Alles over zwemles, leren zwemmen & zwemveiligheid

B- en C-diploma

B- en C-diploma

Zwemles niveau B en CNa het A-diploma beheerst je kind al de nodige vaardigheden. Het kan dan goed zwemmen in het zwembad en heeft al kennis gemaakt met onderdelen als watertrappen, onder water zwemmen en drijven.

Maar ook de verschillende zwemslagen, zoals schoolslag, rugslag, borst- en rugcrawl, worden kinderen met een A-diploma goed beheerst.

Maar met alleen een A-diploma ben je er nog niet… Want het zwem-ABC bestaat uit 3 diploma’s en het is zeker aan te raden om deze allemaal te behalen.

Zo kan een kind met een A-diploma wel zwemmen, maar zich nog vrij moeilijk redden bij onverwachtse omstandigheden. Heeft een kind zijn of haar B-diploma behaald, dan is het alweer sterker geworden en is de zwemveiligheid vergroot.

Maar zeker bij het behalen van het C-diploma is je kind een echte waterrat. De zwemslagen zijn weer beter, het uithoudingsvermogen is gegroeid en de zwemveiligheid is door de survival onderdelen bij C ontzettend toegenomen.

 

 

Het B-diploma

Het zwemdiploma B sluit nauw aan op het eerste diploma en is in vrij kort tijdsbestek (ongeveer 16 klokuren) te halen.

Bij dit diploma wordt de afstand van de zwemslagen vergroot, maar moeten kinderen bijvoorbeeld ook langer watertrappen, drijven en verder onder water zwemmen.

Naast het vergroten van de kracht en het uithoudingsvermogen, wordt er ook nog eens extra aan de techniek gewerkt. Zo moeten de armen bij de borst- en rugcrawl meer uit het water worden getild, zullen kinderen bij de school- en rugslag nog meer moeten letten op het uitdrijven en moet er bij het zwemgat worden gedoken.

 

 

Het C-diploma

Helaas stoppen veel mensen na het behalen van het zwemdiploma B. Door de financiën, tijdgebrek of door een verminderde motivatie gaan kinderen vaak niet door voor hun C-diploma.

Hierdoor wordt het zwemtraject (het Zwem-ABC) eigenlijk tussentijds afgebroken en missen kinderen de extra vaardigheden die nodig zijn om zichzelf in veiligheid te kunnen brengen. Investeer nog even (ongeveer 17 klokuren) in uw kind en zorg dat deze het volledige zwem-ABC behalen.

Bij het C-diploma worden nogmaals de afstanden van de zwemslagen vergroot. Hierbij is een goede techniek ontzettend belangrijk, aangezien kinderen bij het zwemmen zo min mogelijk energie moeten gebruiken.

Juist door te letten op een goede techniek, leren kinderen hoe ze optimaal van het water gebruik moeten maken. Dit komt de zwemvaardigheid zeer ten goede en helpt de kinderen bij de onderdelen van het survival zwemmen.

 

 

Survival zwemmen

Zwemveiligheid is 1 van de hoofddoelen van het zwemonderwijs en zorgt ervoor dat kinderen in de toekomst veilig rond, in en onder water kunnen begeven.

Een belangrijk onderdeel hiervan is het survival zwemmen. Tijdens het A-diploma wordt hier al mee begonnen; de kinderen moeten kleren aan en hiermee de afstanden gaan zwemmen.

Voor het C-diploma worden de kleren zwaarder gemaakt, worden de afstanden groter gemaakt en moeten de kinderen een aantal oefeningen, zoals een koprol, hoekduik of draai om de lengte-as, uitvoeren. Met deze oefeningen wordt de oriëntatie onder water geoefend en daarmee de zwemveiligheid vergroot.

 

 

Tip: Wil je graag weten hoe je zelf het beste de onderdelen voor het B- en C-diploma met je kind kunt oefenen? We nemen je graag mee door de verschillende niveaus en oefeningen met ons speciale e-book. Kijk snel op zelf uw kind leren zwemmen.