Alles over zwemles, leren zwemmen & zwemveiligheid

Zwemveiligheid bij kinderen

Zwemveiligheid bij kinderen

Zwemveiligheid bij kinderenOok al heeft uw kind een A, B of C-diploma gehaald; kinderen blijven kinderen. Ze herkennen gevaar minder snel dan volwassenen en moeten eigenlijk tot het 9e levensjaar goed in de gaten worden gehouden. Ook als ze ouder zijn, moet er altijd toezicht zijn in de vorm van een badmeester of ouder.

Niemand (ook geen volwassenen) mag alleen in een zwembad, kanaal of zee gaan zwemmen. Er zijn altijd externe factoren (kramp, een steen onder water, onder waterblack-out etc.) mogelijk, die ervoor zorgen dat mensen kunnen verdrinken.

 

 

Toezicht op kinderen (en volwassenen)

Veel ouders schatten het zwemniveau van hun kinderen verkeerd in. Want het kind heeft toch een zwemdiploma gehaald en kan nu toch zwemmen…
Helaas is dit niet helemaal het geval: uw kind kan inderdaad zwemmen, maar er schuilt nog steeds gevaar in de buurt van water. Want net als bij volwassenen kunnen er zowel interne als externe factoren zijn, waardoor uw kind zich niet kan redden. En aangezien een kind 
binnen enkele seconden en zonder geluid kan verdrinken, moet er altijd op hen worden gelet.

Gebruik de volgende tips om de veiligheid rondom water te verhogen:
 

Houd kleine kinderen en mensen die niet kunnen zwemmen weg bij (diep) water. Bedenk dat een klein kind ook al in een ligbad, een toilet en zelfs in een volle emmer kan verdrinken!

Houd uw kinderen altijd onder toezicht als ze ver in het water gaan of niet goed kunnen zwemmen.

Een verdrinking kan plaatsvinden binnen enkele seconden en zonder geluid. Even de telefoon oppakken, een boekje lezen of een kopje koffie kan voldoende zijn

Laat het ‘in de gaten houden’ niet over aan een broer of zus. Kinderen herkennen pas op latere leeftijd de gevaren inzien. Laat het toezicht aan een volwassenen over.

Ook kinderen die hun zwemdiploma’s hebben behaald, moeten in de gaten worden gehouden. Ook zij kunnen last krijgen van kramp, een onderwater blackout krijgen, hard vallen of meegevoerd worden door een sterke stroming.

Zorg dat u niet teveel kinderen in de gaten moet houden. Kinderen zijn ontzettend snel en wat doet u met de andere kinderen als er één van hen er vandoor gaat?

 

 

Zwemdiploma’s

Heeft uw kind het A-diploma behaald, dan kan het prima zwemmen in het zwembad. Bij het B-diploma worden de zwemslagen sterker gemaakt en leert uw kind zich nog beter te oriënteren onder water. Maar vooral bij het C-diploma doen de kinderen veel oriëntatie- en zelfredzaamheidsoefeningen. Met het C-diploma kan uw kind zich voldoende redden bij een stromingen, botsingen of onverwacht in het water vallen.

Behaal dus niet alleen het A-diploma, maar het volledige Zwem-ABC! Hiermee zal de zelfredzaamheid en een grote mate van zwemveilig worden ontwikkeld.

 

 

Zwemhulpmiddelen

Zorg dat uw kind zwembandjes  om heeft en laat ze deze nooit zelf afdoen. Veel drijfmiddelen zijn niet geschikt voor kinderen en leveren meer gevaar dan veiligheid op. Lees meer informatie over zwembandjes en andere zwemhulpmiddelen.


hulpmiddelen bij het zwemmen 

 


(bijna) verdrinking

Een verdrinking kan niet alleen door externe oorzaken, zoals een val, erg koud water of een sterke stroming plaatsvinden; maar ook door interne factoren als kramp of hyperventilatie. Gevolg bij een (bijna) verdrinking is, dat de longen vol lopen met water en de longblaasjes worden beschadigd. Deze kapotte longblaasjes zijn vaak de oorzaak van een 2e verdrinking; een zogenaamde secondary drowning.

Een secondary drowning is zeer gevaarlijk en kan de drenkeling, uren na het ongeluk, alsnog laten verdrinken. Het is dan ook van zeer groot belang dat u altijd een artsraadpleegt.  


Afzuigroosters

Afzuigroosters in zwembaden worden helaas te weinig besproken bij het onderwerp zwemveiligheid, maar kunnen ook erg gevaarlijk zijn. Vooral in het buitenland en in privé zwembaden zijn deze niet beveiligd en kan uw kind door vacuüm vast blijven zitten. Deze zuigende kracht is zo sterk dat meerdere volwassen mannen een kind niet van het rooster kunnen trekken. Daarnaast is het zelfs mogelijk dat er lichaamsdelen moeten worden geamputeerd om het slachtoffer van deze gevaarlijk roosters te kunnen redden.

In Nederland zijn deze roosters beter beveiligd, maar toch is dit geen speelmateriaal. Wij raden aan om uw kinderen hierbij uit de buurt te houden, maar ook om ze over dit onderwerp in te lichten.

 

 

Informatiebronnen:

Voor de genoemde veiligheidspunten, hebben wij de volgende websites geraadpleegd. Klik op onderstaande links voor meer informatie over zwemveiligheid en verdrinking.
 

Naar top