Alles over zwemles, leren zwemmen & zwemveiligheid

Zwemveilig in de buitenlucht

Zwemveilig in de buitenlucht

Zwemveilig in de buitenluchtNederland is een land vol sloten, meren, kanalen en grenst zelfs aan de Noordzee. Ons land is dan ook zeer geschikt om op warme dagen te gaan recreëren of om even af te koelen.

Alhoewel dit natuurlijk altijd erg lekker is, schuilt er wel gevaar in het zwemmen in de buitenlucht.

Het gaat dan ook het meeste mis doordat mensen de situatie overschatten. Het water is lekker warm, de kinderen zijn al in het bezit van het A-diploma en wat kan er nou allemaal gebeuren?

Helaas zeer veel! Want lees de media er maar weer eens op na! Je zult zien dat veel verdrinkingen juist in sloten, meren of plassen plaatsvinden.

Een zwemdiploma is geen garantie!

Veel zweminstructeurs, organisaties en (gelukkig) aardig wat ouders bevorderen het halen van meerdere zwemdiploma’s. Want het afzwemmen voor het A-diploma is natuurlijk een geweldige prestatie; maar het is wel in een gecontroleerde binnenomgeving.

Bij het B-diploma leren kinderen al meer survival-technieken en verbeteren ze hun zwemvaardigheden. Maar pas na het behalen van het C-diploma krijgt een kind het predikaat ‘zwemveilig’.

Heeft jouw kind het volledige zwem-ABC gehaald? Dan is een kind zeer behendig en zwemveilig. Maar nog steeds is het geen garantie!

Want ook een kind met alle zwemdiploma’s kan zijn of haar hoofd stoten en onder water verdwijnen. Of door een sterke stroming worden meegevoerd, terwijl hij of zij lekker aan het spelen was.

Of je kind nu wel of geen zwemdiploma’s heeft, er zal altijd door een volwassene op hen gelet moeten worden. Maar dit is ook bij volwassenen het geval! Want niemand zou alleen mogen zwemmen.

Hulpmiddelen voor extra zwemveiligheid

Als je tijdens het zwemmen extra rekening wilt houden met de veiligheid, hebben wij echte aanraders voor je. Om de lichaamstemperatuur niet teveel te laten zakken, kun jij of je kind gebruik maken van een wetsuit.

Ga je verder op zee door bijvoorbeeld een bootreisje te maken, dan is een reddingsvest of zwemvest zeer belangrijk. Hetzelfde geldt voor die scherpe dingen op de bodem waar je jouw voeten aan openhaalt. Waterschoenen helpen hier zeker bij.

Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com.  Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!

Zwemmen in de (gevaarlijke) zee

De zee is natuurlijk geweldig voor mensen die houden van waterpret of gewoon willen afkoelen, maar kent veel gevaren. Want hoe vaak lezen we niet in de krant dat er toeristen zijn verdronken omdat ze de zee hebben onderschat?

De zee lijkt in veel gevallen namelijk helemaal niet gevaarlijk, maar de meeste mensen weten wel beter. Want sterke stromingen kunnen de grootste mannen omver trekken en verder mee de zee in nemen. En als deze zwemmers niet weten hoe ze hier uit kunnen komen, zijn te gevolgen niet te overzien.

Maar ook een zandbank kan mensen flink verrassen. Want zo loop je nog met je bovenlichaam boven water en bij de volgende stap ga je geheel kopje onder. De paniek die hieruit voortkomt zorgt ervoor dat veel mensen zich niet meer zelfstandig in veiligheid kunnen brengen.

Bij het zwemmen in de zee kun je in gedachten houden:

 

♦  Hoe kinderen altijd dicht in je buurt en laat ze drijfmiddelen omdoen.

♦  Kun je niet zwemmen? Ga dan maximaal tot je knieën te water

♦  Ga niet in je eentje zwemmen. Zorg dat je altijd door iemand in de gaten wordt gehouden.

♦  Onderschat de kracht van het water nooit! Zelfs de beste zwemmer kan door een sterke stroming weggevoerd worden naar open zee.

