voeren bijvoorbeeld de activiteiten uit. Ook het personeel is in dienst van de exploitant en niet bij de gemeente.

De grote zwemles aanbieders beheren het overgrote deel van de zwembaden in Nederland. Met de bezuinigingen in het vooruitzicht, zullen gemeente steeds minder zelf de zwembaden bekostigen en dit overlaten aan één van de exploitanten. Welke organisaties dit zijn en welke kenmerken ze hebben, laten we je graag zien.

Sportfondsen Nederland

Deze organisatie bestaat al meer dan 80 jaar en was de eerste die zwembaden ging exploiteren. Momenteel heeft Sportfondsen meer dan 300 sportaccommodaties onder zijn hoede, waarbij het grootste deel uit zwembaden bestaat. Want Sportfondsen beheert daarnaast ook nog eens fitnesscentra’s, sporthallen en andere sportvoorzieningen.

Zwemlessen bij een Sportfondsen zwembad zijn erg professioneel, maar ook goed in elkaar gezet. Zo wordt er gebruik gemaakt van Jip’s Waterwereld; een vrolijke nijlpaard die kinderen meeneemt in de wondere wereld van het water.

Nijlpaard Jip wordt als mascotte gebruikt tijdens de zwemlessen, maar ook als methode om kinderen en ouders voor te lichten over de zwemlessen. Daarnaast is Jip’s Waterwereld vooral gericht op de motivatie van kinderen tijdens de zwemlessen.

Ook heeft Sportfondsen sinds 2013 het Nationale Zwemleskompas ontwikkeld. Dit is een plan waarbij alle zwembaden van Sportfondsen op een soortgelijke wijze zwemlessen geven en waarbij wordt omschreven hoe de communicatie tussen klant en zwembad moet plaatsvinden. Met dit plan probeert Sportfondsen het zwemonderwijs in Nederland naar een nog hoger niveau te tillen.

Meer informatie over Sportfondsen is te vinden op: www.sportfondsen.nl

Optisport

Deze exploitant beheert niet alleen zwemaccommodaties, maar ook fitnesscentra en schaatsbanen. In Nederland exploiteert Optisport, sinds 1994, in totaal zo’n 350 accommodaties waarvan ongeveer 87 binnen- en buitenzwembaden. Optisport is dan ook de grootste zwemlesaanbieder van Nederland.Tijdens de Optisport zwemlessen worden de kinderen meegenomen in de belevingswereld van Zed de haai en Sop de zeester. Er wordt gewerkt met een uniek beloningssysteem dat zorgt voor extra motivatie en plezier. De kinderen ontvangen tijdens hun eerste zwemles een schatkist en een paspoort. Gedurende het zwemlestraject wordt de schatkist gevuld met edelstenen en worden er zegels verdiend voor in het paspoort. Bij Optisport wordt gedifferentieerd lesgegeven; dat wil zeggen dat ieder kind les krijgt op zijn eigen niveau en dat er wordt ingespeeld op de individuele wensen en behoeften van het kind.Meer informatie over Optisport is te vinden op: www.optisport.nl

 

Laco

Laco* bestaat sinds 1987 en staat op de 3e plaats van grote zwemlesaanbieders. Laco beheert dan ook zo’n
40 sport- en vrijetijdscentra’s en is met name vertegenwoordigd in het zuiden van Nederland. Het leszwemmen voor de ABC-diploma’s gebeurt bij Laco in 10 stappen. Per behaalde stap krijgt je kind een cadeautje (een krokobillie), zodat hij of zij gemotiveerd blijft gedurende het zwemtraject.

Meer informatie over Laco is te vinden op: www.laco.eu

 

*Laco zal in 2022/2023 samengaan met Sportfondsen Nederland. 

SRO

Sport, recreatie en onderwijsvoorzieningen (SRO) is een kleinere exploitant die niet alleen zwembaden beheert, maar ook sporthallen en outdoormogelijkheden. De SRO beheert 11 zwembaden in de regio Eemland en Kennemerland, met een backoffice in Amersfoort. De kenmerken, als mascotte, tijden en type zwemlessen, zijn bij de SRO zwembaden verschillend.

Meer informatie over de zwembaden van de SRO is te vinden op: zwembaden SRO