Alles over zwemles, leren zwemmen & zwemveiligheid

Veilig op vakantie

Veilig op vakantie

veilig op vakantieWanneer we aan vakantie denken, denken we ook vaak aan zwemmen. Want in veel gevallen is er een zwembad in uw hotel of op uw camping aanwezig, is er een meer of plas in de buurt of kunt u afkoelen in de zee. Ook vakantie zijn er dus voldoende mogelijkheden voor een dagje waterpret.

Alhoewel zwembaden, meren en plassen in ons eigen land streng onder controle zijn, is dit in het buitenland vaak wel anders. De aanwezige zwembaden in uw vakantieland worden vaak niet gecontroleerd op veiligheidsrisico’s en op de kwaliteit van het water. En over deze negatieve gevolgen horen we eigenlijk nauwelijks iets. Terwijl het wel de hele vakantie kan verpesten…

 

 

Waterkwaliteit

In Nederland moeten zwembaden meerdere keren per dag de kwaliteit van het water meten. Is er iets mis, dan wordt de technische dienst ingeschakeld en (indien de waarden slecht blijven) kan het zwembad zelfs gesloten worden. Maar in het buitenland zijn deze controles er niet en kan de zwembadbeheerder gewoon het zwembad opengooien. Dat de badgasten last van hun ogen, uitslag of hoofdpijn krijgen, is meestal niet het belangrijkste.

De kwaliteit van het water wordt getoetst op het chloorgehalte (vrij, gebonden en totale chloorgehalte) en op een juiste zuurgraad (PH-waarde) en zal binnen bepaalde verantwoorde waarden moeten liggen. Zijn de waarden te hoog of laag, dan zijn er veiligheidsrisico’s aanwezig. En dit zult u waarschijnlijk niet gelijk de eerste dag merken, maar wel enkele dagen later. Heeft u dus klachten als pijn aan uw ogen, uitslag of exceem, hoofdpijn of oorpijn? Probeer dan even niet te zwemmen of op een andere locatie.

 

 

Onderhoud van het zwembad

Zoals hierboven vermeld is het zwembad van een hotel of camping meestal niet het grootste aandachtspunt voor de eigenaar. En dat is meestal ook wel te zien aan de staat van het onderhoud. Want het wil nog weleens voorkomen dat er scheuren in muurtjes zitten, er scherpe randen aan afgebroken tegels zitten of ergens roestige schroeven uitsteken. U zult begrijpen dat wanneer u uzelf hieraan openhaalt er een gevaarlijke infectie op de loer kan liggen. En dat kan uw vakantie flink verpesten.

U hoeft het zwembad natuurlijk niet uitgebreid te inspecteren, maar het is aan te raden om wel opmerkzaam te zijn. Ziet u gevaarlijke gebreken, licht dan eerst het aanwezige personeel of uw reisleider in. Mocht het probleem niet opgelost zijn, overweeg dan om ergens anders te gaan zwemmen.

 

 

Afzuigroosters

Afzuigroosters in zwembaden worden helaas te weinig besproken bij het onderwerp zwemveiligheid, maar kunnen ook erg gevaarlijk zijn. Vooral in het buitenland en in privé zwembaden zijn deze niet beveiligd en kan uw kind door vacuüm vast blijven zitten. Deze zuigende kracht is zo sterk dat meerdere volwassen mannen een kind niet van het rooster kunnen trekken. Daarnaast is het zelfs mogelijk dat er lichaamsdelen moeten worden geamputeerd om het slachtoffer van deze gevaarlijk roosters te kunnen redden.

In Nederland zijn deze roosters beter beveiligd, maar toch is dit geen speelmateriaal. Wij raden aan om uw kinderen hierbij uit de buurt te houden, maar ook om ze over dit onderwerp in te lichten.

 

 

Zwemmen in de (gevaarlijke) zee

De zee is natuurlijk geweldig voor mensen die houden van waterpret of gewoon willen afkoelen, maar kent veel gevaren. Want hoe vaak lezen we niet in de krant dat er toeristen zijn verdronken omdat ze de zee hebben onderschat? De zee lijkt in veel gevallen namelijk helemaal niet gevaarlijk, maar de meeste mensen weten wel beter. Want sterke stromingen kunnen de grootste mannen omver trekken en verder mee de zee in nemen. En als deze zwemmers niet weten hoe ze hier uit kunnen komen, zijn te gevolgen niet te overzien.

Maar ook een zandbank kan mensen flink verrassen. Want zo loop je nog met je bovenlichaam boven water en bij de volgende stap ga je geheel kopje onder. De paniek die hieruit voortkomt zorgt ervoor dat veel mensen zich niet meer zelfstandig in veiligheid kunnen brengen.

