Alles over zwemles, leren zwemmen & zwemveiligheid

Veilig naar het zwembad

Veilig naar het zwembad

veilig in het zwembadHeerlijk met het hele gezin een dagje naar het zwembad. Want de hele dag kan er lekker gespetterd worden, kunnen we van de gijbaan, de stroomversnelling trotseren of spelen op 1 van de vele speelattributen.

Maar zo’n gezellig dagje uit moet natuurlijk wel veilig gebeuren en daar gaat het dan ook geregeld mis…

Want helaas vinden er nog steeds elk jaar verdrinkingen plaats, die in bijna alle gevallen voorkomen hadden kunnen worden!

En alhoewel dit in de meeste gevallen niet in een zwembad plaatsvinden, maar in de buitenlucht, blijft het wel zeer belangrijk om ongevallen te voorkomen.

Gebruik drijfmiddelen verstandig

Heeft jouw kind nog geen diploma’s? Gebruik dan geschikte drijfmiddelen om de veiligheid te vergroten.

Zwembandjes zijn bijvoorbeeld een goede manier om uw kind te helpen met het hoofd boven water te houden. Bijkomend voordeel is dat uw kind ook nog eens vrij kan bewegen en dus wel kan springen, klimmen en zelfs al een beetje kan zwemmen.

Maar dit soort drijfmiddelen zijn niet 100% veilig. Hou kinderen zonder diploma daarom dicht bij jezelf.

Hulpmiddelen voor extra zwemveiligheid

Als je tijdens je bezoek aan het zwembad extra rekening wilt houden met de veiligheid, hebben wij echte aanraders voor je. Omdat het zwembad soms best koud is, kan de lichaamstemperatuur niet teveel te laten zakken. Een wetsuit houdt de temperatuur lekker vast.

Materialen als zwembandjes en zwemzitjes zorgen ervoor dat je kinderen (redelijk) veilig in het zwembad kunnen vertoeven. En wil je zelf gaan oefenen met je kind, doe dit dan met een zwempakje met drijfmiddelen erin. 

Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com.  Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!

Laat je niet afleiden

De meeste volwassenen zijn de hele week druk, waardoor een bezoek aan het zwembad een uitgelezen kans is om even een boekje te lezen, uw email te beantwoorden of om een spelletje op uw telefoon te doen.

De kinderen kunnen zich vermaken tijdens het zwemmen, zodat je alle tijd voor jezelf hebt. Fout!

Want ouders van kinderen die een (bijna) verdrinking hebben meegemaakt, weten wel beter… Ze dachten ook even het telefoontje te kunnen beantwoorden of de laatste pagina’s van hun boek te kunnen lezen.

Maar ondertussen was hun kind in nood en was er niemand dichtbij genoeg om tijdig in te grijpen. Of je kind nu thuis in een klein laagje water speelt of speelt in het zwembad, er moet altijd op gelet worden.

Want een val, kramp of een onder water blackout is voldoende om geruisloos onder water te gaan!

Drop de kinderen niet bij het zwembad

Zwembaden luiden steeds vaker de noodklok: drop kinderen niet af bij het zwembad. Want het lijkt misschien een manier om een middag voor jezelf te hebben, maar de kans op onveilige situaties is zo ook groter.

De gedachte hierachter is dat kinderen tóch een zwemdiploma hebben en dus veilig kunnen zwemmen; waarom zou je dan mee moeten gaan?

Het gebeurt helaas regelmatig dat kinderen van 6 jaar bij het zwembad worden gedropt en de ouders hun kinderen pas uren later komen ophalen. Maar bedenk wel dat hoe jonger een kind is des te moeilijker het gevaarlijke situaties kan inschatten en al helemaal niet weet hoe het deze kan oplossen.

Een kind van deze leeftijd zonder toezicht naar het zwembad laten gaan is dus hoogst onverantwoordelijk.

Pas vanaf 10 jaar wordt het veiliger om zelfstandig te gaan zwemmen. Maar dit is natuurlijk wel afhankelijk van de zwemvaardigheid van uw kind. Want hoe vaak gaat je kind zwemmen en hoeveel diploma’s heeft het in het verleden gehaald?

Een kind dat nauwelijks meer heeft gezwommen nadat het de zwemdiploma’s heeft gehaald, zal nog steeds een groter risico hebben op ongevallen.

Maar zelfs als je kind voldoende zwemvaardig is, is het altijd verstandig om hem of haar in de gaten te houden. Het is immers je kostbaarste bezit!

De gevaarlijkste plekken van het zwembad

Elk zwembad heeft andere faciliteiten, maar gemiddeld genomen zijn bij de meeste zwembaden de volgende plekken een veiligheidsrisico:

 

♦  Overgang van ondiep naar diep. Meestal wordt dit punt afgebakend met een zwembadlijn, maar het blijft een groot gevaar voor degene die niet kunnen zwemmen.

♦  Diep water: Omdat er niet kan worden gestaan is de kans op verdrinking natuurlijk ook groter.

♦  Glijbaan: Tijdens het glijden is de kans op botsingen aanwezig. Glijden doe je daarom op de rug.

♦  DuikplankVooral bij rennen is de kans op vallen (van de plank of trap) groot.

♦  Stroomversnelling: Deze stroming is vaak erg sterk, waardoor kinderen er soms moeilijk uit kunnen komen.

♦  PerronsKinderen houden van rennen, alleen is dit op de gladde zwembadperrons niet zo handig. De kans op vallen is dan ook groot.

♦  Kleedruimtes: Hier is meestal minder toezicht aanwezig.

Badmeester is geen oppasser

Zoals we bij bovengenoemde punten al hebben vermeld, is goed toezicht zeer belangrijk! Helaas zijn er ouders die dit graag afschuiven op de aanwezige badmeesters. “Want zij zijn hier voor in dienst genomen en daarom hoef ik niet op mijn kinderen te letten”, wordt dan ook geregeld gedacht.

Maar de badmeesters hebben ook maar een aantal paar ogen en kunnen niet alles (op elk moment) zien. Zeker niet wanneer het druk is of er baldadig publiek aanwezig is.

Samen met de badmeesters moeten alle aanwezige volwassenen de kinderen in de gaten houden. En het begint bij de eigen kinderen! Zo worden verdrinkingen en ongelukken in het zwembad zoveel mogelijk voorkomen.