Alles over zwemles, leren zwemmen & zwemveiligheid

Problemen bij de zwemles

Problemen tijdens de zwemles

Problemen bij de zwemlesZwemles is leuk, maar ook niet altijd! Kinderen op zwemles kunnen voor veel problemen zorgen. Problemen als zwemangst, een verminderde motivatie of een lichamelijk of geestelijk beperking, kan je met je handen in het haar laten zitten. Maar ook het contact tussen het zwembad en jezelf kan bij beide partijen irritaties opwekken. Zorg dus dat het niet zover komt en ga aan de slag met het oplossen van de problemen.

Uiteindelijk komt dit het kind ten goede en zal het zwemtraject voor zowel het kind, als de ouders en de zwemlesaanbieder een stuk positiever worden. Binnen dit artikel bespreken we de volgende problemen. Wil je meer informatie over het betreffende zwemlesprobleem en eventuele oplossingen, boek dan een privé zwemles bij de Zwemles specialist of ga aan de slag met zelf zwemles geven.

 

 

Zwemangst

Niet onder water durven gaan, de ogen dichthouden of niet durven te drijven; het zijn allemaal problemen die met zwemangst te maken hebben. Kinderen hebben nog niet het besef dat ze het wel degelijk kunnen en missen dan ook het zelfvertrouwen. Voor dit probleem zijn dan ook vele oplossingen mogelijk: Naast dat het kind vooral positief gestimuleerd moet worden is het ook erg belangrijk om veel te gaan zwemmen. Door spelletjes te doen of (met de ouders) van de glijbaan af te gaan, leer je jouw kind om niet bang te zijn voor het water.

 

 

Angst voor het zwemgat

Het zwemgat is een bekend frustratiemoment voor zowel ouders als zweminstructeurs. Sommige kinderen kunnen al prima onder water zwemmen, maar zijn gewoon doodsbang om door het gat te gaan; terwijl andere kinderen, om verschillende redenen, ook het onder water gaan eng vinden.

Eigenlijk hoort dit probleem bij het onderdeel zwemangst; Want er is immers angst voor een verplicht zwemonderdeel. Enerzijds kan er bij angst voor het gat tijdens het zwemtraject iets zijn fout gegaan, anderzijds kan dit bijvoorbeeld ook tijdens een vakantie zijn gebeurt. Wat de oorzaak ook is, er zal veelvuldig geoefend moeten worden op het onder water zwemmen. Daarnaast zal er vooral gelet moeten worden op een positieve benadering en geen dwang!

 

 

Zwemmen met een ziekte of beperking

Een lichamelijke of geestelijk beperking kan problemen opleveren tijdens de zwemlessen. Want misschien is je kind, tijdens de zwemles, in gedachten ergens anders of heeft het moeite met het onthouden van de oefenstof. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk dat je kind lichamelijke problemen (als astma, een verlamming of een verminderde spierspanning) ondervindt.

Als je vermoedt dat je kind door zijn of haar beperking wordt gehinderd bij het zwemmen, is het belangrijk dat de zwemlesaanbieder hiervan op de hoogte is. Want misschien kan de zweminstructeur je kind anders benaderen of kan hij of zij in een andere (meer passende) lesgroep worden geplaatst.

 

 

Verminderde coördinatie

De fysieke en motorische eigenschappen verschillen per kind. Grote kinderen zijn fysiek sterker dan kleine en zullen deze kracht kunnen gebruiken om met minder moeite de afstanden te overbruggen. Ook de motorische eigenschappen zijn belangrijk: snapt het kind hoe de beweging moet en pakt deze bijvoorbeeld het aanleren van de schoolslag (dus armen/benen) snel op.

Een verminderde coördinatie valt vooral bij de Schoolslag op. Bij deze zwemslag moet de beenslag worden gecombineerd met de armslag. Deze gecombineerde beweging kan voor sommige kinderen lastig zijn en zal veelvuldig moeten worden herhaald.

