Alles over zwemles, leren zwemmen & zwemveiligheid

Zwemles voor volwassenen

Zwemles voor volwassenen

Zwemles voor volwassenen

Veel mensen hebben in het verleden een zwemdiploma behaald, maar niet voor iedereen is zwemmen weggelegd. Zo zijn sommige mensen met het zwemtraject gestopt vanwege angst of een blessure; maar er zijn ook mensen die nooit hebben leren zwemmen. Vaak zijn dit mensen met een (buitenlandse) achtergrond waarbij water geen belangrijke rol speelde en er dus geen noodzaak was om goed te leren zwemmen.

Zwemlessen gaan volgen doe je niet voor een ander, maar juist voor jezelf, Je investeert in je eigen vaardigheden en kunt in de toekomst gaan genieten van het bewegen of recreëren in het water. Een zwemles voor volwassen is dan ook een uitstekende manier om te leren zwemmen; maar ook om de oude zwemvaardigheden (op een veilig manier) weer te beheersen.

Een zwemles voor volwassenen of zelf leren zwemmen is geschikt voor iedereen; dus waar wacht je nog op?

Een zwemles groep voor volwassenen

Een zwemles voor volwassenen is de veiligste manier om (weer) te leren zwemmen. Sommige mensen hebben nog geen ervaring met zwemmen en zullen eerst alle vaardigheden moeten leren; terwijl anderen een tijd niet hebben gezwommen en weer zwemvaardig en zwemveilig willen worden.

Tijdens een zwemles voor volwassenen krijg je les van een ervaren en gediplomeerde zweminstructeur. De zwemles telt maximaal 12 deelnemers per instructeur en wordt bijna altijd uitgevoerd in water waar je gewoon kunt gaan staan. Gaandeweg zul je steeds meer richting het diepe bad komen en komt het eerste zwemdiploma steeds meer in zicht.

Van de zweminstructeur krijgt je gedurende het zwemtraject, de juiste handvatten om op een correcte manier de zwemslagen uit te voeren. Je leert in eerste instantie drijven en de borst- en rugcrawl; waarna je verder gaat met het aanleren van de school- en rugslag. Daarnaast leer je ook nog eens extra basisvaardigheden zoals: te water gaan (springen of duiken), onder water zwemmen, draaien en survival. Met al deze vaardigheden zul je zeer zwemveilig worden en gaan genieten van een levenlang zwemmen.

Heb je al ervaring met zwemmen, dan moet je dit aangeven bij de zweminstructeur. Je wordt dan op je zwemvaardigheid getest en in het juiste zwemniveau geplaatst. Je hoeft dus niet helemaal vooraan te beginnen en krijgt de oefenstof die het beste bij u past. Zo komen de oude zwemvaardigheden snel weer terug.

Extra winst met onze supertips

Je download het e-book '20 Zwemlesoefeningen' helemaal gratis!

Een steuntje in de rug bij het leren en blijven zwemmen is altijd prettig. En wij geven je dat steuntje graag! Want door je in te schrijven voor de wekelijkse Supertips van EerlijkSportAdvies wordt je niet alleen geïnspireerd door onze persoonlijke blog, maar krijg je ook handige informatie, tips en nog veel meer. Daarnaast krijg je ook nog eens helemaal gratis het speciale E-book “20 handige zwemlesoefeningen voor kinderen of volwassenen”.

20 zwemles oefeningen - voorkant 3D

Schrijf je in voor onze wekelijkse tips 

* Je ontvangt de link naar het e-book direct in je mailbox!

Details van de zwemles voor volwassenen

De zweminstructeur

Veiligheid, kennis en positief motiveren; een zweminstructeur heeft geen gemakkelijk beroep. Hij of zij draagt immers een grote verantwoording ten opzichte van de zwemmende deelnemers. Bijna alle zwembaden en zwemscholen in Nederland werken dan ook met gediplomeerde zweminstructeurs, die een opleiding hebben genoten bij erkende opleidingsinstantie’s.

 

 

Kosten van een zwemles voor volwassenen

De kosten van een zwemles zijn per zwembad verschillend en het loont dan ook om verschillende zwemlesaanbieders met elkaar te vergelijken. Gemiddeld betaal je voor 1 keer per week zwemmen tussen de € 30,- en de € 45,- per maand. Dit is in grote mate afhankelijk van de tijdsduur van de zwemles, die meestal dus de 45 en 60 minuten duurt. In een enkel geval zijn er ook zwembaden die lessen van 30 minuten aanbieden; uiteraard is het tarief hier ook wat lager.

 

 

Duur van zwemtraject

Cijfers over het leren zwemmen voor volwassenen zijn er nauwelijks, waardoor we hier geen goede uitspraak over de tijdsduur van het zwemtraject kunnen doen.
Wel heeft de Nationale Raad Zwemveiligheid (voorheen zwemdiploma’s) onderzoek gedaan naar het aantal klokuren dat kinderen moeten zwemmen om het zwemdiploma te behalen. Dit zijn:


A – diploma
 = 51 klokuren
B – diploma = 16 klokuren
C – diploma = 17 klokuren


Voor volwassenen zal deze tijdsduur niet heel anders zijn; want goed leren zwemmen kost nu eenmaal tijd. Als vuistregel kun je nemen dat je ongeveer een jaar bezig bent om je eerste zwemdiploma te halen. Dit is in sterke mate afhankelijk van je beginniveau, je angst voor water en je algemene motorische vaardigheden.

Heb dus vooral geduld en blijf positief. Bedenk dat je niet alleen leert zwemmen, maar ook veel voor uw gezondheid doet. Want leren zwemmen kan zo zwaar zijn, dat je ondertussen (zonder het te merken) ook bezig bent met afvallen of het verbeteren van uw conditie.

Heb je in het verleden al leren zwemmen? Dan zijn de klokuren uiteraard niet voor jou van toepassing. Je zwemvaardigheden terug krijgen gaat meestal vrij snel en door een aantal zwemlessen te nemen, kun je dit op een veilige manier doen. Je zult dus met de zweminstructeur moeten bespreken welke stof je moet oefenen.

Wellicht interessant voor jou

Om meer resultaat bij het (leren) zwemmen te behalen

Of je nu zelf wilt leren zwemmen, zwemproblemen wil aanpakken of de tijdsduur richting het zwemdiploma je kind wil verkorten… het kan allemaal met onze speciale zwemproducten! Denk hierbij aan ons Kennisplatform, e-books, speciale programma of met andere producten uit de Sportbibliotheek.

Naar top