Alles over zwemles, leren zwemmen & zwemveiligheid

Grote zwemlesaanbieders

Grote zwemles aanbieders

Andere zwemlesaanbiedersHet volgen van zwemlessen is in vrijwel alle plaatsen in Nederland mogelijk. In een aantal gevallen volgt u dan zwemlessen bij een gemeentelijk zwembad of zwemschool, maar het is ook mogelijk dat u te maken krijgt met een exploitant. Deze organisaties exploiteren (een deel van) het zwembad en voeren bijvoorbeeld de activiteiten uit. Ook het personeel is in dienst van de exploitant en niet bij de gemeente.

De grote zwemles aanbieders beheren het overgrote deel van de zwembaden in Nederland. Met de bezuinigingen in het vooruitzicht, zullen gemeente steeds minder zelf de zwembaden bekostigen en dit overlaten aan één van de exploitanten. Welke organisaties dit zijn en welke kenmerken ze hebben, laten wij u graag zien.

 

 

Sportfondsen Nederland

Deze organisatie bestaat al meer dan 80 jaar en was de eerste die zwembaden ging exploiteren. Momenteel heeft Sportfondsen meer dan 300 sportaccomodaties onder zijn hoede, waarbij het grootste deel uit zwembaden bestaat. Want Sportfondsen beheert daarnaast ook nog eens fitnesscentra’s, sporthallen en andere sportvoorzieningen.

Zwemlessen bij een Sportfondsen zwembad zijn erg professioneel, maar ook goed in elkaar gezet. Zo wordt er gebruik gemaakt van Jip’s Waterwereld; een vrolijke nijlpaard die kinderen meeneemt in de wondere wereld van het water. Zo wordt Jip als mascotte gebruikt tijdens de zwemlessen, maar ook als methode om kinderen en ouders voor te lichten over de zwemlessen. Daarnaast is Jip’s Waterwereld vooral gericht op de motivatie van kinderen tijdens de zwemlessen.

Ook heeft Sportfondsen sinds 2013 het Nationale Zwemleskompas ontwikkeld. Dit is een plan waarbij alle zwembaden van Sportfondsen op een soortgelijke wijze zwemlessen geven en waarbij wordt omschreven hoe de communicatie tussen klant en zwembad moet plaatsvinden. Met dit plan probeert Sportfondsen het zwemonderwijs in Nederland naar een nog hoger niveau te tillen.

Meer informatie over Sportfondsen is te vinden op:
 

 

 

Optisport

Deze exploitant beheert niet alleen zwemaccommodaties, maar ook fitnesscentra’s en schaatsbanen. In Nederland exploiteert Optisport, sinds 1994, ongeveer 60 binnen- en buiten zwembaden en doet dit op een eenduidige manier. Optisport is dan ook, na Sportfondsen Nederland, de grootste zwemlesaanbieder van ons land.

Bij Optisport wordt er tijdens de zwemlessen gebruik gemaakt van de mascottes Zed & Sop. Dit zijn een haai en zeester, die de kinderen tijdens het zwemtraject begeleiden en die ervoor zorgen, met stickers, een poster en ander materiaal, dat kinderen gemotiveerd blijven.
Bij de zwemlessen van Optisport wordt er op een andere manier gewerkt met niveau-groepen als bij andere zwemlesaanbieders. Zo blijven kinderen tijdens het zwemtraject in dezelfde groep en bij dezelfde zweminstructeur. Dat dit zowel voor- als nadelen heeft, moge duidelijk zijn.

Meer informatie over Optisport is te vinden op: www.optisport.nl

 

Laco

Laco bestaat sinds 1987 en staat op de 3e plaats van grote zwemlesaanbieders. Laco beheert dan ook zo’n
40 sport- en vrijetijdscentra’s en is met name vertegenwoordigd in het zuiden van Nederland. Het leszwemmen voor de ABC-diploma’s gebeurt bij Laco in 10 stappen. Per behaalde stap krijgt uw kind een cadeautje (een krokobillie), zodat hij of zij gemotiveerd blijft gedurende het zwemtraject.

Meer informatie over Laco is te vinden op: www.laco.eu

 

 

SRO

Sport, recreatie en onderwijsvoorzieningen (SRO) is een kleinere exploitant die niet alleen zwembaden beheert, maar ook sporthallen en outdoormogelijkheden. De SRO beheert 11 zwembaden in de regio Eemland en Kennemerland, met een backoffice in Amersfoort. De kenmerken, als mascotte, tijden en type zwemlessen, zijn bij de SRO zwembaden verschillend.

Meer informatie over de zwembaden van de SRO is te vinden op: zwembaden SRO

 

Naar top