
Zwemveiligheid bij kinderen
Ook al heeft je kind (ooit) een A, B of C-
Ook als ze ouder zijn, moet er altijd toezicht zijn in de vorm van een badmeester of ouder.
En eigenlijk mag niemand (ook geen volwassenen) alleen in een zwembad, kanaal of zee gaan zwemmen. Er zijn altijd externe factoren (kramp, een steen onder water, onder waterblack-
Toezicht op kinderen (en volwassenen)
Veel ouders schatten het zwemniveau van hun kinderen verkeerd in. Want het kind heeft toch een zwemdiploma gehaald en kan nu toch zwemmen…
Helaas is dit niet helemaal het geval: je kind kan inderdaad zwemmen, maar er schuilt nog steeds gevaar in de buurt van water. Want net als bij volwassenen kunnen er zowel interne als externe factoren zijn, waardoor uw kind zich niet kan redden.
En aangezien een kind binnen enkele seconden en zonder geluid kan verdrinken, moet er altijd op hen worden gelet.
Gebruik de volgende tips om de veiligheid rondom water te verhogen:
Houd kleine kinderen en mensen die niet kunnen zwemmen weg bij (diep) water. Bedenk dat een klein kind ook al in een ligbad, een toilet en zelfs in een volle emmer kan verdrinken!
Hou je kinderen altijd onder toezicht als ze ver in het water gaan of niet goed kunnen zwemmen.
Een verdrinking kan plaatsvinden binnen enkele seconden en zonder geluid. Even de telefoon oppakken, een boekje lezen of een kopje koffie kan voldoende zijn
Laat het ‘in de gaten houden’ niet over aan een broer of zus. Kinderen herkennen pas op latere leeftijd de gevaren inzien. Laat het toezicht aan een volwassene over.
Ook kinderen die hun zwemdiploma’s hebben behaald, moeten in de gaten worden gehouden. Ook zij kunnen last krijgen van kramp, een onderwater blackout krijgen, hard vallen of meegevoerd worden door een sterke stroming.
Zorg dat je niet teveel kinderen tegelijk in de gaten moet houden. Kinderen zijn ontzettend snel en wat doe je met de andere kinderen als er één van hen er vandoor gaat?
Zwemdiploma’s
Heeft jouw kind het A-
Maar vooral bij het C-
Behaal dus niet alleen het A-
Zwemhulpmiddelen
Als je tijdens je bezoek aan het zwembad extra rekening wilt houden met de veiligheid, hebben wij echte aanraders voor je. Omdat het zwembad soms best koud is, kan de lichaamstemperatuur niet teveel te laten zakken. Een wetsuit houdt de temperatuur lekker vast.
Materialen als zwembandjes zorgen ervoor dat je kinderen (redelijk) veilig in het zwembad kunnen vertoeven. Maar zorg wel dat je kind de zwembandjes om doet voordat jullie het zwembad in gaan. En wil je zelf gaan oefenen met je kind, doe dit dan met een zwempakje met drijfmiddelen erin.
Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com. Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!
Lees meer informatie over zwembandjes en andere zwemhulpmiddelen.
(bijna) verdrinking
Een verdrinking kan niet alleen door externe oorzaken, zoals een val, erg koud water of een sterke stroming plaatsvinden; maar ook door interne factoren als kramp of hyperventilatie.
Gevolg bij een (bijna) verdrinking is, dat de longen vol lopen met water en de longblaasjes worden beschadigd. Deze kapotte longblaasjes zijn vaak de oorzaak van een 2e verdrinking; een zogenaamde secondary drowning.
Een secondary drowning is zeer gevaarlijk en kan de drenkeling, uren na het ongeluk, alsnog laten verdrinken. Het is dan ook van zeer groot belang dat u altijd een arts raadpleegt.
Afzuigroosters
Afzuigroosters in zwembaden worden helaas te weinig besproken bij het onderwerp zwemveiligheid, maar kunnen ook erg gevaarlijk zijn.
Vooral in het buitenland en in privé zwembaden zijn deze niet beveiligd en kan je kind door vacuüm vast blijven zitten. Deze zuigende kracht is zo sterk dat meerdere volwassen mannen een kind niet van het rooster kunnen trekken.
Daarnaast is het zelfs mogelijk dat er lichaamsdelen moeten worden geamputeerd om het slachtoffer van deze gevaarlijk roosters te kunnen redden.
In Nederland zijn deze roosters beter beveiligd, maar toch is dit geen speelmateriaal. Wij raden aan om je kinderen hierbij uit de buurt te houden, maar ook om ze over dit onderwerp in te lichten.
Informatiebronnen:
Voor de genoemde veiligheidspunten, hebben wij de volgende websites geraadpleegd. Klik op onderstaande links voor meer informatie over zwemveiligheid en verdrinking.
- Verdrinking.nl
- Reddingsbrigade
- Blue Cap foundation
- Dutch Don’t Drown Foundation
- KNZB
- Nationale Raad Zwemveiligheid
- Eerste Hulp bij Waterongevallen (Oranje Kruis, 1e druk)
- Consument & Veiligheid