Alles over zwemles, leren zwemmen & zwemveiligheid

Tips bij het zwemmen

Verbeter uw zwemslagen

Tips bij het zwemmen

Zo wordt zwemmen nog leuker en effectiever

Naast dat zwemmen heel leuk is, is deze sport ook nog eens ontzettend goed voor de gezondheid. Door te bewegen in het water gaat het lichaam beter functioneren en zal de sporter deze verbetering meenemen in de dagelijkse bewegingen.

Daarnaast kun je met de zwemsport ook nog leren ontspannen of werken aan een ijzersterke conditie. Een perfecte combinatie dus!

Wanneer je gaat zwemmen, wil je dit natuurlijk wel op een goede manier doen. Je bent immers aan het investeren in je gezondheid en je zwemvaardigheid, en het zou dan ook zonde zijn wanneer je maar wat aanmodderd.

Want met de juiste trucjes, goede informatie en een gerichte aanpak, wordt zwemmen veel leuker en zult je nog meer gaan profiteren van de voordelen van sporten in het water.

 

 

Veiligheid

Het zwemonderwijs is gericht op 2 doelstellingen. Enerzijds leert de zwemleerling kennis te maken met de vele onderdelen van de zwemsport; de introductie op de vrijetijdsbesteding. Anderzijds is, gezien we in een waterrijk land wonen, natuurlijk de zwemveiligheid zeer belangrijk.

Helaas wordt de zwemveiligheid in de loop der jaren vaak steeds minder. Zeker wanneer iemand al enige tijd niet heeft gezwommen, is dit goed op te merken.

Zo weet men vaak de zwemslagen nog wel, maar komt men nauwelijks meer vooruit in het water. Gaat deze persoon in open water zwemmen, dan zul je begrijpen dat de kans op verdrinking erg hoog is. Men kan zichzelf immers niet meer redden.

Gelukkig is hier wel iets aan te doen…. De zwemveiligheid verbeteren kan simpelweg door veel te gaan zwemmen. Je zult hier waarschijnlijk in het begin veel moeite mee hebben, maar dit zal snel beter gaan.

Door te beginnen met korte afstanden en tussendoor even uit te rusten, ben je het zwemmen weer aan het opbouwen. Gaandeweg zul je merken dat je met steeds minder moeite, een grotere afstand kunt afleggen. Blijven zwemmen is dus zeer belangrijk.

Wil je dit liever onder gecontroleerde omstandigheden doen, neem dan een aantal zwemlessen voor volwassenen. Je krijgt dan les van een ervaren zweminstructeur, op het juiste niveau en leert de juiste trucjes om weer op je oude zwemniveau te komen.

 

 

Tijdstip

Het tijdstip waarop je gaat zwemmen kan erg belangrijk zijn wanneer je jouw gezondheid wilt verbeteren. Zo is het tijdens het banen zwemmen vaak erg druk en kun je meestal niet goed doorzwemmen.

Maar dit is niet altijd het geval: zo is het in de ochtend of later op de avond, vaak een stuk rustiger en kun je veel meer tempo maken. Daarnaast is het ook mogelijk dat op sommige tijdstippen, andere baden open zijn. Je kunt dan bijvoorbeeld gebruik maken van het instructiebad, waar je wel kunt staan en waar het water iets warmer is.

Welke tijdstippen handig voor jou kunnen zijn, verschilt per persoon en per zwemlocatie. Je kunt hiervoor het beste informatie vragen aan de medewerkers van het zwembad. Deze kunnen je helpen met jouw vragen en de beste keuzes aan je voorleggen.

 

 

Doelstellingen behalen

Doelstellingen behalenSporten zonder gerichte aanpak geeft meestal weinig resultaten. Het is dan ook verstandig om goed te bedenken wat je nu eigenlijk wilt gaan bereiken met uw training.

Zo kun je met zwemmen de nodige kilo’s afvallen, maar ook je conditie in grote mate verbeteren. Voordeel hiervan is dat het afvaleffect of je verbeterde conditie, ook merkbaar zal zijn tijdens een training op het droge.

Andersom is dit minder het geval, en zal iemand met een goede conditie toch moeite kunnen hebben met zwemmen. Er rust immers meer druk van het water op het bovenlichaam, waardoor het hart en de longen harder moeten werken.

