
Zwemveiligheid voor volwassenen
Ook al hebben veel Nederlanders hun zwemdiploma (ooit) behaald; het is wel belangrijk om te blijven zwemmen…
Zwemt men te weinig, dan zal dit zich uiten in weinig stuwing: men heeft te weinig gevoel met het water en te weinig kracht om vooruit te komen.
En deze kracht is juist belangrijk om zichzelf in noodsituaties te kunnen redden. Blijven zwemmen is dus erg belangrijk.
Maar ook geoefende zwemmers kunnen in de problemen komen. Deze zwemmers kunnen last krijgen van kramp, onderkoeling of van een onderwater blackout, wat de kans op verdrinking natuurlijk groter maakt.
Om deze reden mag niemand ooit alleen in een zwembad, kanaal of zee gaan zwemmen. Er zijn altijd interne en externe factoren mogelijk, die ervoor zorgen dat mensen kunnen verdrinken. Ook de gevorderde zwemmer moet de gevaren kennen en nooit alleen gaan zwemmen.
Kortom: Bewegen in het water is erg leuk, maar kent wel risico’s. Wees bewust van de gevaren en de kracht van de natuur en ga op een veilige manier zwemmen.
Zwemdiploma behaald? Blijf vooral zwemmen!
Heb je vroeger je zwemdiploma behaald, dan kun je vast redelijk zwemmen. Het is echter wel ontzettend belangrijk om te blijven zwemmen.
De opgebouwde zwemvaardigheden kunnen in de loop der jaren sterk verminderen, waardoor je steeds minder goed kunt zwemmen. Je weet nog wel hoe je de zwemslagen moet uitvoeren, maar komt nauwelijks meer vooruit in het water. Je zult begrijpen dat de kans op verdrinking tijdens noodsituaties zal toenemen.
Maar gelukkig is dit grotendeels te voorkomen: Door simpelweg te blijven zwemmen! Het zal misschien weer even wennen zijn, en waarschijnlijk zelfs frustrerend indien je nauwelijks vooruit komt, maar dit zal snel beter gaan.
Bouw het zwemmen op en maak de afstand steeds groter. Doe dit natuurlijk wel onder leiding van een zweminstructeur, toezichthouder of een zwemvaardige volwassene.
Onderschatten van het gevaar
Veel verdrinkingen waarbij (jong) volwassenen betrokken zijn, hebben te maken met het onderschatten van het gevaar.
Men schat het eigen kunnen te hoog in, en komt in de problemen wanneer externe factoren voor noodsituatie’s zorgen.
Externe factoren kunnen bijvoorbeeld een sterke stroming, steen op de bodem of een botsing met een ander persoon, zijn en kunnen de zwemmers flinke problemen bezorgen.
En ook al lijkt de omgeving veilig; Interne factoren als kramp, hyperventilatie of onderwater blackout, kunnen ook de oorzaak van een noodsituatie zijn. Is men hierbij alleen aan het zwemmen, dan zal deze waarschijnlijk een verdrinkingsgeval worden. Zoals velen hen zijn voorgegaan.
Onderschat dus nooit het gevaar en let op deze punten:
♦ Ga niet zwemmen op verdachte plekken, waar bijvoorbeeld stromingen voorkomen. Zelfs de beste zwemmers kunnen hierdoor in de problemen komen.
♦ Ga niet in je eentje zwemmen. Zorg dat je altijd door iemand in de gaten wordt gehouden.
♦ Onderschat de kracht van het water nooit! Zelfs de beste zwemmer kan door een sterking weggevoerd worden naar open zee.
♦ Kun je niet zwemmen? Ga dan maximaal tot je knieën te water
♦ Let op waarschuwingsvlaggen (geel = gevaarlijk zwemmen, rood = verboden te zwemmen). Ga nooit de zee in als er een rode vlag gehesen is. Dan geldt er door de Reddingsbrigade uitgebracht verbod om te zwemmen. Vaak is de zee dan te gevaarlijk door weersomstandigheden of stromingen.
♦ Volg de aanwijzingen van het zwembadpersoneel of de Reddingsbrigade altijd op.
Alcohol en drugs bij het zwemmen
Onderschatten van het gevaar gebeurt vooral onder invloed van alcohol of drugs en is levensgevaarlijk in combinatie met water.
Ga dus niet zwemmen wanneer je alcohol en/of drugs op hebt! Gevaren worden hierdoor onderschat, zodat men risico’s neemt die in normale staat nooit genomen zouden zijn.
Daarnaast zal men door de temperatuur van het water en het effect van alcohol, snel afkoelen. Als gevolg zal kramp en kortademigheid toetreden, waarna men vrij snel onder water zal verdwijnen.
Helaas komen er elk jaar nog steeds berichten voorbij over verdrinkingen in combinatie met alcohol en drugs.
(bijna) verdrinking
Een verdrinking kan niet alleen door externe oorzaken, zoals een val, erg koud water of een sterke stroming plaatsvinden; maar ook door interne factoren als kramp of hyperventilatie.
Gevolg bij een (bijna) verdrinking is, dat de longen vol lopen met water en de longblaasjes worden beschadigd. Deze kapotte longblaasjes zijn vaak de oorzaak van een 2e verdrinking; een zogenaamde secondary drowning.
Een secondary drowning is zeer gevaarlijk en kan de drenkeling, uren na het ongeluk, alsnog laten verdrinken. Het is dan ook van zeer groot belang dat je altijd een arts raadpleegd.
Afzuigroosters in zwembaden
Afzuigroosters in zwembaden worden helaas te weinig besproken bij het onderwerp zwemveiligheid, maar kunnen ook erg gevaarlijk zijn.
Vooral in het buitenland en in privé zwembaden zijn deze niet beveiligd en kan jij of je kind door vacuüm vast blijven zitten. Deze zuigende kracht is zo sterk dat meerdere volwassen mannen een kind niet van het rooster kunnen trekken.
Daarnaast is het zelfs mogelijk dat er lichaamsdelen moeten worden geamputeerd om het slachtoffer van deze gevaarlijk roosters te kunnen redden.
In Nederland zijn deze roosters beter beveiligd, maar toch is dit geen speelmateriaal. Wij raden aan om zelf (en je kinderen) hierbij uit de buurt te blijven.
Materialen om de zwemveiligheid te vergroten
Als je tijdens het zwemmen extra rekening wilt houden met de veiligheid, hebben wij echte aanraders voor je. Om je lichaamstemperatuur niet teveel te laten zakken, kun je gebruik maken van een wetsuit. Ga je verder op zee door bijvoorbeeld een bootreisje te maken, dan is een reddingsvest zeer belangrijk. En voor de zekerheid een opblaasbare zwemboei meenemen kan natuurlijk ook geen kwaad.
Naast onze eigen speciale trainingen hebben we een samenwerking met Zwemshop.com. Hier vind je een geruime keuze aan zwemspullen. Zo ga je op een veilige manier aan de slag met zwemmen of een andere watersport!
Informatiebronnen zwemveiligheid:
Voor de genoemde veiligheidspunten, hebben wij de volgende websites geraadpleegd. Klik op onderstaande links voor meer informatie over zwemveiligheid en verdrinking.
- Verdrinking.nl
- Reddingsbrigade
- Blue Cap foundation
- Dutch Don’t Drown Foundation
- KNZB
- Nationale Raad Zwemveiligheid
- Eerste Hulp bij Waterongevallen (Oranje Kruis, 1e druk)
- Consument & Veiligheid