Alles over zwemles, leren zwemmen & zwemveiligheid

Niveau 5

Niveau 5: richting afzwemmen

Zwemles niveau 5Niet elk zwembad heeft een niveau 5. In een aantal gevallen is niveau 4 het eindniveau en zal er na dit niveau worden afgezwommen voor het A-diploma. Het zwemmen in niveau 5 wordt er dan ook bijna altijd in het wedstrijdbad gezwommen, zodat de afstanden steeds groter kunnen worden gemaakt.

De afstand bij de school- en rugslag zal steeds meer richting het eindniveau worden verlegd, zodat de kinderen uiteindelijk 50 meter op de buik en 50 meter op de rug kunnen zwemmen. Bij de borst- en rugcrawl worden vooral de benen nog eens extra getraind. Kinderen mogen ademhalen, maar de benen moeten wel door blijven trappelen. Omdat deze zwemslagen ‘natuurlijke’ bewegingen zijn, zullen er weinig problemen optreden bij de armbeweging.

 

 

Kleding en onder water zwemmen

Ook zal er in het laatste niveau worden begonnen met het kledingzwemmen. De kinderen leren de school- en rugslag uit te voeren in een korte broek, T-shirt zonder mouwen en zwemschoentjes. Door het kledingzwemmen wordt de zelfredzaamheid vergroot, zodat de kinderen weten wat te doen wanneer ze gekleed in het water vallen.

Het onderwater zwemmen gebeurt met het bekende zwemzeil. Voor het ene kind is dit een leuk onderdeel, terwijl het andere kind het gat doodeng vindt. Het zwemzeil ligt op 3 meter van de kant en heeft een diepte van ongeveer 1 meter. Er wordt bij voorkeur met een duik het water ingegaan, maar dit is voor het A-diploma niet verplicht. Een rechtstandig sprong is vaker het geval.

In niveau 5 worden ook de extra onderdelen als watertrappen en drijven nog een keer herhaald.

 

 

Afzwemmen voor het zwemdiploma

Voldoet het kind aan de eisen van het zwemdiploma, dan zal deze een briefje mee krijgen. Soms wordt er gelijk afgezwommen en in andere gevallen zullen kinderen eerst moeten proefzwemmen. Welke vorm wordt gebruikt, verschilt per zwembad.

Het vervolg van deze niveaus is natuurlijk het B- en C-diploma. De eisen die hieraan gesteld worden, kunt u vinden bij het onderdeel zwemdiploma’s.

 

 

Wilt u graag weten hoe u zelf de onderdelen voor het A-diploma met uw kind kunt oefenen? Kijk dan
snel op zelf uw kind leren zwemmen.

Naar top