Alles over zwemles, leren zwemmen & zwemveiligheid

Starten met zwemles

Starten met zwemles

Jongen gaat starten met zwemlesHet is zover! Je hebt een oproep ontvangen en je kind mag (binnenkort) starten met zwemlessen. Voor nieuwe zwemouders een heuglijke gebeurtenis, want eindelijk mag er begonnen worden met het zwemtraject.

Maar voor ouders die al bekend zijn met de zwemlessen, breekt er weer een drukke tijd aan. Weer de kinderen elke week naar zwemles brengen, weer die drukke kleedkamer en hopelijk niet weer die nare zwemproblemen.

Met welk type zwemles, zoals de reguliere lessen, een snelcursus of zelfs het schoolzwemmen, jouw kind ook gaat meedoen; het starten is altijd weer een uitdaging…

Maar zoals menig zwemouder wel weet: ben je eenmaal voorbereid, dan valt het eigenlijk best mee. Want als je weet wat je te wachten staat, dan kun je alvast zelf gaan oefenen met je kind, problemen eerder signaleren en zijn de instructeurs ook geen vreemden meer.

Bij het starten met zwemles is het dus handig om al van bepaalde informatie voorzien te zijn.

Met welke leeftijd op zwemles?

Hoe eerder kinderen op zwemles zitten, des te beter is dat voor hun zwemveiligheid. Alhoewel hier zeker een kern van waarheid in zit, is het wel belangrijk om onderscheid te maken in het type zwemles.

Want hoe jonger kinderen zijn, des te meer moeite zullen ze hebben met het aanleren van motorische bewegingen zoals de verschillende zwemslagen. Een kind die met 4 jaar gaat starten met zwemles, zal hoogstwaarschijnlijk langer doen over het behalen van de zwemdiploma’s.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat zwemles voor 0 tot 4 jarigen zinloos is! Want dit is de leeftijdscategorie waarbinnen de meeste kinderen verdrinken! Maar door speciale lessen als Baby & peuter zwemmen of Overlevingszwemmen te volgen, zal de zwemveiligheid van uw kind flink worden verhoogd.

Samen met de ouder leert een kind dan ook vertrouwd raken met het water, kantelen en draaien, het oriënteren onder water, drijven op buik en rug en natuurlijk het voortbewegen.

Menig ouder schrijft hun kinderen al met 4 jaar in voor de zwemlessen. Bij de meeste zwembaden is er vaak een wachtlijst, waardoor de kinderen dan met 5 jaar kunnen starten.

Eigenlijk is dit (vanaf 4,5 jaar) dan ook een mooie leeftijd om te starten met zwemles, aangezien je kind inmiddels gewend is geraakt aan de basisschool. Maar ook dit verschilt per kind, want voor de één is 5 jaar een mooie leeftijd, terwijl het voor de ander nog te vroeg is.

Daarbij is de keuze van het type zwemles ook belangrijk: Gaan de kinderen 1x per week zwemmen, dan groeien hun vaardigheden met hun leeftijd mee.

Maar beginnen kinderen van net 5 jaar met een snelcursus die maar enkele weken of maanden duurt, dan is dit voor veel kinderen vaak te moeilijk. Een ideale leeftijd om te starten is dus ook afhankelijk van de zwaarte van het type zwemles.

 

Tip: hoe oud jouw kind ook is, veel gaan zwemmen is altijd goed! Hierbij kunt u alvast dingen oefenen die je kind ook tijdens de zwemlessen gaat leren. Kijk voor meer informatie over zelf gaan oefenen bij het artikel zelf zwemles geven

De eerste zwemlessen

Nadat je kind is opgeroepen voor de zwemlessen, gaat het echt beginnen! Sommige kinderen kunnen dan ook niet wachten, terwijl andere liever rustig de kat uit de boom kijken.

Maar ook voor jou als zwemouder kan het best spannend zijn; want je vertrouwt je dierbaarste bezit immers aan onbekenden toe en weet niet wat je allemaal te wachten staat.

Gelukkig weten de meeste zwemlesaanbieders dit en informeren je graag over de gang van zaken gedurende het zwemtraject. Zo krijg je te horen wat de kinderen allemaal gaan leren, hoe lang ze over het zwemtraject doen, wie de instructeurs zijn en waar je met vragen terecht kunt. En soms is het zelfs mogelijk om de eerste lessen bij je kind te kijken of mee te doen in het water.

Tijdens de eerste lessen wordt je kind watervrij gemaakt. Het leert omgaan met water en doet dit door middel van leuke spelletjes. Zo gaan de kinderen leren bellen blazen, fonteintjes maken, klimmen, springen en zelfs onder water gaan.

Uiteindelijk is het doel van de watergewenning om je kind vertrouwd met het water te maken en een basis te leggen om de zwemslagen aan te leren.

Ga goed van start

Er wordt weleens gezegd dat een goede voorbereiding het halve werk is; En zeker met zwemmen is dit het geval. Want een kind dat nooit met water te maken heeft gehad, zal veel meer moeite hebben met de watergewenning en hier langer over doen.

En ontstaat er angst tijdens deze fase, dan kan er maanden overheen gaan voordat deze weer verdwijnt,

Maar een kind dat al regelmatig met de ouders gaat zwemmen en de basisvaardigheden als springen, klimmen, onder water gaan etc. (zonder het te weten) beheerst, zal snel met de watergewenningsfase klaar zijn.

Er is door het zelf gaan oefenen / spelen tijdens recreatief zwemmen dan ook een goede basis ontwikkeld om de zwemslagen aan te leren.

 

 

Zelf zwemles geven in een e-bookWees goed voorbereid met onze hulp

Natuurlijk willen wij ook dat jouw kind zonder problemen door het zwemtraject heen gaat. Want ieder kind verdient immers een positief zwemtraject, waarbij een basis wordt gelegd voor een levenlang zwemmen.

Wij helpen je graag met de informatie op deze website, maar ook met onze handige e-books. Want zo kunt u alvast zelf met uw kind aan de slag gaan en is hij of zij goed voorbereid wanneer er gestart wordt met de zwemlessen.

 

Leer uw kind zelf zwemmen
170 blz – € 9,95 –

 PDF – formaat –

Bekijk een voorbeeld van dit e-book

Wellicht interessant voor jou

Om meer resultaat bij het (leren) zwemmen te behalen

Of je nu zelf wilt leren zwemmen, zwemproblemen wil aanpakken of de tijdsduur richting het zwemdiploma je kind wil verkorten… het kan allemaal met onze speciale zwemproducten!

Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com.  Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo gaat je kind goed van start met zijn of haar zwemtraject.