Alles over zwemles, leren zwemmen & zwemveiligheid

Zwemmen met een handicap

Zwemmen met een handicap

Zwemmen met een handicap of beperkingZwemmen is geschikt voor iedereen; maar niet iedereen kan of wil de normale zwemsport beoefenen. Zo hebben mensen met een handicap vaak moeite om op een goede manier met zwemmen bezig te zijn. Deze mensen kunnen vaak veel problemen ervaren tijdens het sporten op het droge. Zo kunnen bewegingen vaak niet volledig worden gemaakt, bestaat er de kans op vallen of is de sportaccommodatie niet aangepast voor sporters met een handicap. Gelukkig zijn er wel voldoende mogelijk om toch aan de gezondheid te blijven werken.

Bewegen in het water is dan ook uitermate geschikt voor mensen met een handicap. Zo zorgt de masserende werking van het water ervoor dat pijnklachten en stijfheid, tijdens of na het sporten, nauwelijks aanwezig zijn. Daarnaast kunnen bewegingen zonder al te veel kracht worden uitgevoerd en bent u toch uw spieren aan het trainen. Een laatste voordeel is de veiligheid van het water om u heen; hierdoor is er geen kans op vallen en kunt u op een veilige manier aan uw gezondheid werken.

 


Zwembaden en mensen met een handicap

Veel zwemaccommodaties zijn voorbereid op deze bijzondere doelgroep. Binnen veel zwembaden zijn dan ook liften aanwezig, die u met uw rolstoel het water in laat zakken. Daarnaast hebben zwembaden vaak aangepaste routes, kleedruimtes en toiletten voor mensen met een beperking. Tevens zijn er vaak deskundige zwembadmedewerkers aanwezig, die u graag helpen bij het te water gaan of het helpen bij uw beperking.

Wilt u graag weten of de locatie van uw keuze geschikt is voor mensen met een handicap, neem dan contact op met deze sportaccomodatie.

 

 

Veilig bewegen met de Halliwick methode

Ook al is zwemmen geschikt voor veel mensen met een handicap, het kan zijn dat u twijfelt over uw eigen kunnen. Verstandig is dan om niet zomaar zelf aan de slag te gaan, maar om met speciaal opgezette groepen mee te doen. De Halliwick methode is hiervoor dan ook uitermate geschikt.

Het is namelijk een methode waarbij er in een speciale groep veel aandacht wordt gegeven aan het evenwicht. En niet alleen staand, maar juist in verschillende posities en tijdens verschillende bewegingen. Hierdoor verbetert het lichaamsbesef van de deelnemers en daarmee ook het zelfvertrouwen. Uiteindelijk is het de bedoeling om de gehandicapte zo zelfstandig mogelijk te laten bewegen in het water. En misschien durft u hierdoor na een tijdje wel zelfstandig te gaan zwemmen.

Wilt u weten in welk zwembad er volgens de Halliwick methode gewerkt wordt, zoek dan eens op Google naar deze speciale groepen.

 

 

Naar top