Alles over zwemles, leren zwemmen & zwemveiligheid

Particuliere zwemles

Particuliere zwemles

Kinderen op particuliere zwemlessenParticuliere zwemles, ook wel reguliere zwemlessen genoemd, is voor veel ouders wel bekend.

Deze vorm van zwemles laat ouders vaak jarenlang (en elke week) de kinderen naar zwemles brengen. Maar wanneer het kind mag afzwemmen is de vreugde vaak erg groot en komt het einde van het zwemtraject steeds meer in zicht.

Tijdens het particuliere zwemtraject zwemmen kinderen vaak 1 á 2 keer per week. De lessen duren tussen de 30 en 60 minuten, waarbij er ongeveer 5-10 minuten wordt gereserveerd voor het aftekenen van de presentie, spelletjes en testmomenten.

Gedurende het zwemtraject leren kinderen steeds meer vaardigheden en worden de zwemslagen sterker gemaakt.

Vaak gebeurt dit in verschillende niveau’s, waarbij het kind begint met de watergewenningslessen. Is het kind eenmaal watervrij, dan zal er begonnen worden met voortbewegingsvormen als de rugslag en de borst- en rugcrawl.

Gaandeweg wordt de zwemafstand steeds groter, zodat het kind steeds meer in het diepe leert zwemmen. Uiteindelijk worden alle inspanningen beloont in de vorm van een zwemdiploma.

Vormen van particuliere zwemles

Wanneer kinderen particuliere zwemlessen volgen, worden ze in niveau-groepen ingedeeld. Hierdoor zwemmen ze op hun eigen niveau en is de oefenstof niet te moeilijk.

Maar bij de particuliere zwemlessen is het algehele zwemtraject niet altijd hetzelfde: zwemlesaanbieders gebruiken meestal één van de volgende vormen:

 

1. De kinderen starten in niveau 1 en gaan met de hele groep verder naar niveau 2. De hele groep gaat met dezelfde zwemjuf of meester naar de volgende groep totdat het diploma is behaald. Kinderen die de vaardigheden nog niet beheersen en niet met de groep mee kunnen, worden soms toch meegenomen of geplaatst in een andere groep.

 

2. Bij de 2e groep wordt er uitgegaan van het individuele kind en zijn of haar vaardigheden. Wanneer de vaardigheden van het niveau-groepje worden beheerst, zal het kind worden doorgestuurd naar het volgende niveau. Het kind komt in een nieuwe groep (vaak zitten hier wel bekende kinderen bij) en krijgt een nieuwe zwemjuf of meester.

Wanneer de nieuwe niveau-eisen worden beheerst, zal het kind weer worden doorgestuurd naar het volgende niveau groep en een nieuwe zwemjuf. Dit gebeurt totdat het zwemdiploma is behaald.

Zwemles voor iedereen

Beide vormen van particuliere zwemles hebben zowel voor- als nadelen. Wel is het belangrijk dat er aandacht voor het individuele kind is en dat zwemproblemen als zwemangst serieus worden genomen. Gelukkig zijn er vele bekwame zwemonderwijzers in Nederland, die met veel plezier uw kind naar het zwemdiploma begeleiden.

Meer info over de tijdsduur van het zwemtraject, de niveau-indeling en de kosten, is te lezen bij het onderdeel Informatie zwemles.

Gaat jouw kind meedoen met particuliere zwemles?

Waar je kind ook op zwemles gaat, we hopen dat hij of zij er zin in heeft! Om jouw kind te helpen met een goede start, kun je de volgende materialen en trainingen gebruiken.

Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com.  Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo gaat je kind goed van start met zijn of haar zwemtraject.