Maar met zwemmen kun je ook andere doelstellingen nastreven: Zo zul je meer spiermassa gaan opbouwen, wat jouw lichaamscontour zal verbeteren. Ook zul je door te gaan zwemmen meer stress en afvalstoffen uit uw lichaam verwijderen, waardoor je er gezonder uit gaat zien en je jezelf emotioneel beter gaat voelen.

Gevolg hiervan is een groter zelfvertrouwen en een beter lichaamsbeeld.

Heb je geen zin om met bovenstaande doelstellingen bezig te zijn, maar wil je gewoon lekker gaan zwemmen; dan is de doelstelling algemeen welbevinden misschien meer geschikt voor jou. Bij deze doelstellingen gaat het niet om cijfers, maar sport men gewoon om zichzelf beter te voelen.

Een laatste doelstelling bij zwemmen is het verbeteren van de zwemvaardigheid en zwemveiligheid. Je wilt bijvoorbeeld zwemvaardiger worden omdat je met je kleinkinderen wilt kunnen zwemmen.


Wil je meer informatie over het nastreven van de verschillende doelstellingen, kunt u terecht bij de Sportbibliotheek van EerlijkSportAdvies.

 


Relax na het zwemmen

Een zwembad biedt zoveel meer dan alleen het zwemmen. Zo kun je meestal gebruik maken van extra voorzieningen als het bubbelbad, de stoomcabines of de zonnebank. Meer over relaxen lees je bij het onderdeel genieten na het zwemmen.

 


Drink voldoende

Wanneer je gaat sporten op het droge, zul je merken dat je meer gaat zweten. Je verliest vocht uit je lichaam waardoor de prestaties kunnen verminderen, je lichaam minder goed functioneert en je later op de dag een knallende hoofdpijn kunt krijgen.

Op het droge merk je dit verlies van vocht, maar in het zwembad ligt dit toch net even wat anders.

Tijdens het zwemmen (of bewegen in het water) bent je namelijk ook aan het zweten. Doordat je wordt omringd door water zul je dit vochtverlies nauwelijks opmerken.

Vaak begint je na je zwembadbezoek flink te zweten of krijg je last van hoofdpijn. Het is dus belangrijk om je vochtbalans op peil te houden!

Tijdens het zwemmen kun je dus het beste altijd een flesje water meenemen. Deze zet je op de badrand, zodat je na een aantal banen of minuten, je vochtbalans weer kunt aanvullen.

Zo hou je jouw vochtgehalte op peil en zul je minder last hebben van een gedeeltelijke uitdroging. Maar ook na het sporten is het belangrijk om meer vocht tot je te nemen. De processen in het lichaam gaan na het sporten nog even door, en voldoende vocht zorgt ervoor dat je lichaam goed blijft functioneren.

Daarnaast worden de afvalstoffen – welke worden geproduceerd door de training – uit het lichaam verwijdert.

 


Probeer andere zwem- en aquasporten

Zwemmen is leuk en erg goed voor de gezondheid, maar kan soms ook erg eentonig worden. Wanneer je zwemmen saai gaat vinden, raden wij je aan om andere zwem- en aquasporten uit te proberen. Je kunt hierbij denken aan:
 

♦  Aquarobics

♦  Aquajogging

♦  Aquaspinning

♦  50+ trainingen

♦  Conditie zwemmen

♦  Borstcrawl zwemmen

Extra winst met onze supertips

Je download het e-book '20 Zwemlesoefeningen' helemaal gratis!

Een steuntje in de rug bij het leren en blijven zwemmen is altijd prettig. En wij geven je dat steuntje graag! Want door je in te schrijven voor de wekelijkse Supertips van EerlijkSportAdvies wordt je niet alleen geïnspireerd door onze persoonlijke blog, maar krijg je ook handige informatie, tips en nog veel meer. Daarnaast krijg je ook nog eens helemaal gratis het speciale E-book “20 handige zwemlesoefeningen voor kinderen of volwassenen”.

20-zwemles-oefeningen

Schrijf je in voor onze wekelijkse tips 

* Je ontvangt de link naar het e-book direct in je mailbox!

Wellicht interessant voor jou

Om meer resultaat bij het (leren) zwemmen te behalen

Of je nu zelf wilt leren zwemmen, zwemproblemen wil aanpakken of de tijdsduur richting het zwemdiploma je kind wil verkorten… het kan allemaal met onze speciale zwemproducten! Denk hierbij aan ons Kennisplatform, e-books, speciale programma of met andere producten uit de Sportbibliotheek.