Alles over zwemles, leren zwemmen & zwemveiligheid

Superspetters

Zwemdiploma KNZB (Superspetters)

De Koninklijke Nederlandse Zwembond heeft met de Superspetters methode maar 1 diploma. Met dit zwemdiploma zijn kinderen volgens de KNZB ongeveer 10 maanden bezig, waarbij ze 2 keer per week 50 minuten aan zwemles hebben.

Dit is echter wel een richtlijn en gebaseerd op een pilot met kinderen vanaf 5 jaar. Tijdens het zwemtraject worden kinderen zwemvaardig en zwemveilig gemaakt volgens de eisen van de KNZB. 

De eisen die je kind voor het zwemdiploma van de KNZB moet beheersen, staan op deze pagina. Na het behalen van dit diploma is er altijd een mogelijkheid om via een zwemvereniging verder te zwemmen voor certificaten of andere watersporten. Voor de verschillende mogelijkheden kun je terecht bij het onderdeel na de zwemdiploma’s.

 

Let op: in 2022/2023 zal dit zwemdiploma samengaan met het diploma van de NRZ.

Kledingeisen Superspetters

Bij het zwemdiploma van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) moeten kinderen naast badkleding, ook een T-shirt met lange mouwen, een lange broek, een jas met lange mouwen en schoenen aan hebben. Plastic, leren en sportschoenen zijn toegestaan, maar schoenen zonder echte zool niet.

De verschillende zwemslagen kunnen zowel met als zonder zwembril uitgevoerd worden. Maar bij oefeningen waarbij oriëntatie onder water (zoals het zwemgat) centraal staat, is geen zwembril toegestaan.

 

Tip: Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com. Hier vind je een geruime keuze aan zwemkleding en zwemspullen voor het SuperSpetters zwemdiploma.

Examenprogramma Superspetters

Net als de andere zwemdiploma’s heeft ook de KNZB een examenprogramma bij de Superspetters methode. Het afzwemmen bestaat uit verschillende onderdelen, zoals een survivalbaan die de kinderen met kleding moeten afleggen. Maar ook een technisch gedeelte waar de kinderen de schoolslag, de rugslag, de borstcrawl en de rugcrawl op een correctie manier moeten laten zien.

Ter afsluiting is er ook een ‘fun’ onderdeel die de afzwemkandidaten moeten afronden. Is dit allemaal gelukt dan hebben de kinderen het KNZB-diploma ‘Superspetters’ behaald.

 

 

Vaardigheden en eisen Superspetters


 

Met kleding:

♦  Voetsprong

♦  50 meter zwemmen, met een zwemslag naar keuze

♦  Onder een mat door zwemmen en over deze mat heen klimmen

♦  Een hoekduik maken

♦  Gevolgd door het aantikken van een voorwerp op 1,5 meter diepte

♦  30 seconden de HELP-houding uitvoeren

♦  Afsluitend 30 seconden watertrappen

♦  En zelfstandig op de kant klimmen (geen trapje gebruiken)

 

In badkleding:

♦  Zwem 150 meter achter elkaar met een slag naar keuze

♦  Zwem 25 meter borstcrawl

♦  Zwem 25 meter rugcrawl

♦  Zwem 50 meter enkelvoudige rugslag

♦  Zwem 50 meter schoolslag

♦  Afzetten en 10 sec. uitdrijven op de buik

♦  Afzetten en 10 sec. uitdrijven op de rug

♦  Kopsprong (duik) maken en daarna door een zwemgat op 6 meter afstand zwemmen

♦  Een draai om de lengte-as en om breedte-as maken

♦  Wrikken: 3 meter voorwaarts, dan omdraaien en 3 meter achterwaarts wrikken

♦  Met een hurksprong en koprol te water