Instanties
Zwemdiploma’s mogen in Nederland door iedereen worden uitgegeven en dat is een vrij goed.
Om het zwemonderwijs, en daarmee de zwemveiligheid, toch hoogwaardig en enigszins eenduidig te houden, zijn er verschillende instanties ontstaan die zich richten op het uitgeven van zwemdiploma’s.
Deze zwemdiploma’s worden door aanbieders van zwemlessen afgegeven wanneer hun leskinderen aan bepaalde eisen voldoen.
Door vooraf opgestelde eisen is de afzwemkandidaat beter toetsbaar tijdens het afzwemmen en kunnen de zwemonderwijzers beoordelen of een kind voldoende vaardigheden beheerst en zwemveilig genoeg is.
Welk zwemdiploma is de beste?
Al jarenlang laait er in zwembadland een discussie over welk zwemdiploma nu eigenlijk het beste en officieel erkend is. Want de ene persoon is misschien fan van de diploma’s van de Nationale Raad Zwemveiligheid, terwijl de ander zich prettiger voelt met een diploma van Stichting ENVOZ of Superspetters.
Er zijn dus meerdere instanties die zwemdiploma’s uitgeven en dat zal waarschijnlijk nooit veranderen.
Maar misschien moeten de verschillende diploma’s minder met elkaar vergeleken worden en moet er meer gekeken worden naar de kwaliteit van de vele zwemlesaanbieders. Want naast uitstekende zwembaden, zwemverenigingen en particuliere zwemscholen, zijn er ook beunhazen die te snel een diploma willen uitgeven.
Zwemonderwijzers kennen dit probleem misschien ook wel. Zo hebben kinderen ergens een (officieel) diploma gehaald, maar hij of zij durft niet eens van de kant te springen.
Vaak komt dit tijdens het vrij zwemmen (of bij de start van schoolzwemmen) naar boven en zal er door de ouders of het zwembad dus actie moeten worden ondernomen. De zwemveiligheid is immers in het geding.
Verschillende instantie die diploma’s uitgeven?
Ook wij kunnen je niet vertellen welk zwemdiploma de beste is. Want vele zweminstructeurs doen hard hun best om zijn of haar leskinderen zo zwemveilig mogelijk te krijgen, ongeacht voor welk zwemdiploma ze ook zwemmen.
We kunnen je wel informeren over de kenmerken van deze instanties, zodat je uiteindelijk zelf een goede keuze kunt maken.
We bespreken de grootste instanties die zwemdiploma’s uitgeven in Nederland.
Nationale Raad Zwemveiligheid
De Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) geeft de meeste zwemdiploma’s in Nederland uit. Veel zwemlesaanbieders hebben een licentie bij deze instantie afgenomen en gebruiken deze diploma’s dan ook om eenzelfde norm voor zwemveiligheid te hanteren.
Naast het ontwikkelen en afgeven van deze zwemdiploma’s, biedt het NRZ ook ondersteuning aan de zwembaden op het gebied van het zwemonderwijs en het diploma zwemmen.
Om de kwaliteit van de zwemlesaanbieders te toetsen, moeten deze (om in aanmerking voor een licentie te komen) aan een aantal eisen voldoen.
Zo moet de zwemonderwijzers bijvoorbeeld een opleiding hebben en in het bezit zijn van een Verklaring Omtrent Gedrag. Maar er moet bijvoorbeeld ook een zwemlesplan en klachtenprocedure zijn. Daarnaast worden er tijdens het afzwemmen sporadisch zogenoemde kwaliteitscontroleurs (gedelegeerden) langs gestuurd om het niveau van de afzwemmers te controleren.
Voor meer informatie over deze instantie en het Zwem-ABC kun je terecht op de website van Nationale Raad Zwemveiligheid. Wil je zien welke zwembaden een licentie hebben, klik dan hier.
Stichting ENVOZ
Een andere bekende instantie die zwemdiploma’s A, B en C uitgeeft is stichting ENVOZ. Deze diploma’s zijn internationaal erkend volgens de Internationale Federatie van Swimming Teachers Association en worden in meerdere landen uitgegeven.
De doelstelling van stichting ENVOZ luidt: zo goedkoop mogelijk een breeddragend zwemdiploma op de markt brengen. Deze diploma’s zijn gericht op een goede zwemveiligheid met beheersing van een goede zwemtechniek.
De eisen voor de verschillende zwemdiploma’s verschillen in enkele opzichten van die van de NRZ. Uiteindelijk zijn de slagen hetzelfde en zal er bij beide organisatie gestreefd worden naar een goede introductie op de vrijetijdsbesteding en een hoge mate van zwemveiligheid.