Bij het zwemmen in de zee kunt u in gedachten houden:

 • Hoe kinderen altijd dicht in uw buurt en laat ze drijfmiddelen omdoen.
 • Kun je niet zwemmen? Ga dan maximaal tot je knieën te water
 • Ga niet in je eentje zwemmen. Zorg dat je altijd door iemand in de gaten wordt gehouden.
 • Onderschat de kracht van het water nooit! Zelfs de beste zwemmer kan door een sterke stroming weggevoerd worden naar open zee.
 • Kom je in een stroming terecht, verspil dan geen energie en probeer zijwaarts (dus niet tegen de stroming in) naar het strand te zwemmen.
 • Wees voorzichtig met het gebruik van speelmaterialen. Deze kunnen je snel richting zee laten afdrijven.
 • Let op waarschuwingsvlaggen (geel = gevaarlijk zwemmen, rood = verboden te zwemmen). Ga nooit de zee in als er een rode vlag gehesen is. Dan geldt er door de Reddingsbrigade uitgebracht verbod om te zwemmen. Vaak is de zee dan te gevaarlijk door weersomstandigheden of stromingen.
 • Volg de aanwijzingen van het zwembadpersoneel of de Reddingsbrigade altijd op.

 

 

Vakantiehuis met eigen zwembad?

Heeft u een vakantiehuis waar ook een zwembad bij zit, dan levert natuurlijk veel zwemplezier. Maar het zorgt ook voor een groot veiligheidsrisico. Want de kans is natuurlijk altijd aanwezig dat uw kind aan uw aandacht ontsnapt en aangetrokken wordt door dat lege zwembad. En helaas is al vaker gebleken dat zo’n situatie kan leiden tot rampzalige gebeurtenissen.

Zorg liever dat u vooraf een huis kiest waar een hek om het zwembad heen staat. Nog steeds is dit geen 100% veilige situatie, maar u vermindert wel de risico’s. Probeer daarnaast uw kind uitgebreid (en elke dag) te vertellen dat het niet alleen (ook niet met broertjes en zusjes) in de buurt van het zwembad mag komen.
Heeft u lekker gezwommen, ruim dan alle gebruikte spullen netjes op. Zo worden kinderen ook niet aangetrokken tot de aanwezige speelmaterialen aan de rand van het zwembad.

Maar ook hierbij is het allerbelangrijkste: hou uw kinderen in de gaten en wissel af met andere volwassenen als u ook wat tijd voor uzelf wilt. Want het blijft tenslotte wel vakantie.

 

 

Geef uw kind een bandje met gegevens

Op het strand of aan een meer kan het soms erg druk zijn. Kinderen die eerst lekker aan het spelen waren, kunnen zich door de drukte niet meer oriënteren. Hierdoor kunnen ze hun ouders niet meer vinden en raken ze in paniek. Een logisch gevolg is dat deze kinderen hun ouders gaan zoeken en aan de wandel gaan.
En aangezien ze niet weten waar ze heen lopen, is de kans groot dat kinderen en ouders steeds verder van elkaar verwijdert raken. Er is geen toezicht meer op de kinderen, wat de kans op ongelukken vergroot.

Schaf daarom voordat u gaat zwemmen een polsbandje voor uw kind aan. Hier zet u uw naam, telefoonnummer en vakantieadres in. Wanneer iemand zich ontfermt over uw kind, weet hij of zij hoe ze met u in contact kunnen komen. Dit simpele polsbandje heeft regelmatig zijn effectiviteit bewezen!

 

 

Verbranden door de zon

Willen we lekker kunnen zwemmen, dan moeten we natuurlijk ook rekening houden met de sterkte van de zon. Want ook al is het bewolkt, de zon kan u flink laten verbranden. Zeker als er spiegeling van water in de buurt is. Smeer uzelf dus goed in en hou rekening met de volgende factoren:

 • Laat uw huid eerst goed wennen. Blijf dus niet te lang in de zon en begin eerst met 20 minuten.
 • Smeer u om de 2 uur in
 • Gebruik goede zonnebrandcreme met een hoge beschermingsfactor en eventueel een sunblocker.
 • Gebruik voor uitjes minimaal factor 15 en voor een uitgebreid zonmoment factor 30. Gebruik bij kinderen minimaal factor 30.
 • De zon is het sterkst tussen 11.00 en 15.00 uur. Probeer dan uit de zon te blijven.
 • Water en strand weerkaatsen de zonnestralen, waardoor de kans op verbranding toeneemt.
 • Een keer goed verbranden kan niet alleen uw vakantie verpesten, maar vergroot ook de kans op huidkanker.

 

En verder:

 • Drink natuurlijk voldoende water om uitdroging te voorkomen
 • Gebruik waterschoentjes tegen scherpe dingen op de bodem
Naar top