 

 

Negatieve ouders of lesgevers

Het zwemtraject kan ook stagneren doordat ouders of lesgevers het kind te veel ‘pushen’. Dwang zorgt ervoor dat een kind dichtklapt en niet op zichzelf leert vertrouwen. Op deze manier wordt er vaak een basis gelegd voor faalangst en dat mag nooit de bedoeling van het zwemtraject zijn.

Door je kind op een positieve wijze te stimuleren, bereik u het tegenovergestelde. Positieve stimulans geeft je kind veel zelfvertrouwen en zorgt dat hij of zij weet dat ‘ze het eerst moeten proberen, voordat ze het leren’. Gaat er iets fout, dan probeer je het nog een keer. Heb dus geduld, wees positief en blijf proberen!

 

 

Communicatie met de zwemlesaanbieder

Misschien heeft je kind geen problemen met de zwemles, maar jijzelf wel met de zwemlesaanbieder. Vaak kan er, door miscommunicatie of andere fouten, een probleem zijn opgetreden en ben je teleurgesteld geraakt in het zwemtraject. Belangrijk is het dan om actie te nemen en contact op te nemen met de zwemlesaanbieder. Welke kanalen er binnen het zwemonderwijs zijn en hoe je kunt communiceren met de zwemlesaanbieder, kun je lezen bij het onderdeel communicatie.

 

 

Motivatie

Hoe ongelofelijk belangrijk de motivatie tijdens het zwemtraject kan zijn, weten veel ouders vaak wel. Sommige ouders hebben dan ook ondervonden wat het is om een huilend (soms gillend) kind naar de zwemles te moeten brengen.

Door kinderen spelenderwijs te laten leren en vooral door positief te stimuleren, kan de motivatie weer worden verhoogd. Ook door veel te gaan vrij zwemmen, kan het kind het water weer leuk gaan vinden. Daarnaast bieden zwemlesaanbieders vaak leuke plakboeken en stickers aan, zodat de kinderen gemotiveerd blijven. Voor meer informatie over dit onderwerp kun je terecht bij de pagina motivatie.

 

Voorkom ‘het leed dat zwemles heet’

Zelf zwemles gevenLast van zwemangst, nauwelijks vorderingen maken en eindeloos de zwemlessen volgen… Ook jij kunt te maken krijgen met het ‘leed dat zwemles heet’. Vanuit de praktijk weten maar al te goed dat het zwemtraject voor ouders zeer frustrerend kan zijn; maar dat er ook zeker wat aan toe doen is! Want wat zou het fijn zijn als je kind met plezier en vertrouwen de zwemlessen zou volgen.

Om het zwemtraject veel prettiger, met minder problemen en vaak sneller te doorlopen, kun je zelf al veel doen! Vanuit onze jarenlange ervaring binnen het zwemonderwijs, laten wij je graag zien hoe je op een gemakkelijke en overzichtelijk manier zelf kunt gaan oefenen met je kind.

 

Extra winst met onze supertips

Je download het e-book '20 Zwemlesoefeningen' helemaal gratis!

Een steuntje in de rug bij het leren en blijven zwemmen is altijd prettig. En wij geven je dat steuntje graag! Want door je in te schrijven voor de wekelijkse Supertips van EerlijkSportAdvies wordt je niet alleen geïnspireerd door onze persoonlijke blog, maar krijg je ook handige informatie, tips en nog veel meer. Daarnaast krijg je ook nog eens helemaal gratis het speciale E-book “20 handige zwemlesoefeningen voor kinderen of volwassenen”.

20 zwemles oefeningen - voorkant 3D

Schrijf je in voor onze wekelijkse tips 

* Je ontvangt de link naar het e-book direct in je mailbox!

Wellicht interessant voor jou

Om meer resultaat bij het (leren) zwemmen te behalen

Of je nu zelf wilt leren zwemmen, zwemproblemen wil aanpakken of de tijdsduur richting het zwemdiploma je kind wil verkorten… het kan allemaal met onze speciale zwemproducten! Denk hierbij aan ons Kennisplatform, e-books, speciale programma of met andere producten uit de Sportbibliotheek.

Naar top