Alles over zwemles, leren zwemmen & zwemveiligheid

Niveau 2

Niveau 2: aanleren beenslag

Zwemles niveau 2Wanneer je kind inmiddels watervrij is, is er een goede basis gelegd voor het toekomstige zwemtraject. Je kind kan nu verder met de nieuwe lesstof, zoals het aanleren van de beenslag van de verschillende zwemslagen.

Vanuit het drijven gaan kinderen dan ook verder met de borstcrawl- en rugcrawlbenen; de zogenoemde spetterbenen.

Maar kinderen leren ook de basisbeginselen van de school- en rugslag. In dit niveau gaan de kinderen dan ook aan de slag met een juiste voetenstand.

In de verschillende zwembaden, worden hiervoor echter wel verschillende termen gebruikt: zoals kikkervoeten, vissenstaart, pipovoeten of wegwijzers.

 

 

Onderdelen van niveau 2

Bij de meeste zwembaden worden de volgende onderdelen in niveau 2 behandeld:

♦  Herhalen drijven op de buik en rug

♦  Aanleren beenslag borstcrawl

♦  Aanleren beenslag rugcrawl

♦  Aanleren beenslag schoolslag

♦  Aanleren beenslag rugslag

♦  Onder water zwemmen door hoepel of gat

♦  Kennismaken met het diepe gedeelte van het instructiebad

 


Is de voetenstand goed en geautomatiseerd (het kind hoeft er niet meer bij na te denken), dan is niveau 2 voltooid. De meeste zwembaden stellen wel verschillende eisen aan de vaardigheden van het kind.

Zo zal bij het ene zwembad je kind goed moeten kunnen zwemmen met drijfmiddelen, zoals een kurkje of plank; terwijl een ander zwembad deze beginnende zwemslag juist zonder drijfmiddelen van de kinderen verwacht.

 

 

Soms niveau 2b: sterker maken van de beenslag

Omdat de beenslag zeer bepalend is voor de voortstuwing (vooruitkomen) en voor het aanleren van de schoolslag, hebben een aantal zwembaden een niveau 2b. In dit niveau wordt de afstand groter gemaakt, drijfmiddelen worden weggehaald en de beenslag wordt nog sterker gemaakt.

 

 

Tip: Wil je graag weten hoe je zelf het beste de zwemles beenslagen met je kind kunt oefenen? We nemen je graag mee door de verschillende niveaus en oefeningen met ons speciale e-book. Kijk snel op zelf uw kind leren zwemmen.