Alles over zwemles, leren zwemmen & zwemveiligheid

Zwemscholen

Zwemscholen

Zwemles bij een zwemschoolHet aantal (particuliere) zwemscholen is de afgelopen jaren sterk gestegen.

Omdat de vraag naar zwemles groot is, en kinderen bij de meeste zwembaden op een wachtlijst komen te staan, zijn er steeds meer commerciële zwemscholen ontstaan.

Momenteel bestaat dan ook 8 -10 % van de zwemlesaanbieders uit commerciële zwemscholen en het aantal zal toe blijven nemen.

Zwemscholen zijn vaak opgericht door enthousiaste ondernemers, die kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan.

Deze ondernemers moeten zich door een goede service en een goede contact met klanten, onderscheiden van de zwembaden en zwemverenigingen. Dat ondernemers dit vaak wel lukt, is te merken aan het groeiend aantal zwemscholen.

 

 

Zwemles bij zwemscholen

Zwemles bij een zwemschool verschilt niet veel met die van zwembaden en zwemverenigingen. Wel zijn de omstandigheden waaronder een zwemles plaatsvindt vaak gunstiger.

Omdat deze baden meestal kleiner zijn dan de ‘gewone zwembaden’, zijn de groepen ook vaak kleiner en is er meer aandacht voor de leerlingen. Zwemscholen zijn vaak wel commercieel, waardoor de prijs van een zwemles iets duurder kan uitvallen dan bij zwembaden of zwemverenigingen.

Sommige zwemscholen hebben een eigen zwembad laten bouwen; maar de meeste zwemschoolhouders huren zwemwater in hotels, vakantieparken, revalidatiecentrum’s en ziekenhuizen.

Ook komt het nog weleens voor dat de zwemlessen gewoon plaatsvinden in het plaatselijke zwembad.
Het lesgeven gebeurt dan vaak door de eigenaar van de zwemschool en de personeelsleden.

Door wettelijke eisen zullen deze zwemlesgevers gediplomeerd zijn, en de nodige kennis hebben van het zwemonderwijs.

 

 

Andere activiteiten van zwemscholen

Zwemscholen bieden vaak alleen ABC-lessen aan en geen hogere diploma’s. Er is immers weinig zwemwater beschikbaar, waardoor er niet veel groepen kunnen zwemmen.

Het verschilt dan ook per zwemschool hoe lang de wachtlijst is en op welke tijden de lessen plaatsvinden.

Er zijn overigens wel zwemscholen die een eigen zwembad hebben laten bouwen. Omdat alleen zwemles geven vaak niet rendabel is, worden er ook andere activiteiten (als aquarobics of 50+ lessen) aangeboden.