Zwembaden
Nederland telt tussen de 600 en 700 zwemaccommodaties. Elk van hen heeft baden in verschillende groottes en met verschillende eigenschappen. Vaak zijn deze zwembaden gebouwd in opdracht van de gemeente en zijn daarmee een belangrijke plaatselijke sportvoorziening geworden.
In veel gevallen onderhoudt de gemeente de zwemaccommodatie en biedt verschillende activiteiten aan voor alle leeftijdscategorieën. Dat deze zwembaden voor veel gemeentes een flinke kostenpost met zich meebrengt, blijkt wel uit de bezuinigingsplannen van de laatste jaren.
Steeds vaker gebeurt het dat een zwembad door externe partijen wordt geëxploiteerd. De gemeente spreekt met een exploitant een begroting af en geeft een subsidie voor onderhoud van gebouw. De exploitant regelt de dagelijkse gang van zaken, is verantwoordelijk voor het personeel en biedt de verschillende activiteiten aan om inkomsten te genereren.
Aan het einde van de afgesproken periode, worden de afspraken tussen gemeente en exploitant geëvalueerd. Daarnaast zullen er nieuwe afspraken, zoals de begroting, de openstelling of de maatschappelijke functie, worden gemaakt.
In Nederland zijn er exploitanten die de meeste zwembaden beheren, dit zijn:
– Sportfondsen Nederland
– Optisport
– Laco
– SRO
In 2022 zullen Sportfondsen Nederland en Laco verder samengaan. Een goede ontwikkeling voor de zwembadbranche.
Indeling van (tropisch) zwembaden
Binnen zwembaden is meestal een (warm) instructiebad aanwezig. Deze hebben een diepte van 0,70 m tot 1,40 m, zodat de kinderen meestal nog kunnen staan. Hier leren de kinderen dan ook de basisbeginselen van het zwemmen.
De meeste zwembaden hebben ook een wedstrijdbad van 25 of 50 meter lang. Hier zwemmen gevorderde kinderen voor de zwemdiploma’s en kunnen volwassen hun banen zwemmen.
Ook vinden er andere activiteiten als Wedstrijdzwemmen, Synchroonzwemmen, Waterpolo of Aquasporten plaats. Het wedstrijdbad beschikt meestal over een beweegbare bodem en heeft een temperatuur van 27 tot 29 graden.
Naast deze baden is er vaak nog een mogelijkheid om recreatief te zwemmen. Er zijn kleinere baden, zoals een peuterbadje en bubbelbad aanwezig. Om de ‘fun’ factor hoog te houden kan er ook gebruik worden gemaakt van een glijbaan, stroomversnelling of buitenbad.
Niet alleen in overdekte zwembaden wordt zwemles gegeven; Een aantal openluchtzwembaden bieden ook zwemlessen aan in de zomerperiode. Deze zwembaden worden meestal beheerd door gemeenten, vrijwilligers of één van de eerder genoemde exploitanten.