Alles over zwemles, leren zwemmen & zwemveiligheid

Niveau 1

Niveau 1: watergewenning

Zwemles niveau 1Eigenlijk is watergewenning het belangrijkste onderdeel van het zwemtraject. Want een kind kan nog zo goed zwemmen; maar als het bang is, of niet onder water durft, zal het nooit plezier hebben tijdens het bezoek aan een zwembad. Ook is er maar een beperkte zwemveiligheid; want hoe reageer het kind wanneer het onverhoopt toch onder water komt.

Tijdens de watergewenning raken kinderen steeds vertrouwder met de eigenschappen van het water. Het durft onder water te gaan, de ogen te open, te springen van de kant en leert de basisbeginselen van het zwemmen. Vooral goed kunnen drijven op buik en rug is een belangrijke voorwaarde; het zorgt ervoor dat er een goede basis wordt gelegd om de zwemslagen als borst- en rugcrawl, maar ook de school- en rugslag, te kunnen leren.

 

 

Onderdelen van watergewenning

Bij de meeste zwembaden worden de volgende watergewenning’s-onderdelen geoefend:

♦  Onder water gaan (iets oppakken van de bodem)

♦  Ogen open houden

♦  Springen vanaf de kant, landen op voeten en balans bewaren

♦  Bellen blazen

♦  Water uitspugen

♦  Door gat of hoepel heen

♦  Drijven op de buik

♦  Drijven op de rug

♦  Voortbewegen op de buik

♦  Voortbewegen op de rug

 

Wanneer uw kind watervrij is, zal er begonnen worden met het aanleren van de beenslagen. Kan een kind nog niet goed drijven, dan is het aanleren van de beenslagen zeer moeilijk. Watervrije kinderen zijn dus belangrijk, zodat ze (gedurende het zwemtraject) op een juiste manier de zwemslagen kunnen aanleren.

 

Wilt u graag weten hoe u zelf de watergewenning’s-onderdelen met uw kind kunt oefenen? Kijk dan
snel op zelf uw kind leren zwemmen.

Naar top