De zwemdiploma’s van het ENVOZ worden vooral bij zwemverenigingen en zwemscholen uitgegeven. Wil je weten welke zwemlesaanbieders werken met deze diploma’s, klik dan hier.
KNZB
Vanaf 2014 heeft de Koninklijke Nederlandse Zwembond ook een zwemdiploma gelanceerd. Onder de naam ‘SuperSpetters’ gaat hun zwemlesmethode meer uit naar het starten met de borst-
en rugcrawl. Pas later leren de kinderen de Enkelvoudige rugslag en de Schoolslag aan. Uiteindelijk met het doel om meer kinderen te laten doorstromen naar de verschillende wedstrijdvormen van de KNZB.
Bij Superspetters is het doel natuurlijk ook om kinderen zo zwemveilig mogelijk te krijgen. De wijze van zwemles verschilt alleen wel met de andere aanbieders. Zo zwemmen kinderen met een badmuts en zwembril en zijn de groepjes meestal wat kleiner. Daarnaast zijn er geen 3 diploma’s, maar zijn er eisen opgesteld voor 1 zwemdiploma welke (volgens de KNZB) vergelijkbaar is met het C-diploma van de andere instanties.
Deze zwemlesmethode is aantrekkelijker gemaakt door gebruik te maken van een beloningssysteem en een stickerboek met Disney figuren. Superspetters wordt dan ook door steeds meer zwemlesaanbieders aangeboden en raakt door een effectieve marketing steeds beter bekend bij ouders.
Wil je meer weten over SuperSpetters, neem dan een kijkje op deze website. Voor een overzicht van deelnemende zwemlesaanbieders, klik je hier.
Let op: SuperSpetters zal in 2022/2023 samengaan met de NRZ.
EASYSWIM
Nog relatief nieuw in zwembadland is de EASYSWIM-methode, waarbij er gebruik wordt gemaakt van zwempakjes. In deze pakjes zitten drijfelementen waardoor kinderen direct in diep water kunnen oefenen en zo meer bewegingsvrijheid hebben.
Voor zwembaden zijn deze zwempakjes ook een uitkomst, aangezien zwemwater schaars is. Veel baden gebruiken deze pakjes dan ook om lesgroepen (zoals een Turbo groep) te kunnen laten zwemmen.
Ook de EASYSWIM-methode is anders dan de A-, B- en C-diploma van de NRZ en Stichting ENVOZ. Er wordt dan ook gewerkt op basis van 4 belangrijke pijlers: gelijk in het diepe zwemmen, veel werken met stuurkaarten, blijven bij dezelfde lesgever en het creëren van een rijke leeromgeving voor meer motivatie.
Een andere wezelijk verschil met de andere zwemdiploma’s zijn de eisen hiervan. Deze worden gebaseerd op 9 praktijksituaties, zoals ‘kind overboord’, ‘ijspret’, ‘schatzoeker’, ‘survival baan’ en ’tikkertje in het water’. Totaal anders, maar ook erg interessant.
Daarnaast maakt EASYSWIM gebruik van een digitale leeromgeving Ezzy’s Islands, waarbij de praktijksituaties kunnen worden nagespeeld en tijdens de zwemles nog eens extra worden geoefend.
Wil je meer weten over de de EASYSWIM-methode, neem dan een kijkje op hun website. Voor een overzicht van deelnemende zwemlesaanbieders, klik je hier.
Overige instanties:
Naast bovenstaande grote instanties zijn er ook andere organisaties die zwemdiploma’s uitgeven. Hierbij kun je denken aan het zwemdiploma Zed & Sop van de Optisport zwembaden, De Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid, Het nieuwe zwemmen van een aantal particuliere zwemscholen uit Zuid-Holland en de zwemdiploma’s van ZwemOnderwijs Nederland (ZON).
Welk zwemdiploma?
Voor de zwemlesouders kan het best lastig zijn om een goede zwemlesaanbieder te kiezen. Welke keuze je het beste kunt maken, kunnen wij je ook niet vertellen. Dit hangt van verschillende factoren af, zoals het opleidingsniveau van de zweminstructeurs, het bezit van een verklaring omtrent gedrag, reviews op internet en het type en de grootte van het zwembad.
Laat je dus goed adviseren bij het zwembad naar keuze. Vraag aan andere ouders hoe de zwemlessen bij de verschillende zwembaden, zwemverenigingen en zwemscholen gaan of ga een keertje kijken wanneer er diplomazwemmen plaatsvind. Zo zie je hoe vaardig de kinderen zijn wanneer ze op mogen voor het zwemdiploma.
Uiteraard is het ook altijd mogelijk om contact met ons op te nemen en ons om advies te vragen!