Alles over zwemles, leren zwemmen & zwemveiligheid

Niveau 3

Niveau 3: aanleren schoolslag

Zwemles niveau 3Binnen dit niveau zal er nog steeds veel aandacht aan de beenslagen worden geschonken. Ook wordt er kennisgemaakt met de armbewegingen van de verschillende zwemslagen.

Naast de spetterbenen, worden nu ook de armen toegevoegd zodat de borst- en rugcrawl een volledige slag gaan worden.

Het belangrijkste onderdeel van niveau 3 is het aanleren van de schoolslagcombinatie. Naast de benen, die in niveau 2 werden aangeleerd, komen nu ook de schoolslagarmen erbij.

Hierbij wordt er een beroep gedaan op de coördinatie van het kind en de slag kan dan ook vrij moeilijk zijn. Om het aanleren iets makkelijker te maken, wordt er bij deze zwemslag vaak gestart met het gezicht in het water.

Ook het gebruik van een drijfmiddel, zoals een Flexibeam of kurkje, zorgt ervoor dat de kinderen minder op de kracht hoeven te letten, maar zich vooral bezig kunnen houden met het aanleren van de van de volledige schoolslagbeweging.

 

 

Schoolslag met hoofd boven water

Heeft je kind de beweging onder knie, dan zal er met (een gedeelte van) het hoofd boven water worden gezwommen.

Aangezien dit veel kracht kost, is het van groot belang dat de beenslag erg sterk is. Doordat de schoolslag erg zwaar is, is het prettig als ze nog op de bodem kunnen staan. Hierdoor voeren de kinderen de beweging een aantal keer uit, gaan staan en kunnen even uitrusten.

Door dit rustmoment, kunnen de kinderen weer uitgerust en op een correcte manier de beweging opnieuw gaan uitvoeren. Gaandeweg mogen kinderen steeds minder staan en kan er zelf in het diepe bad geoefend worden.

 

 

Onderdelen van niveau 3

Bij de meeste zwembaden worden de volgende onderdelen in niveau 3 behandeld:

♦  Herhalen drijven op de buik en rug

♦  Aanleren borstcrawl

♦  Aanleren rugcrawl

♦  Aanleren volledige schoolslagbeweging

♦  Verbeteren van de rugslag (afstand groter of verminderen van drijfmiddelen)

♦  Aanleren watertrappen in diep water

♦  Aanleren zelfredzaamheid in diep water (zelf naar de kant kunnen komen)

♦  Moeilijker maken van het onder water zwemmen

 

 

De eindnormen van niveau 3 verschillen per zwembad. Bij het ene zwembad zal het kind een halve baan schoolslag moeten kunnen zwemmen; bij het andere bad misschien wel een hele baan. Het ene zwembad wil dat kinderen dit zonder drijfmiddel kunnen, terwijl anderen baden een kurkje nog acceptabel vinden.

De borst- en rugcrawl en de enkelvoudige rugslag moeten in ieder geval goed zijn en zonder drijfmiddelen te worden uitgevoerd.

 


Tip: Wil je graag weten hoe je zelf het beste de zwemslagen met je kind kunt oefenen? We nemen je graag mee door de verschillende niveaus en oefeningen met ons speciale e-book. Kijk snel op zelf uw kind leren zwemmen.