zwemdiploma’s
Goed leren zwemmen kost nu eenmaal tijd, maar uiteindelijk worden alle inspanningen beloond in de vorm van een zwemdiploma.
Vooral het behalen van het zwemdiploma A is een prestatie op zich en vormt een goede basis bij het leren zwemmen. Maar daarmee ben je er nog niet!
Want helaas blijkt in de praktijk dat veel kinderen –
Dit is zonde, aangezien kinderen daarmee belangrijke reddingsvaardigheden missen en minder vertrouwd raken met het water.
Binnen het zwemonderwijs is in de loop der jaren dan ook veel veranderd: Er hebben verschillende onderzoeken plaatsgevonden, er zijn nieuwe examenprogramma’s voor de zwemdiploma’s ontwikkeld en zwemlesmethodes als SuperSpetters en EasySwim zijn er bijgekomen.
Maar de nadruk is vooral ook komen te liggen op het vergroten van de zwemveiligheid in Nederland en het behalen van alle zwemdiploma’s.
Zwemdiploma’s & zwembaden
In 2016 is het onderzoek ‘NL Zwemveilig’ gestart met diverse betrokken uit het zwemonderwijs.
Bij één van de vele vraagstellingen werden de verschillende zwemdiploma’s nader bekeken en gekoppeld aan eigenschappen van zwembaden in Nederland.
De zwembaden zijn onderverdeeld in categorieën, zodat inzichtelijk wordt gemaakt welke vaardigheden een kind (of volwassene) nodig heeft voor het desbetreffende zwemdiploma. De ingedeelde categorieën zijn:
♦ Categorie A: een zwembad zonder attracties
♦ Categorie B: een zwembad met attracties als een glijbaan, stroomversnelling etc.
♦ Categorie C: een zwembad met attracties en open water (zonder stroming of de zee)
Alhoewel de verschillende zwemdiploma’s corresponderen met de zwembad-categorieën, is er wel een nadeel. Want instanties die een zwemdiploma uitgeven zoals de KNZB (superspetters) en EasySwim hebben maar één diploma.
Deze hebben (volgens hen) wel dezelfde waarde hebben als de zwemdiploma’s van de Nationale Raad Zwemveiligheid en Stichting ENVOZ.
Het onderdeel zwemdiploma’s bestaat uit:
Voor welk zwemdiploma je kind ook zwemt, er moet altijd gericht worden op het verkrijgen van een zo groot mogelijke mate van zwemveiligheid.
Elk diploma heeft dan ook bepaalde kenmerken, waarmee de zwemslagen, zwemvaardigheid en zwemveiligheid steeds verder worden verbeterd. Het behalen van alle 3 de zwemdiploma’s bij de NRZ of Stichting ENVOZ is dan ook van groot belang.
Gaat je kind zwemmen met SuperSpetters (KNZB) of met de EASYSWIM methode, dan zal ook het volledige traject moeten worden afgewerkt. Zo zorg je ervoor dat je kind zich in een waterrijke omgeving, onder verschillende omstandigheden, zichzelf beter kan redden.
In dit onderdeel bespreken we verder:
Ook met een zwemdiploma, altijd toezicht!
Veel ouders denken dat een kind met één of meer zwemdiploma’s volledig zwemveilig is. Dit is maar ten dele waar!
Want ook al kan je kind nog zo goed zwemmen, er kunnen altijd ongelukken plaatsvinden. Zelfs de beste wedstrijdzwemmers kunnen hun hoofd stoten, kramp krijgen of te maken hebben met een onder water blackout.
Niemand mag dus ooit alleen gaan zwemmen en het toezicht dient altijd te gebeuren door een volwassenen. Want een ouder broertje of zusje kan gevaarlijke situaties moeilijk inschatten en is meestal niet in staat om adequaat op ongelukken te reageren.
Ga dus vooral samen met je kind zwemmen, want het is niet alleen heel leuk, het zorg er ook voor dat je zelf zwemvaardig en zwemveilig blijft. Kijk voor meer informatie bij het onderdeel zwemveiligheid.
Wellicht interessant voor jou
Of je nu zelf wilt leren zwemmen, zwemproblemen wil aanpakken of de tijdsduur richting het zwemdiploma je kind wil verkorten… het kan allemaal met onze speciale zwemproducten!
Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com. Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo gaat je kind goed van start met zijn of haar zwemtraject.