♦  Kom je in een stroming terecht, verspil dan geen energie en probeer zijwaarts (dus niet tegen de stroming in) naar het strand te zwemmen.

♦  Wees voorzichtig met het gebruik van speelmaterialen. Deze kunnen je snel richting zee laten afdrijven.

♦  Let op waarschuwingsvlaggen (geel = gevaarlijk zwemmen, rood = verboden te zwemmen). Ga nooit de zee in als er een rode vlag gehesen is. Dan geldt er door de Reddingsbrigade uitgebracht verbod om te zwemmen. Vaak is de zee dan te gevaarlijk door weersomstandigheden of stromingen.

♦  Volg de aanwijzingen van het zwembadpersoneel of de Reddingsbrigade altijd op.

Vakantiehuis met eigen zwembad?

Heb je een vakantiehuis waar ook een zwembad bij zit, dan levert dat natuurlijk veel zwemplezier. Maar het zorgt ook voor een groot veiligheidsrisico.

Want de kans is natuurlijk altijd aanwezig dat uw kind aan je aandacht ontsnapt en aangetrokken wordt door dat lege zwembad. En helaas is al vaker gebleken dat zo’n situatie kan leiden tot rampzalige gebeurtenissen.

Zorg liever dat je vooraf een huis kiest waar een hek om het zwembad heen staat. Nog steeds is dit geen 100% veilige situatie, maar je vermindert wel de risico’s.

Probeer daarnaast je kind uitgebreid (en elke dag) te vertellen dat het niet alleen (ook niet met broertjes en zusjes) in de buurt van het zwembad mag komen.

En hebben jullie lekker gezwommen, ruim dan alle gebruikte spullen netjes op. Zo worden kinderen ook niet aangetrokken tot de aanwezige speelmaterialen aan de rand van het zwembad.

Maar ook hierbij is het allerbelangrijkste: hou je kinderen in de gaten en wissel af met andere volwassenen als je ook wat tijd voor jezelf wilt. Want het blijft tenslotte wel vakantie.

Geef je kind een bandje met gegevens

Op het strand of aan een meer kan het soms erg druk zijn. Kinderen die eerst lekker aan het spelen waren, kunnen zich door de drukte niet meer oriënteren.

Hierdoor kunnen ze hun ouders niet meer vinden en raken ze in paniek. Een logisch gevolg is dat deze kinderen hun ouders gaan zoeken en aan de wandel gaan.

En aangezien ze niet weten waar ze heen lopen, is de kans groot dat kinderen en ouders steeds verder van elkaar verwijderd raken. Er is geen toezicht meer op de kinderen, wat de kans op ongelukken vergroot.

Schaf daarom voordat je gaat zwemmen een polsbandje voor je kind aan. Hier zet je jullie naam, telefoonnummer en vakantieadres in. Wanneer iemand zich ontfermt over je kind, weet hij of zij hoe ze met jullie in contact kunnen komen. Dit simpele polsbandje heeft regelmatig zijn effectiviteit bewezen!

Verbranden door de zon

Willen we lekker kunnen zwemmen, dan moeten we natuurlijk ook rekening houden met de sterkte van de zon. Want ook al is het bewolkt, de zon kan je flink laten verbranden. Zeker als er spiegeling van water in de buurt is. Smeer jezelf dus goed in en hou rekening met de volgende factoren:

 

♦  Laat je huid eerst goed wennen. Blijf dus niet te lang in de zon en begin eerst met 20 minuten.

♦  Smeer jezelf om de 2 uur in.

♦  Gebruik goede zonnebrandcreme met een hoge beschermingsfactor en eventueel een sunblocker.

♦  Gebruik voor uitjes minimaal factor 15 en voor een uitgebreid zonmoment factor 30. Gebruik bij kinderen minimaal factor 30.

♦  De zon is het sterkst tussen 11.00 en 15.00 uur. Probeer dan uit de zon te blijven.

♦  Water en strand weerkaatsen de zonnestralen, waardoor de kans op verbranding toeneemt.

♦  Een keer goed verbranden kan niet alleen je vakantie verpesten, maar vergroot ook de kans op huidkanker.