Alles over zwemles, leren zwemmen & zwemveiligheid

Leer uw kind zelf zwemmen

Zelf zwemles geven

Zo gaat je kind sneller en prettiger richting een zwemdiploma
Zelf zwemles geven

Je kind zelf leren zwemmen, oftewel zelf zwemles geven, kan jullie beide vele voordelen opleveren. Zo kunnen kinderen die veel met hun ouders gaan zwemmen, vaak beter meekomen met de zwemlessen. Deze kinderen hebben minder angst voor het water en zullen in de meeste gevallen eerder hun zwemdiploma behalen.

Om sneller naar een volgend niveau over te gaan, stimuleren zweminstructeurs vaak het ‘zelf gaan oefenen’. Maar voor de meeste zwemouders is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan… Want hoe leer je nu op een goede manier een zwemslag aan? Waar moet je vooral op letten en hoe kan een fout worden gecorrigeerd? En zijn er ook dingen die je ook alvast thuis kunt oefenen?

Bekijk de academie

Sneller richting een zwemdiploma

Kosten van een zwemlesKinderen die veel met hun ouders gaan zwemmen, zullen met een groter zelfvertrouwen aan het zwemtraject deelnemen. Ze hebben al kennisgemaakt met de eigenschappen van het water en zullen (nieuwe) oefeningen efficiënter en sneller onder de knie krijgen.

Een bijkomend voordeel is het omzeilen van de wachtlijst. Want bij veel aanbieders staat je kind minimaal een jaar op deze lijst, terwijl je eigenlijk gewoon wilt beginnen. Door alvast zelf te gaan oefenen kan je kind het eerste deel (de watergewenning) overslaan en direct in een hoger niveau instromen.

Jouw kind start dus met betere vaardigheden, waardoor je veel geld kunt besparen. Want het is immers bekend met zwemmen en leert hierdoor meestal sneller de zwemslagen aan. Een laatste voordeel daarbij zijn de veelvoorkomende zwemproblemen, zoals zwemangst, die een kind vaak maandenlang in hetzelfde niveau kunnen laten hangen. Ook dit kun je grotendeels voorkomen door zelf met je kind te gaan met oefenen.

 

TIP! Wist je dat je met een zwembad in je tuin perfect zelf zwemles kunt geven? Ideaal dus om zelf veel te gaan oefenen of specifieke problemen als zwemangst aan te pakken… Bekijk hier de mogelijkheden.

 

 

Je kunt al zoveel zwemlesonderdelen zelf oefenen

Het zwemtraject bestaat uit meerdere onderdelen die uw kind voor de zwemdiploma’s allemaal moet beheersen. Gelukkig kunt u een heleboel zelf doen door regelmatig naar het zwembad te gaan. Want vooral in het weekend zijn er vaak extra mogelijkheden tot oefenen, zodat u uw kind zelf zwemles kunt gaan geven. Hierdoor kunt u met de meeste onderdelen uit de zwemles gewoon zelf aan de slag gaan. U kunt hierbij denken aan:

 

Watergewenning, zoals bellen blazen, onder water kijken, van de kant af springen

Drijven op buik en rug (in ondiep en diep water)

Borstcrawl en rugcrawl

Voetenstand voor rug- en schoolslag

Onder water zwemmen

Watertrappen

Zwemdiploma B onderdelen, zoals potlood, duiken, draai lengte-as

Zwemdiploma C onderdelen, zoals koprol, hoekduik, Help-houding

 

Er zijn dus genoeg onderdelen waarmee je aan de slag kunt gaan. Omdat al deze onderdelen tijdens een zwemles veel tijd kosten, raden wij het aan om deze vaardigheden alvast met je kind te oefenen. Dit kan zelfs in je eigen tuin!

Hoe je dit het beste kunt doen, en het meeste resultaat behaald, lees je in ons speciale E-book Leer uw kind zelf zwemmen, in onze speciale programma’s of door samen met je kind een privé zwemles te volgen.

Extra winst met onze supertips

Je download het e-book '20 Zwemlesoefeningen' helemaal gratis!

Een steuntje in de rug bij het leren en blijven zwemmen is altijd prettig. En wij geven je dat steuntje graag! Want door je in te schrijven voor de wekelijkse Supertips van EerlijkSportAdvies wordt je niet alleen geïnspireerd door onze persoonlijke blog, maar krijg je ook handige informatie, tips en nog veel meer. Daarnaast krijg je ook nog eens helemaal gratis het speciale E-book “20 handige zwemlesoefeningen voor kinderen of volwassenen”.

20-zwemles-oefeningen

Schrijf je in voor onze wekelijkse tips 

* Je ontvangt de link naar het e-book direct in je mailbox!

Wellicht interessant voor jou

Om meer resultaat bij het (leren) zwemmen te behalen

Of je nu zelf wilt leren zwemmen, zwemproblemen wil aanpakken of de tijdsduur richting het zwemdiploma je kind wil verkorten… het kan allemaal met onze speciale zwemproducten! Denk hierbij aan ons Kennisplatform, e-books, speciale programma of met andere producten uit de Sportbibliotheek.