Alles over zwemles, leren zwemmen & zwemveiligheid

Genieten na het zwemmen

Genieten na het zwemmen

Genieten na het zwemmen

Door te bewegen in het water doe je veel voor jouw gezondheid. Zo ook bij het leren zwemmen. Ook al is het in eerste instantie niet de bedoeling (want je wilt immers leren zwemmen) maar toch wordt jouw lichaam steeds sterker en verbeter je de conditie.

Daarnaast worden je spieren leniger en raken ze beter doorbloed. Spierpijn en blessures zullen hierdoor minder vaak voorkomen, zodat je jouw trainingen niet hoeft te onderbreken.

Maar sporten in het water levert niet alleen veel voordelen voor het lichaam op; want ook je geestelijke gesteldheid wordt hierdoor bevorderd.

Leren zwemmen kan dan ook een weldaad voor de geest zijn en laten het lichaam optimaal ontspannen. Want na het zwemmen kun je vaak ook nog genieten van de extra faciliteiten van de zwemaccommodatie, zoals het bubbelbad, de stoomcabines of de zonnebank.

Deze faciliteiten (behalve de zonnebank) worden al eeuwenlang gebruik ter verbetering van de gezondheid en het ontspannen van lichaam en geest. Ga dus genieten na het zwemmen en profiteer van de effecten van de volgende faciliteiten:

 

 

Turks stoombad

Deze zijn er in verschillende vormen en vooral in verschillende maten. Bij het ene zwembad is de toegang voor het stoombad voor elke klant gratis, bij andere baden betaalt een bedrag tussen de 0,50 – 1,50 euro.

Deze laatste stoombaden worden stoomcabines genoemd en zijn kleiner. Ze zijn geschikt voor maximaal 2 personen zodat je jouw eigen stoomcabine hebt.

Aan de stoom wordt vaak een extra stofje als Lavendel toegevoegd om een ontspannend effect te verkrijgen. De gevormde afvalstoffen, door jouw training of door het verwijderen van stress, worden door de opengezette huid uit het lichaam verwijderd.

 

 

Whirlpool

Deze kennen we onder de naam ‘bubbelbad’ en is vaak iets warmer dan de andere baden eromheen. De toegang is in bijna alle gevallen gratis, maar heeft als nadeel dat je meestal niet alleen bent. De kans bestaat dat je heerlijk aan het ontspannen bent met spelende kinderen naast je of dat je zij aan zij zit met een niet al te fris persoon.

Wil men toch genieten van het bubbeleffect maar dan wel privé, dan is zijn de kruidenbaden misschien een geschiktere keus.

 

 

Kruidenbaden

De werking is in principe hetzelfde als bij een bubbelbad, echter wordt er bij het kruidenbad een bepaalde geur toegevoegd met een ontspannende werking.

Je betaalt meestal tussen de 0,50 en 1,50 euro en kunt dan tussen de 10 en 20 minuten genieten van je eigen bubbelbad, daarna loopt deze weer langzaam leeg.

 

 

Sfeerverlichting

Zwembaden hebben vaak hun onderwater verlichting aan staan wat een gezellige sfeer kan geven. De bezoeker kijkt niet meer in het felle licht, maar zwemt in een sfeervol verlichte bak met water. Vaak gebeurt dit wel wanneer het buiten donker is, anders gaat dit ten koste van de sfeer en kost het alleen maar energie.

 

Zonnebank

De afgelopen 10 jaar hebben deze machines’s een geweldige groei meegemaakt en zijn nu te vinden in veel sportaccommodaties. De warmte laat het lichaam ontspannen waardoor de stress gaat afbouwen. Bovendien krijg je, net als van de echte zon, een flinke dosis energie.

Wel moet de zwemmer of Aquasporter oppassen met het combineren van hun activiteit met een zonnebank bezoek. Het water bevat chloor welke de huid kan uitdrogen, waardoor het lichaam sneller kan verbranden. Het is aan te raden om voor de activiteit te gaan zonnebanken, maar verstandiger is nog om dit op een andere dag te doen.