Alles over zwemles, leren zwemmen & zwemveiligheid

Waar leren zwemmen?

Waar leren zwemmen?

Zwemles bij een zwemverenigingEr zijn veel mensen die wekelijks naar het zwembad komen voor één van de vele natte activiteiten. Zo doet de ene persoon dit om af te vallen, terwijl de ander een betere conditie wil behalen of meer spieren wil kweken. Maar er zijn ook mensen die het zwemmen nog moeten leren. Deze komen dan ook enthousiast naar het zwembad om nieuwe dingen te leren en hun vaardigheden te verbeteren. Uiteindelijk totdat ook zij op mogen voor hun zwemdiploma…

En is het zwemdiploma eenmaal behaald, dan gaat er een wereld voor hen open. Want op dat moment kunnen ook zij gaan meedoen met één van de groepslessen en werken aan hun gezondheid. Maar kunnen zwemmen is niet alleen belangrijk voor de inspanning, maar ook voor de ontspanning. Want elke weken komen er vele mensen naar het zwembad voor ontspanning en plezier. Men komt dan vrij zwemmen met hun kinderen (of een groep vrienden) en kan hierbij veilig gebruik maken van de glijbaan, whirlpool en de stroomversnelling.

 

 

Waar kunt u terecht?

Volwassenen hebben verschillende mogelijkheden om te gaan zwemmen. Afhankelijk van uw wensen, wilt u zelf aan de slag of in groepsverband, kunt u op zoek gaan naar geschikte mogelijkheden om te leren zwemmen. Want niet alleen de reguliere zwembaden bieden zwemtrainingen en zwemlessen aan, maar u kunt vaak ook terecht bij de talloze zwemverenigingen in Nederland.


Zwembaden

De meeste mensen zijn wel bekend met de begrippen zwemles, banen zwemmen en recreatief zwemmen. Bij de laatste vorm bent u meestal niet inspannend bezig, maar gaat u vooral zwemmen voor uw plezier en ontspanning. Maar wilt u uw gezondheid verbeteren, dan kunt u beter gaan banen zwemmen. Uiteraard is leren zwemmen praktisch hetzelfde en verbetert u ook hier uw gezondheid mee.

Voor de 50+er worden er vaak aparte zwemtrainingen aangeboden; echter zijn er genoeg fitte 50+ers die ook mee kunnen doen met de ‘normale’ lessen. Probeer dus verschillende trainingen uit of stel uw vragen aan de zwembad medewerkers. Zij zijn u graag van dienst.

 


Zwemverenigingen

Omdat binnen zwembaden de zwemruimte beperkt is, hebben zwemverenigingen weinig mogelijkheden om zwemlessen en –trainingen aan te bieden. Daarnaast moeten de verenigingen concurreren met het zwembad, die vaak veel meer activiteiten aanbiedt.

Maar gelukkig is het bij sommige zwemverenigingen wel mogelijk om een pittige zwemtraining of een zwemles voor volwassenen af te leggen. Kijk dus niet alleen bij het activiteiten rooster van het plaatselijk zwembad, maar bekijk ook de mogelijkheden van een zwemvereniging.

 


Particuliere zwemscholen

Particuliere zwemscholen bieden soms wel recreatief zwemmen aan, maar zwemmen voor uw gezondheid is hier vaak minder mogelijk. Aangezien de meeste zwemscholen zijn opgericht door (kleine) ondernemers, zijn de mogelijkheden vaak beperkt. Het zwemwater wordt dan ook vaak gehuurd van van hotels, vakantieparken, fitnesscentra’s, revalidatiecentrum’s en ziekenhuizen; en zijn te klein om grote afstanden te overbruggen. Binnen zwemscholen zult u vaker activiteiten tegenkomen als zwemlessen en aquasporten.

Wilt u meer informatie over het zwembad, een zwemvereniging of zwemschool? Kijk dan bij het onderdeel zwemles voor kinderen of klik op een van de volgende links:
 

 Wist u dat elk type zwemmer zichzelf kan ontwikkelen in het zwemmen? 
Wij helpen u graag met onze e-books en de verschillende lidmaatschappen van de Sportbibliotheek.

Naar top