Zwemveiligheid...
Jaarlijks vinden er in Nederlandse zwembaden, plassen, meren en zelfs in eigen huis, meer dan honderd verdrinkingen plaats. In de meeste gevallen gaat dit om jonge kinderen, maar een verdrinking kan natuurlijk binnen alle leeftijdscategorieën gebeuren.
Vooral mensen die weinig ervaring hebben met zwemmen, hebben in ons waterrijke land een grotere kans op een verdrinking.
Omdat het in Nederland goed gesteld is met het zwemonderwijs en veel kinderen hun zwemdiploma’s halen, zijn wij een zwemveilig volk geworden. Helaas wordt dit wel steeds minder door minder actieve kinderen, het afschaffen van het schoolzwemmen en de intensieve zwemopleidingen (het Turbo zwemmen).
Kinderen raken hierdoor steeds minder vertrouwd met het water, terwijl een levenlang zwemmen de basis vormt voor een grote mate van zwemveiligheid.
Zwemveilig? Blijf veel zwemmen!
Ook al hebben veel Nederlanders hun zwemdiploma (ooit) behaald; het is wel belangrijk om te blijven zwemmen. Zwemt men te weinig, dan zal dit zich uiten in weinig stuwing: men heeft te weinig gevoel met het water en te weinig kracht om vooruit te komen.
Blijven zwemmen is dus erg belangrijk.
Maar ook geoefende zwemmers kunnen last krijgen van kramp of van een onderwater blackout. Ook deze doelgroep moet de gevaren kennen en nooit alleen gaan zwemmen.
Kortom: Bewegen in het water is erg leuk, maar kent wel risico’s. Wees bewust van de gevaren en de kracht van de natuur en ga op een veilige manier zwemmen.
Onderdelen van zwemveiligheid
Het onderdeel zwemveiligheid bestaat uit:
Zwemveiligheid bij volwassenen