Alles over zwemles, leren zwemmen & zwemveiligheid

Zwemverenigingen

Zwemverenigingen

Zwemles bij een zwemverenigingAls je denkt aan zwemles, dan zal de zwemvereniging niet direct in je op komen. Want zwemverenigingen zijn vooral interessant om, na het behalen van de zwemdiploma’s, verder te gaan met de zwemsport.

Naast het behalen van een zwemcertificaat, zwemvaardigheids- of reddingsdiploma’s, is het natuurlijk ook mogelijk om bij de zwemvereniging op wedstrijdzwemmen te gaan.

Wat veel mensen niet weten, is dat veel zwemverenigingen ook zwemlessen voor kinderen aanbieden. De lessen zijn minder commercieel, waardoor de sfeer wat gemoedelijker is.

Daarnaast zijn de groepen minder groot zijn dan bij de reguliere zwemlessen van de grote zwembaden. Bange kinderen en kinderen die meer aandacht nodig hebben, zijn bij een zwemvereniging dan ook vaak beter op hun plek.

 

 

Zwemles bij een zwemvereniging

Zwemverenigingen hebben vaak geen eigen zwembad, maar huren op vaste tijden zwemwater van het zwembad. Hierdoor zijn de zwemlestijden vaak beperkt en zullen deze lessen vaker in de avond-uren of het weekend plaatsvinden.

De kwaliteit van zwemlessen bij een zwemvereniging zijn vaak prima. Door wettelijke eisen worden de lessen meestal gegeven door gediplomeerde zweminstructeurs, die vaak hun hele leven al met de zwemvereniging verbonden zijn.

Ook maken zwemverenigingen, in tegenstelling tot de zwembaden, vaak gebruik van vrijwilligers. Deze kunnen de zweminstructeur helpen bij het lesgeven of bepaalde kinderen net wat extra aandacht geven.

 

 

Het bestuur en de leden van een zwemvereniging

Het besturen van de zwemvereniging gebeurt door het bestuur, welke wordt gekozen tijdens de algemene ledenvergadering. De leden kiezen dus eigenlijk wie er leiding gaat geven aan de zwemvereniging en in mindere mate hoe het toekomstige beleid eruit gaat zien.

De leden van een zwemvereniging zijn meestal zeer betrokken bij de activiteiten. Vaak heeft een broertje of zusje al bij de vereniging gezwommen en zullen ouders hier ook hun andere kinderen voor opgeven.
Ook komt het geregeld voor dat kinderen, na het behalen van de zwemdiploma’s, verder gaan met andere zwemactiviteiten van de vereniging.

 

 

Andere activiteiten van een zwemvereniging

Bijna alle zwemverenigingen zijn aangesloten bij de Koninklijke Nederlandse Zwembond, zodat er na de zwemlessen verder kan worden gezwommen.

Een zwemvereniging biedt dan ook niet alleen ABC-lessen aan, maar richt zich ook op recreatieve activiteiten (bijvoorbeeld gehandicapte zwemmen) of wedstrijdsporten als wedstrijdzwemmen, waterpolo, synchroonzwemmen of plankspringen. Ook is het vaak mogelijk om bij zwemverenigingen verder te gaan met certificaten. Hierbij worden extra zwemvaardigheden, als reddingszwemmen of snorkelen, geleerd.

Voor meer informatie over bovengenoemde activiteiten kun je terecht op na de zwemdiploma’s.